Syndróm suchého oka ako dôsledok užívania liekov či iných ochorení

27.06.2023 11:04

 

Naše oči sú chránené slzným filmom. Ten plní okrem ochrannej aj výživnú a optickú funkciu. Pokiaľ dôjde k poruche niektorej zo súčastí slzného filmu, môže sa rozvinúť syndróm suchého oka. Veľmi často túto poruchu dočasne alebo niekedy aj natrvalo spôsobuje užívanie niektorých liekov, iné celostné ochorenia organizmu či stavy po liečbe či operácii.

Poruchy tvorby alebo kvality slzného filmu

Ak si slzný film neplní svoju funkciu, prichádza k nepríjemným príznakom suchého oka. Zaraďujeme sem začervenanie, štípanie, bolesť, pálenie, škrabanie, slzenie či pocit cudzieho telesa v oku. Normálne, zdravé slzy majú tri zložky – vodu, mukóznu zložku a olej. Ak je narušená ktorákoľvek z troch zložiek sĺz, oko nedostáva potrebnú výživu a ochranu. Najčastejšie nie je v slzách dostatok oleja, čo vedie k nadmernému vyparovaniu, čoho dôsledkom sú oči suché.

Lieky

Užívanie niektorých liekov môže syndróm suchého oka spôsobiť alebo zhoršiť. Zaraďujeme sem napríklad užívanie liekov hormonálneho charakteru, lieky proti úzkosti, psychofarmaká, antidepresíva, lieky proti bolesti, lieky proti alergii – antihistaminiká, lieky na vysoký krvný tlak či poruchy srdcového rytmu, lieky na odvodňovanie, anestetiká a ďalšie.

Ak to nie sú priamo lieky, syndróm suchého oka môže v negatívnom smere ovplyvniť aj nosenie kontaktných šošoviek.

Ochorenia celostného charakteru

Ak opomenieme konkrétne ochorenia oka, ktoré majú priamy vplyv na tvorbu sĺz, so syndrómom suchého oka sa môžu stretnúť napríklad diabetici, reumatici, ďalej tí, čo trpia vírusovými alebo bakteriálnymi infekciami, ochoreniami kože či štítnej žľazy.

Ochorenia očí

Mnohé ochorenia očí majú priamy vplyv na poruchu tvorby alebo kvality slzného filmu. Keďže sa na ich liečbe podieľajú oční špecialisti, tí automaticky svojim pacientom odporúčajú používanie umelých sĺz. Boli ste na operácií očí? Je úplne jedno na akej, veľmi dôležité je po jej absolvovaní pravidelné zabezpečenie vlhkosti očnej sliznice.

 

Liečba umelými slzami

Možnosti liečby sú rôzne, ale náhrada slzného filmu umelými slzami je jediným účinným prostriedkom zmiernenia prejavov ochorenia, a tým i zachovania základných funkcií slzného filmu. Ak je potrebné používať umelé slzy často, je vhodná aplikácia kvapiek s obsahom kyseliny hyalurónovej bez konzervačných látok. Obľúbené očné kvapky Hyal-Drop multi (zdravotnícka pomôcka) majú prírodné zloženie, preto sú vhodné aj pre citlivé oči. Zároveň sú šetrné k povrchu oka a môžu sa používať tak často, ako je potrebné. Roztok kyseliny hyalurónovej zabezpečí optimálne zvlhčenie očí, čo zmierni nepríjemné príznaky syndrómu suchých očí. Cieľom liečby umelými slzami je vytvoriť stabilný a rovnomerný slzný film na povrchu oka a zvýšiť jeho kontaktnú časť s rohovkou. Viac informácií získate na www.hyal.sk.

Okrem zvolenia správneho spôsobu liečby a zmierňovania nepríjemných príznakov umelými slzami je potrebné dodržiavať zásady všeobecnej hygieny zraku:

 

  • časté vetranie miestnosti,

  • používanie zvlhčovačov vzduchu,

  • pobyt na čerstvom vzduchu,

  • dostatočný príjem tekutín,

  • zníženie konzumácie alkoholu,

  • redukcia fajčenia,

  • pravidelné cvičenie očami,

  • strava alebo cielená výživa podporujúca dobrý zrak.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode