Svetová premiére novej Kia Stinger na svetovom autosalóne NAIAS

17.01.2017 16:57

Na podujatí, ktorému zvyčajne dominujú modely amerických automobiliek sa predstavila spoločnosť Kia Motors America (KMA) a svetlá reflektorov namierila na seba. Na Severoamerickom medzinárodnom autosalóne predviedla vo svetovej premiére úplne nový model Kia Stinger 2018 (ďalej len Stinger). Tento päťmiestny športový sedan typu fastback je pripravený zmeniť definíciu segmentu, ktorý v súčasnosti okupujú európski výrobcovia automobilov a sľubuje, že bude najvýkonnejším sériovým vozidlom v dejinách automobilky. Stinger sa opiera o špičkovú kvalitu a spoľahlivosť spoločnosti Kia Motors, ponúka viacero konfigurácií motorov a hnacích sústav, ako aj priestranný luxusný interiér. Do predaja by sa mal dostať v USA koncom tohto roka, pričom cena bude oznámená krátko pred jeho uvedením na trh.

  • Úplne nový športový sedan typu fastback mení definíciu značky Kia
  • Spoločnosť Kia Motors plní svoj sľub a prináša sériový model vyrobený na základe koncepčného vozidla GT
  • Navrhnutý vo Frankfurte nad Mohanom, vyvinutý na Nürburgringu
  • Špičková kvalita od spoločnosti Kia

„Na rozdiel od akékoľvek iného vozidla značky Kia, ktoré tu bolo pred ním, je pre nás Stinger naozaj autom snov a tu v Detroite sa tento sen stal skutočnosťou – po dlhých rokoch úsilia a tvrdej práce nadšených projektantov, inžinierov a vedúcich pracovníkov z celého sveta,“ uviedol Orth Hedrick, viceprezident spoločnosti Kia Motors America pre plánovanie produktov. „Od jeho začiatkov, keď bol ešte len koncepčným vozidlom GT, až po roky vylaďovania a vylepšovania na legendárnom okruhu Nürburgring nebol pre nás žiadny detail nepodstatný na to, aby sme ním neboli posadnutí. A výsledok je jednoducho ohromujúci.“

 

Hnacie sústavy

Ak podvozok vozidla triedy GT symbolizuje jeho pomyselnú kostru, potom hnacie sústavy musia byť jeho srdcom. Na výber sú dva preplňované motory orientované pozdĺžne a umiestnené vzadu pod dlhou, tvarovanou kapotou.

Hoci oba motory sú ešte vo fáze vývoja, štandardný 2,0-litrový preplňovaný štvorvalcový motor Theta II dodá zhruba 255 k výkonu pri rýchlosti približne 6 200 otáčok za minútu. Maximálny krútiaci moment 352 Nm je dostupný v rozmedzí 1 400 až 4 000 otáčok za minútu. Vyšší výkonnostný potenciál má 3,3-litrový motor s dvojitým preplňovaním V6 Lambda II, ktorý by mal dodať 365 k výkonu pri cca. 6 000 otáčok za minútu a dosiahnuť maximálny krútiaci moment 510 Nm v pásme 1 300 až 4 500 otáčok za minútu. Spoločnosť Kia by chcela s motorom V6 s dvojitým preplňovaním dosiahnuť akceleráciu z nuly na 100 km/h za 5,1 sekundy a najvyššiu rýchlosť 269 km/h.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode