Syndróm počítačového videnia. Ako proti nemu bojovať?

05.09.2019 14:29

Milujete filmové či seriálové maratóny? Ak to však nie je len z času na čas a pozeráte na obrazovku či monitor počítača takmer nonstop, môžu nastať problémy. Až štípanie očí nás upozorní na to, že niečo nie je v poriadku.

Unavené oči

Pri uprenom pohľade na monitor či obrazovku sú naše oči nútené pracovať intenzívnejšie. Málo žmurkáme, čiže oči sa rýchlejšie vysušujú, navyše obrazovka má odlesky a odrazy, takže text sa nám ťažšie číta. Oči sú preťažené a pociťujeme únavu. Tá je väčšinou prechodná, ak však neurobíme ani minimálne opatrenia, aby sme záťaž očí zmiernili, môže sa objaviť syndróm počítačového videnia. Únavu očí často sprevádzajú bolesti hlavy, rozmazané videnie alebo bolesti krku a ramien. Krátkodobá únava očí môže prerásť do syndrómu suchého oka, ktorý sa prejavuje svrbením, pálením, bolesťou pri žmurkaní alebo aj pocitom cudzieho telesa v oku.

Syndróm počítačového videnia – odkiaľ sa berie?

Jeho vznik ovplyvňuje niekoľko faktorov:

  • nesprávne osvetlenie miestnosti,

  • nesprávne nastavenie jasu monitoru,

  • príliš krátka alebo veľká vzdialenosť očí od monitoru či obrazovky,

  • nesprávne držanie tela pri sedení (uhol hlavy pri pozeraní na monitor a pod.)

Každý faktor samostatne, alebo aj ich kombinácia, môže spôsobiť nadmerné zaťaženie vašich očí a spôsobiť syndróm počítačového videnia a teda aj syndróm suchého oka. Je dobre vedieť, že spôsobené ťažkosti môžete obmedziť na minimum, ak budete dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel.

Liečba syndrómu počítačového videnia

V prvom rade doprajte svojim očiam okamžitú úľavu od štípania, pálenia či iných nepríjemných príznakov. Mnoho ľudí nedá dopustiť na rýchle účinky umelých sĺz Hyal Drop multi (www.hyal.sk), ktoré zabezpečia zvlhčenie a hydratáciu povrchu oka a celej sliznice vďaka ideálnemu obsahu kyseliny hyalurónovej. Zdravotnícka pomôcka neobsahuje konzervačné látky a vďaka osvedčenému a pohodlnému aplikátoru sa ľahko dávkuje.

Medzi ďalšie opatrenia, ktorými môžete zmierniť alebo úplne odstrániť syndróm počítačového videnia patria:

  • osvetlenie v miestnosti upravte tak, aby bolo pre vaše oči príjemné a korigovalo intenzitu svetla z monitora či obrazovky,

  • monitor počítača pri práci si nastavte do výšky vašich očí tak, aby ste mali hlavu v prirodzenom uhle a pohodlnej pozícii,

  • pravidelné prestávky pri práci sú kľúčové, počas nich si zacvičte očami, ale aj ramenami, chrbtom či pažami,

  • vhodná stolička pri práci s oporou pre krk a chrbát je dôležitá, aby ste zabránili preťaženiu a tým eliminovali syndróm počítačového videnia.

Ak problémy naďalej pretrvávajú, dokonca sa stupňujú, je načase navštíviť odborníka – špecialistu na oči. Dá vám odborné rady a urobí vám komplexné a podrobné vyšetrenia očí.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode