TIPY NA UNAVENÉ NOHY Z CESTOVANIA AUTOM

04.08.2022 20:32

Dlhá cesta autom má mnohé výhody. Môžete sa zastaviť kedy chcete a už po ceste obdivovať okolitú krajinu či rôzne zaujímavé miesta. Cesta za relaxom či dobrodružstvom však môže negatívne vplývať na dolné končatiny. Ako tomu predísť a ako sa o nohy po dlhšej ceste postarať?

Dlhé sedenie, ako aj státie či cestovanie môžu predstavovať záťaž pre nohy so zhoršenou kondíciou. Pri dlhšej letnej ceste autom je dôležité nesedieť dlho, aby neboli nohy príliš unavené.

Naše tipy, ako zvládnuť aj dlhšiu cestu autom:

  • Noste pohodlné oblečenie. Nenoste priliehavé džínsy alebo nohavice, ktoré zovrú vaše nohy. Vyberte si voľný odev, ktorý umožňuje, aby krv prúdila neobmedzene a nevyvíjala tlak na nohy a chodidlá.
  • Pitný režim je počas cestovania veľmi dôležitý. Platí to najmä v lete, keď sa môžete ľahko dehydratovať, čo robí krv hustejšou. Tá potom ťažšie cirkuluje v dolných končatinách.
  • Ak cestujete autom, každú hodinu až dve si doprajte prestávku a trochu sa poprechádzajte.
  • Pokiaľ prestávky počas cesty robiť tak často nemôžete, pohybujte nohami na mieste a meňte polohu sedu, aby ste pohybom pumpovali krv.
  • Snažte sa počas cesty neprekrižovať nohy cez seba. Aj keby sa mohlo zdať vhodné vyložiť si nohy na prístrojovú dosku auta z hľadiska cirkulácie krvi, určite tak nerobte z hľadiska bezpečnosti pri možnej dopravnej nehode. 
  • Pri dlhšom cestovaní noste kompresné podkolienky, ktoré siahajú až po kolená.
  • Uistite sa, že máte správny druh kompresných podkolienok, keďže ich jestvuje niekoľko. Najlepším typom sú tie s prechodom, pričom silnejšia (hustejšia) vrstva je v členkoch, smerom ku kolenu môže byť tenšia, elastickejšia. Nohy každého človeka majú rôznu dĺžku a je dôležité, aby sa podkolienky dôkladne prispôsobili.
  • Nikdy podkolienky nerolujte a ani si ich nedávajte dvojmo, pretože to vytvorí škrtiaci efekt pre cirkuláciu krvi vo vašich lýtkach.
  • Keď dorazíte do cieľa, doprajte si odpočinok aspoň na 20 minút. Ľahnite si na chrbát a nohy si vyložte na vyvýšenú podložku nad úroveň svojho srdca, oprite si ich napríklad o stenu. Táto poloha umožňuje krvi, ktorá sa zhromaždila v nohách, cirkulovať späť do vášho srdca.
  • Ak máte k dispozícii bazén, zaplávajte si. Svieža voda spraví nohám dobre, rovnako aj státie či kráčanie v bazéne, čo sa vyrovná chladiacemu páru kompresných podkolienok. Ide o príjemný relaxačný spôsob, ako zmierniť tlak v nohách. Neplatí to však pre teplú či termálnu vodu, pretože tá zväčšuje žily a problém sa môže zhoršiť.
  • Ak po dlhej ceste autom pocítite bolesť alebo opuch nôh, vyhľadajte radšej lekára, aby ste sa uistili, že ste v poriadku.

Dostatok výživy cievneho systému je základ

Ako sú na tom vaše nohy? Doprajte im „servis“ či „generálku“ ešte pred cestou vo forme cielenej výživy! Vyhľadávanou dvojkombináciou pre tento účel sú výživové doplnky MOBIVENAL micro a MOBIVENAL micro Simple, ktoré obsahujú aktívne látky diosmín a hesperidín, pričom Mobivenal micro je navyše obohatený o 30 mg aescínu v jednej tablete (prírodný výťažok z Pagaštanu konského, ktorý prispieva k normálnej činnosti cievnej sústavy.) Dôvodom sú flavonoidy diosmín a hesperidín, ktoré majú antioxidačný účinok, takže môžu napomáhať tlmiť zápal. Aescín môže napomáhať redukovať zápal a opuch.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode