Toyota Mirai dorazila do rodiska automobilu

01.12.2015 20:04

Budúcnosť dorazila do rodiska moderného automobilu: vozidlo Toyota Mirai (čo v japončine znamená „budúcnosť“) si totiž včera prevzal úplne prvý nemecký zákazník. Nový majiteľ, Nikolaus W. Schües z Hamburgu, už 27 rokov presadzuje vodíkové technológie prostredníctvom „vodíkovej“ spoločnosti Wasserstoff-Gesellschaft Hamburg. A teraz, s príchodom modelu Mirai, sa vodíková budúcnosť preňho stala realitou.

  • Nikolaus W. Schües je prvý zákazník v Nemecku, ktorý sa môže tešiť z prvého sériovo vyrábaného sedanu s pohonom na palivové články na svete.
  • Ako priekopník v oblasti vodíkových technológií sa nemohol dočkať, až dostane toto vozidlo budúcnosti do rúk.

 

„Vozidlá na palivové články sú budúcnosť: neprodukujú škodlivé výfukové plyny a sú vhodné na každodenné používanie, keďže na rozdiel od elektromobilov ponúkajú jazdný dosah až 500 kilometrov a viac. Keď Toyota predstavila model Mirai, ani na sekundu som nezaváhal – toto je vozidlo budúcnosti,“ vysvetľuje Nikolaus W. Schües.

 

Nikolaus W. Schües, ako dlhoročný predseda predstavenstva „hamburskej vodíkovej spoločnosti“, je vášnivým ochrancom životného prostredia a zástancom čistej energie získavanej z vodíka.

 

Kľúče od vozidla novému majiteľovi odovzdal výkonný viceprezident spoločnosti Toyota Motor Europe pre výskum a vývoj Masahisa Nagata. „Toyota je presvedčená o tom, že na ceste k trvalo udržateľnej vodíkovej spoločnosti bude potrebovať mnoho partnerov. Pán Schües je jedným z tých dlhodobých partnerov, ktorí nás už desaťročia sprevádzajú na tejto spoločnej ceste. Z toho dôvodu ma obzvlášť teší, že môžem prvý model Mirai v Nemecku odovzdať práve jemu,“ povedal Masahisa Nagata pri slávnostnom odovzdávaní, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Campus Innovation hamburskej obchodnej komory.

 

Starobylé hanzové mesto Hamburg ležiace na riekach Alster a Labe je priekopníkom v oblasti technológií palivových článkov: disponuje totiž najväčším vozovým parkom autobusov jazdiacich na palivové články na svete a prispieva tak k rozširovaniu vodíkovej infraštruktúry v spolupráci s viacerými partnermi. V súčasnosti sa tu nachádzajú štyri vodíkové čerpacie stanice, pričom v prvom štvrťroku 2016 plánujú vybudovať ďalšiu.

 

Nemecko je tretí najväčší európsky trh, na ktorý sa dodávajú vozidlá Toyota Mirai, hneď po Veľkej Británii a Dánsku.

 

Mirai produkuje elektrickú energiu čisto na báze vodíka a dosahuje skvelé ekologické vlastnosti, pričom pri jazde nevznikajú žiadne emisie CO2 ani iné znečisťujúce látky. A navyše úrovňou komfortu a nezávislosti sa vyrovná vozidlám so zážihovým motorom, vďaka štedrému jazdnému dosahu a času tankovania vodíkového paliva len 3 až 5 minút.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode