Superb je super!

03.10.2020 19:58

Bývalý hovorca prezidenta a odborník na komunikáciu, protokol a etiketu Marek Trubač o zaujímavostiach z jeho práce, čo všetko zažil v USA, keď ho zastavili policajti, kolónach a testovaní nového plug-in hybridu Škoda Superb iV, ktorý si môžete pozrieť vo videách.

Počas svojho postu ako hovorca prezidenta si zažil aj také situácie, ktoré boli niekedy tragikomické?

 

Najväčším nešvárom tejto doby sú mobilné telefóny a nielen v motorizme, kde zapríčiňujú dopravné nehody. Spomínam si, ako sa pri udeľovaní dekrétov novovymenovaných sudcov stalo, že prezident SR odovzdával menovací dekrét a jednému zo sudcov zrazu začal zvoniť mobilný telefón. Napriek tomu, že protokolistka všetkých upozornila, aby nezabudli na telefóny. Sudca, ktorému nahlas zvonil telefón bol práve na rade a prezident sa mu chystal udeliť dekrét. Tváril sa, že nič, tak mu prezident povedal, nech si to zdvihne. Čerstvý sudca v strese zvonenie nevedel za nič vypnúť, tak mobil jednoducho hodil za seba na koberec. Takého červeného človeka v tvári ste ešte nevideli ?. To sú chvíle, ktoré si asi zapamätáte do konca života.

Tvoje prvé auto, na ktoré sa nedá zabudnúť bolo aké?

 

Červený hrdzavý žigulák z DDR! Kúpili sme ho za 500 mariek a keď ma zbadali rómski občania, tak mi ponúkali 10 000 korún, že by ho hneď kúpili. Už vtedy to auto bolo vyšperkované v hnedej koženke, imitácia dreveného obkladu, krásne pochrómované detaily a veľa priestoru nielen na sedadlách. Dokonca aj pod motorom bolo veľa úložného priestoru. Žigulák sa dal opraviť jedným kľúčom a kladivom, preto som si vedel veľa vecí opraviť, čo na súčasných moderných elektronických autách sa to už veru nedá.

Precestoval si veľa krajín, ale veľa skúseností si nadobudol aj v USA, keď si tam študoval. Aké to tam prebieha, keď ťa zastaví policajt?

 

Počas môjho 16-mesačného štúdia v USA v Minnesote ma zastavila polícia. Našťastie ma kamarát upozornil, aby som nerobil prudké pohyby, držal ruky na volante a čakal, kým ma diaľničná polícia vyzve, čo mám urobiť. Napríklad dychová skúška sa tam robila do klobúka policajta a druhá skúška bola, že policajt vzal kriedu a urobil čiaru, po ktorej ste sa museli prejsť akoby išiel po povraze s rozpaženými rukami. Ak prešiel, ďalšia skúška nebola, keď neprešiel, musel ísť na odber krvi.

Zažil si niekde ešte väčšiu kolónu ako sa tvorí u nás?

 

Najväčšia špička a úplné zápchy boli v Los Angeles v sobotu ráno o 4,30. Jedna časť sa vracala z pláží a zo žúrov a druhá akurát išla na žúry a na pláže a do toho ešte zásobovacie autá. Ani osemprúdové diaľnice nepomôžu, pretože si myslím, že čím viac sa urobí pruhov, či už v USA alebo v Bratislave, tak budú väčšie kolóny. Naschvál sme išli tak skoro ráno a chytili sme zápchu. Tu nádávame na polhodinové zdržanie a tam to trvá aj 5 hodín a nikto sa nesťažuje! V aute sa ženy maľujú, vodiči pozerajú televíziu, niektorí si aj niečo  uvaria, ba dokonca stalo sa, že v zápche v aute aj niektoré mamičky porodili. 

Zažil si oveľa väčšiu hektická premávku v iných metropolách ako je Bratislava?

 

Nikdy nezabudnem na Hanoj alebo Hočiminovo mesto vo Vietname, kde ma fascinoval neustále plynúci prúd rikší, mopedov, tuk-tukov a skútrov. Doprava tam plynie rôznymi smermi súčasne a čuduj sa svete, bez nehody. No stačí ak sa tam jeden človek zastaví, či zazmätkuje a potom sa už hromadnej kolízii nevyhnete. Spomínam si ako som tak prechádzal z hotela na druhú stranu takej križovatky. Bez semafor, bez regulácie dopravy. Ako keby ste prechádzali cez mravenisko. Domáci mi poradili, že nemám sa nikde pozerať, len skrátka ísť. A prešiel som...

Kedy si sa stretol so značkou Škoda, resp. modelom Superb, že si si ho obľúbil?

 

V kancelárii prezidenta sme sa rozhodovali medzi audinami a škodovkami, ale priestor a komfort presvedčil, že ako služobné vozy sme vybrali práve model Superb. Sovenský dizajn nového Superbu od Joža Kabaňa ma potom presvedčil a samo som si kúpil Superba tiež. Presvdčili ma o tom krásne línie, čisté tvary a prehľadný infotainment. Podľa mňa je Škoda v súčasnosti už prémiová značka a reálna cenová politika s odvahou experimentovať pre mňa znamená, že si v budúcnosti kúpim ďalší pravdepodobne aj ďalší nový Superb.

 

Aký názor máš na elektromobilitu?

 

Elektromobilita je trend, ktorý zatiaľ pretrváva. Sám sa už tretí rok spolupodieľam na inovačnom a technologickom veľtrhu SlovakiaTech v Košiciach. Je to 3 - dňové podujatie, ale tento rok sa pre Covid 19 muselo zrušiť. Mali sme sa venovať práve elektromobilite v porovnaní s vodíkovou technológiou. Žijeme v dobe, že na elektrinu je skoro všetko, že za chvíľu bude elektrická aj vareška na varenie gulášu. Ja som skôr nadšencom vodíkovej technológie ako náhrady za elektrinu a spaľovacích motorov. Verím, že ak sa podarí v krátkom období dotiahnuť tento projekt do reálneho užívania, elektoromobilitu nahradí v masovom meradle vodík. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode