Tehotná za volantom

15.09.2012 18:44

V bežnej premávke vidieť veľa budúcich mamičiek v podobe aktívnych vodičiek. Treba však myslieť na nebezpečenstvo, ktoré ich môže ohroziť pri šoférovaní. Ak budú dodržiavať určité pravidlá bezpečného cestovania, tak sa vyvarujú mnohých následkov. Ich dodržiavaním sa výrazne znižuje riziko úrazov matky aj dieťaťa. Tehotenstvo prináša zmeny nielen fyzické, ale hlavne psychické. Tie sa často prejavujú v podobe záťaže a reakcií v kritických situáciach v cestnej premávke.
Dopravné nehody patria medzi najčastejšie príčiny úrazov tehotných žien. Častou príčinou smrti a vážnych poranení sú úrazy hlavy. Tie sú spojené s prudkým nárazom alebo tlakom na brušnú stenu. Spôsobujú prudké preťaženie pri nárazoch auta do prekážky. Následkom toho môže nastať vnútorné krvácanie, predčasný pôrod alebo potrat. V centre pozornosti u tehotných žien sú najmä poranenia brucha a panvy. Riziko smrti nenarodeného dieťaťa pri havárii je u nepripútaných tehotných žien vyššie ako u pripútaných.

Ženy v tehotenstve majú často strach z bezpečnostných pásov. Pri tom pásy by mali používať najmä v období gravidity! Výhovorky, že tehotné cestujú väčšinou iba na krátke vzdialenosti neobstoja. Práve viac nehôd sa stáva cestou do práce, na nákup alebo k lekárovi.V období tehotenstva by si mali ženy na dlhých cestách robiť častejšie prestávky a uvoľniť sa z pod tlaku bezpečnostného pásu.
Strach z toho, že bezpečnostný pás poraní dieťa v lone matky, je neopodstatnený, ak je žena správne pripútaná.

A ako sa pripútať bezpečnostným pásom? 
Nezávisle od toho, na ktorom sedadle auta budúca mamička sedí, mala by vždy použiť trojbodový bezpečnostný pás. Spodný popruh bezpečnostného pásu musí prechádzať čo najnižšie popod brucho. Ďalšia časť pásu, ktorá smeruje od kotevného bodu šikmo cez telo k dverám musí prechádzať pomedzi prsia a ponad brucho. Spodná časť pásu sa nikdy nesmie dostať vyššie, do takej polohy, aby prechádzala cez bruško mamičky. Pás by nikdy nemal skĺznuť z pleca. Medzi bruchom a volantom musí byť zachovaná čo možno najväčšia vzdialenosť. Ženy vo vysokom stupni tehotenstva by už nemali samy riadiť. Pevná hranica dokedy môže tehotná žena šoférovať neexistuje, pretože všetko závisí od priebehu gravidity. Ak by sa dostavili patologické príznaky tehotenstva: zvracania, opuchy nôh, nevoľnosť alebo kolísanie tlaku, tak je šoférovanie kontraindikáciou aj v prvých mesiacoch tehotenstva.

Na záver zásady cestovania autom pre tehotné:
- používať bezpečnostný pás
- robiť častejšie prestávky s cvičením
- dostatok tekutín
- necestovať sama a v horúčavách
- pohodlné oblečenie a obuv
- vždy mať pri sebe tehotenský preukaz
- pri poskytovaní prvej pomoci pri nehodách prioritne zabezpečiť životné funkcie tehotnej ženy!
Ak sa budú rešpektovať a dodržiavať tieto zásady, tak si aj tehotné vodičky môžu užívať ničím nerušenú jazdu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode