Tesla Model S

06.06.2014 16:32

Automobil Tesla S si vyskúšala aj Karolína Topolová, generálna riaditeľka AAA AUTO a niečo o tomto rýchlom elektroaute vám prezradíme.


 

Automobil Tesla S je štvordverový, takmer päť metrov dlhý plne elektrický sedan luxusnej triedy od firmy Tesla Motor Inc., ktorá navrhuje a vyrába elektromobily. Model Tesla S bol prvýkrát predstavený v roku 2009 ako prototyp na Motor Show vo Frankfurte. Začali ho vyrábať v Spojených štátoch v Kalifornii o tri roky neskôr. Verzie určené pre európsky trh sa kompletizujú v holandskom Tilburgu.

Vlastnosti vozidla, všeobecné špecifikácie

Vozidlo sa svojimi rozmermi radí do vyššej strednej triedy. Jeho karoséria je tvorená z hliníku a vďaka perfektnému tesneniu ponúka pôsobivý cestovný komfort. Auto počas jazdy nevydáva žiaden hluk a v kabíne počuť len odvaľovanie pneumatík, tichý zvuk vetra a jemné bzučanie motoru pri prudšej akcelerácii. Konštrukcia modelu Tesla S je unikátna tým, že pod celým podvozkom je vymeniteľná batéria. Práve vďaka jej umiestneniu a nízkemu ťažisku má vozidlo napriek vyššej hmotnosti (2 100 kg) dobré jazdné vlastnosti. Elektromotor s pohonom zadných kolies je uložený na zadnej náprave.

Technické špecifikácie, batérie a jazdné vlastnosti

Model S sa v súčasnosti vyrába v troch verziách s rôznymi motormi a akumulátormi. Najsilnejší elektromotor má výkon 421 koní a točivý moment 600 Nm. S týmto výkonom dokáže Model S zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy a jeho maximálna rýchlosť predstavuje 210 km/h. Elektromobil je poháňaný batériou s kapacitou 85 kWh, na ktorú je vozidlo podľa udávaného dojazdu podľa Európskej normy NEDC schopné prejsť až 502 km. To z neho v súčasnosti robí elektromobil s najdlhším dojazdom na trhu. Spotreba batérie je približne 24 kWh na 100 km, čo je ekvivalent pre cca 2,6 l benzínu na 100 km. Prostredníctvom 3-fázovej zásuvky 32 A sa batéria takmer do plna nabije za 4 hodiny. Bežná domáca zásuvka 16 A potom nabije akumulátor zhruba za 15 hodín.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode