Tak, tomu sa hovorí šťastie…všetky airbagy sa aktivovali a zachránili ma!

25.06.2022 08:32

Príjemný gastroenterológ z Afganistanu - MUDr. Narwan Habib PhD. Nám porozprával, akými vyšetreniami pomáha ľuďom odhaliť karcinómy, ako sa druhýkrát narodil pri vážnej autonehode a prečo zostane verný značke Mercedes. Jeho dojmy z nového céčkového mercedesu si môžete pozrieť vo videách.

 

Už 42 rokov si na Slovensku, a po škole si nastúpil na Kramáre. Tam si atestoval z internej medicíny a následne z gastroenterológie. Kde si ordinuješ a ako pomáhaš ľuďom?

 

Som v našej ambulancii Abawi s.r.o, ktorá je vo Vrakuni. a radi pomôžeme všetkým ľuďom, ktorí tieto vyšetrenia potrebujú. Zatiaľ máme spokojných klientov a mnohým sme zachránili život včasnou diagnózou karcinómu. Gastroenterologické výkony síce nie sú úplne prechádzka ružovou záhradou, ale sú potrebné. Gastroskopia aj kolonoskopia bývajú veľakrát nepríjemné a bolestivé vyšetrenia a preto vtedy podávame injekciu alebo robíme výkony v celkovej anestéze.

Je pravda, že práve polypy, ktoré sa môžu zvrhnúť na karcinóm, viete včas odstrániť a v podstate zachránite človeku život? 

 

Väčšina nádorov vzniká v hrubom čreve, preto robíme prevencie, pri ktorých, ak nájdeme polypy, tak ich hneď odstraňujeme už pri vyšetrení, ak nemá pacient výrazné bolesti. To je tzv. prekanceróza, pretože každý nádor rastie z polypu, ktorý môže rásť aj niekoľko rokov. Človek to nemusí ani cítiť, ale preventívne to vieme odstrániť. Po 50-tke má každý z nás nárok na preventívne vyšetrenie. Ak sa vyskytne okultné krvácanie, tak jednoznačne odporúčam kolonoskopiu. Ak je všetko v poriadku, tak stačí prísť podľa potreby, prípadne po 10 rokoch.

 

Viem o tebe, že si z Afganistanu a na Slovensko si prišiel študovať. Zaujíma ma,či si autoškolu robil doma alebo na Slovensku?

 

Autoškolu som robil počas výšky za hlbokého socializmu v osemdesiatych rokoch. Jazdil som na benzínovej škodovke, ktoré potom bolo tiež moje prvé auto. Pamätám si, ako som cestoval do Vysokých Tatier na gastrofórum, čo je najväčšie podujatie v rámci gastroenterologickej spoločnosti, kde sa stretávajú slovenskí a českí lekári. Kolegynka, ktorá ma tam viezla, tak sme cestou potrebovali natankovať a ja ako správny gentleman som to vzal do rúk. Odchádzali sme z pumpy a zrazu to s nami začalo hádzať. Pochopili sme, že nie je niečo v poriadku. Natankoval som jej benzín a ani vo sne by ma nenapadlo, že tá felícia bola naftová! Nikdy som nevidel ani nepočul o naftovej felícii. Zastavili sme a museli sme benzín vypustiť a s iným auto sme odišli do Tatier. Vždy lepšie natankovať benzín do naftiaku ako opačne, čo bol náš prípad. 

Stalo sa ti, že si spravil nejaký malý dopravný priestupok?

 

Prešiel som cez plnú čiaru, aj som zle zaparkoval a našiel som si papuču na kolese. Vtedy zaplatím a nezjednávam, ale občas ma pustia, keď zistia, že som lekár. Raz ma jeden policajt zastavil a keď zistil, v akom odbore pracujem, tak bol až nahnevaný, že neznáša gastroskopické a kolonoskopické vyšetrenia. Tak som mu radšej ani vizitku nedával, ale pustil ma bez pokuty. :) 

Momentálne jazdíš na Mercedese GLC 220d a predtým si tiež preferoval dieselové motory?

 

Nikdy som nemal naftové auto až teraz mám Mercedes GLC, čo je moje prvé auto s naftovým motorom. Od prvého dňa som sa tešil, že konečne budem lacnejšie tankovať, ale nafta išla hore a je momentálne drahšia ako benzín. Tak, tomu sa hovorí šťastie… samozrejme, že na diaľnici je to úspornejšie a vôbec som rád, že som si kúpil práve tento model, pretože je to bezpečné a spoľahlivé auto a pri tejto značke určite zostanem. 

 

Kedy si sa prvýkrát stretol s touto značkou?

 

Môj o štyri roky starší brat žije v Nemecku a on má veľmi rád mercedesy. Bol mojím vzorom a samozrejme, že ma vo výbere auta ovplyvnil a určite to neľutujem. Najprv som mal “béčko”, ale to mi bohužiaľ ukradli, ale mal som ho havarijne poistené. Najprv mi dom vykradli, odkiaľ vzali kľúč od auta a ukradli mi ho…no, jednoducho išli na istotu. Peniaze som z poisťovne dostal a hneď som si kúpil céčkový mercedes antracitovej farby s tými slzičkovými svetlami, ktoré sa mi veľmi páčili, ale mal som s ním bohužiaľ dopravnú nehodu…

 

 

To vážne?! V podstate s novým autom?!

 

Bola to veľmi vážna dopravná nehoda, pri ktorej som si bohužiaľ zlomil chrbticu. Je pravda, že som išiel po práci unavený domov do Rimavskej Soboty a dostal som pri Lučenci mikrospánok. 

Vybehol som z cesty a keby tam nebola jama, tak sa dostanem späť na cestu, ale už som to nestihol a narazil som do stromu. Auto bolo na totálku a išlo do šrotu. Mal som šťastie, że všetky airbagy sa aktivovali a zachránili ma. Cítil som si nohy, tak som vedel, že chodiť budem. To ma upokojilo. Uričte mi tiež asistoval anjel strážny. Mal som kompresívnu fraktúru a cementovali mi stavce v driekovej časti chrbtice. A minulý rok som si kúpil GLC-čko 220d, z ktorého sa dobre nastupuje a vystupuje. Som spokojný.

 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode