Sršeň

26.03.2016 09:54

Muzikálová herečka, divadelníčka a spoluorganizátorka komunitného života v Devíne a mamina syna Adama a krásnych dvojičiek Hanky a Zuzky - Marta Potančoková  si vyskúšala skvelé auto na parkovanie -Peugeot 208

Vyštudovali ste herectvo na JAMU a potom ste hosťovali v Košickom divadle s p. Bednárikom, neskôr ste sa pracovne vrátili do Bratislavy na Novú scénu. Teraz ste na materskej dovolenke a viem, že ste mali derniéru muzikálu Rómeo a Júlia, kde hráte lady Capuletovú, matku Júlie...

Je to tak. Hosťujem prevažne v divadle Nová scéna, ale momentálne hrám maximálne raz za mesiac.Viac pri deťoch nestíham. Diváci ma môžu v súčastnosti vidieť v muzikáli Obchod na Korze. Je mi ľúto, že nestíham spievať s mojou kapelou Pressburger Klezmer Band, s ktorou som veľa koncertovala aj v zahraničí, ale mienim sa časom k nej vrátiť. Okrem toho občas aj dabujem.

Pri deťoch a pracovných povinnostiach sa potrebujete neustále presúvať. Dúfam, že máte vodičský preukaz, ktorý vám to všetko uľahčuje?

Vodičák som si urobila po vysokej škole a hneď na to som otehotnela. Bála som sa jazdiť s bruškom. Až po narodení syna som bola nútená začať jazdiť, kedže som s nim bola sama. Postupne som sa strachu zbavila. Dva týždne som jazdila tou istou vytýčenou trasou a zvládla som to aj bez kondičných jázd. Hoci nas uz dnes má kto voziť, som rada, ze som to vtedy nevzdala. Šoférovanie mi dáva pocit slobody.

Máme čas Veľkonočných sviatkov a policajtov je vždy na každom úseku viac než dosť. Takže vy sa strážcov zákona nebojíte, keď vás zastavia?

Nebojím, lebo sa snažím jazdiť podľa predpisov. Prešla som raz omylom na červenú a na pána policajta som v strese vyrukovala s tým, že som na materskej a kojím a laktačná psychóza spôsobila, že som si tú farbu nevšimla. Tak mi tú oranžovo-červenú odpustil.

Tak máte šťastie, keď ste ešte neplatili žiadnu pokutu?

Kdeže! Pred Devínom sme počas povodní mali 30 - kilometrovú rýchlosť na úseku, kde je obvykle sedemdesiatka. Dodržiavali sme ju aj keď už následky povodní boli preč a cesty boli v poriadku. Raz som si za volantom cestou na koncert spievala a pridala som plyn. Zastavili ma a obrovská pokuta ma neminula. Na druhý deň tú tridsiatku dali preč a mňa skoro porazilo!

Raz v noci som sa ešte zmaľovaná a s príčeskom ponáhľala z predstavenia a zastavili ma policajti. Chceli mi dať fúkať, ale  potom sa jeden z nich iba zasmial a radšej ma pustil. Asi si myslel, že ktovie z akej práce sa to ponáhľam za deťmi...

Ovplyvňuje vás hudba za volantom, ak ju počúvate alebo si spievate?

Snažím sa nejazdiť rýchlo, ale niekedy sa mi podarí dupnúť na plyn hlavne vtedy, keď si v aute spievam cestou na predstavenie. Ako som išla na konkurz Bedárov a opakovala som si piesne, spamätala som sa až pri pohľade na ručičku tachometra, ktorá stúpala pod vplyvom emócii.

Matka detí, ktorá vozí deti. Je niekedy ťažké sa prispôsobiť vodičom na bratislavských cestách?

Vyblikujúci lepiaci sa bratislavskí vodiči, ktorí ma predbehnú a ukazujú, nech pridám a k tomu sa tvária na dvoch pruhoch v meste, že je to diaľnica. Ignorujem to a jazdím tak, aby som predovšetkým neohrozila svoju najcennejšiu posádku. 

Máte veľké rodinné auto určite s autosedačkami pre dievčatká alebo sa zmestíte aj do niečoho menšieho?

Do Suzuki SX4 sa zmestíme všetci piati, ale uznávam, že časom nám to bude asi malé, takže ho vymeníme za niečo väčšie. Najprv sme mali autosedačky – vajíčka, ale už máme nové autosedačky od 9kg s ISOFIX uchytením. Medzi týmito sa mi už vzadu sedí horšie. Vybrali sme jednu z najbezpečnejších značiek. Majú pultík, na ktorom sa deti môžu hraťs hračkami, ale zabávame sa aj spievaním a počúvaním detských pesničiek napríklad od Sisy Michalidesovej. Vrelo odporúčam!

Vidíte častejšie telefonovať za volantom ženy alebo mužov?

Zdá sa mi,že ženy vodičky viac telefonujú ako muži. Zvládame síce viac vecí naraz, ale toto by sme robiť nemali. Myslím si, že aj my, ženy sme dobré šoférky. Nemala som zatiaľ žiadnu nehodu, len také kozmetické úpravy pri parkovaní. Dokonca ani pozdĺžné parkovanie mi nerobí problém. Parkovanie v Bratislave človeka veľa naučí.

Marti, čo vtipné zážitky z vašich ciest?

Od mojich študentských čias sa po Brne traduje historka ako nás mladých, spoločensky unavených zastavili policajti pri bežnej kontrole. Šoférovala našťastie triezva kamoška Soňa, ale problém bol, že nás bolo v aute o jeden kus viac ako je povolené. Úsmev nám zamrzol na perách keď policajt nechal otvoriť kufor auta, odkiaľ sa ale kamarát vtipne ozval, že on je vraj povinná vybava.

Tak potom je nový Peugeot 208 ideálnym autom na parkovanie a do úzkych uličiek ako stvorený?

Určite áno! Dokonca som si prvýkrát vyskúšala automat a jedna noha mala voľno. Aj takto ľahko sa šoféruje? Je to ako keď som rodila druhý krát s epidurálom a doktorovi som počas toho povedala: „ Takto ľahko sa dnes rodí?!“. Peugeot 208 mi dal ilúziu slobody a nezávislosti. Potešil elegantný interiér a veľmi dobrá výbava. 1,2-litrový benzínový motor pod kapotou bol ako sršeň. Dynamický a naozaj by som sa s ním nebála predbiehať. Ak sa potrebujem rýchlo dostať do mesta, zaparkovať, tak dvestoosmička je na to super parťák.... A to sa musí páčiť každej žene!

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode