Svetová premiéra konceptu Kia CUB

17.04.2013 18:27

 

Prekvapenie na Soul Motor Show

  • Svetová premiéra nového konceptu štvordverového kupé
  • Pohodlná štvormiestna kabína odzrkadľuje súčasný štýl mestského obyvateľstva
  • Protismerne otvárané zadné dvere zabezpečujú pohodlné nastupovanie

 

Návštevníci Soul International Motor Show v Kórei boli prví, ktorým Kia Motors odhalila svoje hlavné prekvapenie - svetovú premiéru konceptu Kia CUB. Koncept navrhol v dizajnovom centre spoločnosti Kia Motors v Soule dizajnérsky team pod vedením prezidenta a šéfa dizajnu Petra Schreyera. 

Vonkajšie línie štúdie Kia CUB zdôrazňujú, že ide o elegantné malé vozidlo s veselou tvárou a odvážnou povahou. Konštrukčné vlastnosti, ktoré vytvoril Peter Schreyer pre Kia Kee 2+2 v roku 2007, sa vrátili v novej podobe. Predná maska je štylizovaná tak, aby bola opticky širšia a linka v hornej časti čelného skla nesie identický motív, ktorý už poznáme z modelov Kia Optima, Sportage a Cadenza. V prednej mriežke farby karosérie je integrované turbodúchadlo pre prívod vzduchu. Štúdia CUB je dlhá necelé štyri metre, má protismerne otvárané zadné dvere a interiér je bez tradičného B-stĺpika, čo umožňuje pohodlné nastupovanie na zadné sedadlá. Na spodnú časť predných dverí dizajnéri umiestnili zaujímavú „plutvičku“, ktorá okrem estetického dojmu spĺňa aj aerodynamické funkcie.

Svetlomety sú vybavené dvojbodovými LED svetlami, identické s tými, ktoré sa prvýkrát objavili na Kia Quoris - vlajkovej lodi značky. Blatníky dverí doslova aerodynamicky obtekajú veľké 19-palcové kolesá z ľahkých zliatin, aby ešte viac zvýraznili mohutnosť štúdie pri pohľade zboku. Aj zadné koncové LED svetlá dotvárajú prémiový pocit exteriéru a linka zadnej časti, odvodená z konceptu Kia Kee, podčiarkuje šírku vozidla.

Štúdia má extrémne hladké tvary s minimálne odstávajúcimi spätnými zrkadlami, ktoré spolu s dotykovými kľučkami dverí sľubujú veľmi nízky aerodynamický odpor. Dvojfarebné lakovanie so športovými pruhmi naznačuje vysoký výkon, zatiaľ čo široká stopa dodáva impozantný postoj.

 

Štvormiestna luxusná kabína

So štyrmi samostatnými sedadlami poskytuje interiér jedinečnú a príjemnú atmosféru. Kabína vytvára pocit luxusného kupé a je upravená v čiernej koži so žltými farebnými aplikáciami okolo sedadiel, kľučiek dverí a volantu.

Dizajn prístrojovej dosky sa inšpiroval očami šelmy. Jej centrom je minimalisticky ovládaný dotykový senzor. Pre väčšiu bezpečnosť posádky sú na volante integrované senzory schopné sledovať dokonca vodičov pulz a biorytmus, čo by mohlo vodiča napríklad donútiť zastaviť sa na odpočívadle. Hlavica volantu obsahuje tzv. DIS regulátor (Driving Information System - informačný systém riadenia), pripojený ku kamere, ktorá poskytuje jednoduchšie ovládanie pri jazde. Menu na stredovom displeji môže vodič ovládať aj jednoduchými gestami rukou.

 

Prepĺňaný motor GDI s priamym vstrekovaním paliva 
 

Štúdiu Kia CUB poháňa nová verzia motora 1,6 l GDI, ktorý sa štandardne montuje aj do GT verzií modelov Kia pro_cee'd a do Kia cee´d, predávaných v Európe. Nový motor je vybavený dvojitým turbodúchadlom,  ktoré dodávajú o 51% viac energie (204 koní) a o 60 % väčší krútiaci moment (265 Nm), než bežné 1,6 l motory. Tento motor umožňuje európskym modelom Kia GT zrýchliť na 100 km za 7,7 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 230 kilometrov za hodinu. Podobne ako GT verzie aj štúdia CUB disponuje šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Momentálne nie sú k dispozícii žiadne ďalšie informácie o plánoch posunúť koncept Kia CUB do sériovej výroby.

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode