Tlačiareň, ktorá vám osladí život

27.10.2019 13:47

3D tlač už dávno nie je určená len pre úzky okruh „geekov“. Praktické využitie nachádza všade - od technických oblastí, cez dizajn, umenie až po gastronómiu.

Zaujímavý nápad ako využiť inovatívnym spôsobom 3D tlač dostali jedného dňa obchodní a aj životní partneri Iveta Harčariková a Norbert Nôška. Pracovné skúsenosti z cateringu a organizácie firemných akcií ich doviedli k myšlienke zostrojiť 3D tlačiareň, ktorá by dokázala tlačiť čokoládu. Nápad a technická časť je dielom Norberta, obchodnú časť a komunikáciu s klientmi a dodávateľmi má na starosti Iveta.

Na svojej čokotlačiarni pracujú od roku 2015 a neustále ju vylepšujú. Spomedzi dodávateľov súčiastok si vyberali tých najlepších a tak niektoré diely cestovali z Talianska, ďalšie z Nemecka a niektoré si vytlačili sami, na 3D tlačiarni českého vývojára Josefa Průšu. Aby vyriešili niektoré špecifické problémy pri tlači s čokoládou, museli vyvinúť aj unikátne vlastné diely. Výsledok svojej práce si dali patentovať. Čokotlačiareň rodinnej firmy z Příbramy má tak dnes už svoju ochrannú známku.

Tlačiareň na čokoládu sa využíva pri výrobe darčekových a propagačných sladkostí na rôznych firemných či súkromných podujatiach. Chrumkavé kúsky sú väčšinou vytlačené zo špeciálnej belgickej čokolády, ktorá je svojim zložením podobná čokoláde určenej pre čokoládové fontány. Okrem bielej a tmavej čokolády dokáže tlačiť aj zo sladkej omáčky na dezerty a slanej na predjedlá. Ako podkladový materiál sa pri tlači zvyčajne používajú tabuľky mliečnej alebo horkej čokolády, no osvedčili sa i orieškovo-škoricové oplátky. Tlačiareň však dokáže ozdobiť aj medové perníky, sušienky či minidezerty. Jedinou podmienkou je, aby mali hladký a rovný povrch. Motívom môžu byť texty, obrázky alebo ich kombinácie. Od ich zložitosti závisí doba tlače, ktorá môže trvať jednu minútu, ale aj pol hodiny. Služby čokotlačiarne využívajú často firmy na výrobu originálnych sladkostí, napríklad v tvare svojho loga.

Keďže ide vskutku o originálny a zaujímavý projekt, čokotlačiareň často navštevuje rôzne technické popularizačné podujatia. Najbližšia príležitosť kedy budete môcť sami ochutnať a možno si aj odniesť sladkosť s vlastným motívom, bude v piatok 15. novembra 2019 na prvom Maker Faire v bratislavskej Starej tržnici, kde sa predstaví spolu s ďalšími projektmi slovenských a českých „makerov“. (Prehľad projektov a ich tvorcov na stránke https://bratislava.makerfaire.com/makers-exhibits/ )

 

* *

 

Make Faire je celosvetový formát festivalu domácich i profesionálnych „makerov", teda domácich kutilov, hobbistov, vynálezcov, inovátorov nielen v oblasti techniky, ale aj umenia, či gastronómie.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode