Stretnutie Kie Sportage s diviakom

25.05.2024 09:29

Bývalá plážová volejbalistka a prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko, Dominika Nestarcová precestovala veľa krajín v rámci medzinárodnej volejbalovej reprezentácie, ale všímala si dopravu v mnohých krajinách aj v Ázii, kde to nebolo také podobné ako v Európe. Pokuty platí iba za rýchlosť a zažila stret s diviakom. Jazdí na Kii Sportage a pre náš online magazín si vyskúšala Kiu EV9. Jej testovanie si nájdete v našich videách.

 

V Špeciálnych olympiádach /ŠO/ Slovensko zabezpečujete pre ľudí s intelektuálnym znevýhodnením okrem letných a zimných Svetových hier ŠO konajúce sa každé 2 roky aj Majstrovstvá Slovenska v 22 športoch. Na čo som ešte zabudla, Dominika?

 

Robíme vzdelávacie programy a projekty určené pre deti a dospelých s viacnásobným znevýhodnením, program motorických zručností, program Mladí športovci a mnohé iné. U nás v ŠO šírime inklúziu prostredníctvom unifikovaného športu a dobrovoľníctva. Unifikovaný šport je, keď v jednom tíme športujú športovci s intelektuálnym znevýhodnením so zdravými športovcami. Učia sa obojstranne porozumeniu, tímovej spolupráci a byť lepším človekom. V tomto roku ŠO Slovensko zorganizovalo Otvorené Majstrovstvá Európy v Špeciálnych olympiád v triatlone, už 3. ročník a okrem toho, že máme čerstvého majstra Európy tak nás teší inkluzívny prístup challenge family, ktorý nám umožnili na tomto podujatí štartovať. V tomto roku organizujeme na medzinárodnej úrovni ME v unifikovanom volejbale na začiatku decembra a nedávno sme zabezpečili našim krasokorčuliarom, aby sa mohli zúčastniť pretekov na Islande :)

 

 

Čo si zažila počas tvojho cestovania v mnohých krajinách v rámci volejbalových súťaží?

 

Boli sme v Číne štyri dni pred súťažou a každý deň sme chodili trénovať. V deň súťaže, kedy sme tam mali prísť na presnú hodinu, tak žiadny taxikár nás nechcel zobrať. Bolo to zúfalé! Tak sme zastavili takého dedka v rikši, aby sme nezmeškali zápas. Bolo to dosť nebezpečné, no nemali sme inú voľbu, pretože sme potrebovali stihnúť zápas. Vytriaslo nás riadne! V Thajsku to bolo podobné, ale nemala som z ich dopravy až taký strach ako v Číne. 

 

 

Páčil sa ti viac dopravný systém v Kórei, keď ste boli na Olympiáde v roku 2018? 

 

Určite! V Soule sme mali požičanú Kiu Sportage a vôbec som tam nezažila žiadne zápchy, a vždy bola zachovaná plynulosť premávky. Pred desiatimi rokmi som šoférovala v Amerike, a tam som zažila neskutočné kolóny. Majú tam široké ulice, veľké autá, a jeden človek v aute... Úplne najhoršia doprava bola v spomínanej Číne. Nikto tam nič nerešpektuje a nedodržiava pravidlá. Tam to funguje, že buď ideš alebo stojíš naveky. Idú cez červenú a predbiehajú sa cez odstavný pruh. Často som sa viezla v taxíkoch, pretože to tam bolo lacné a nemala dôvod tam šoférovať.

 

 

Jazdíš na Kii Sportage. Stala sa ti kolízia s iným autom?

 

Mala som taký ťukes a odvtedy si dávam väčší pozor. Potom som asi 20 rokov nemala žiadnu dopravnú nehodu napriek tomu, že najazdím veľa kilometrov. Kúpili sme chatu v Pezinku a minulý rok som zrazila diviaka, keď som schádzala z Pezinskej Baby, keď bolo čerstvo napršané. Neviem, či to tie zvieratá vtedy nabudí, ale stalo sa mi to s Kiou Sportage, že mi ten diviak vletel do boku auta. Obehol ma a išiel ďalej, lenže mala som rozbité auto, tak som musela čakať políciu a spísať záznam. Ozaj, a dali mi aj fúkať, ale mala som nulu. :)

 

 

 

Niekto na vode dostane aquaplaining. Stalo sa ti to v živote?

 

To som zažila som za Račou, keď som predbiehala jedno auto, bolo popršané a síce ma neotočilo, lebo mi v tom okamihu bliklo v hlave, že sa nemá brzdiť. Triaslo ma poriadne, až kým som nevyšla z tej vody a nevyrovnala auto. Neskôr som to rozdýchala, ale bolo to nepríjemné. V zime, keď nasneží, tak dávam pozor, ale nejdem príliš pomaly, ale plynulo a opatrne. Ľad býva oveľa zradnejší. Našťastie už mám Kiu Sportage – štvorkolku, ak ideme na chatu, tak je omnoho plynulešie do kopca, kde terén je trošku náročnejší, ale zatiaľ som vždy vyšla. 

 

 

 

Platíš pokuty najviac za rýchlosť?

 

Snažím sa dodržiavať rýchlosť, ale občas mi to ujde a potom znášam dôsledky a pokutu pekne zaplatím. Vždy si myslím, že idem 50-tkou a zrazu mám na tachometri 70! Jednoducho tú rýchlosť necítim a potom si pred policajtami sypem popol na hlavu, ale nakoniec sa vieme dohodnúť na nižšej pokute. Inokedy merali a tiež som prekročila rýchlosť o 35 km/h a policajt sa ma opýtal, či si myslím, že je to v poriadku?! Tak som sa priznala, že som telefonovala a nevšimla som si to...bol to starší milý pán policajt pred dôchodkom, ktorý ma len napomenul a bolo to bez pokuty, za čo mu touto cestou ďakujem.

 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode