Srdcová dáma

21.03.2014 10:41

Módna návrhárka Janka Jurčenko otestovala nový Peugeot 308

Janka, vždy ste chceli byť módnou návrhárkou?

Odmalička som k tomu inklinovala aj vďaka mame, ktorá bola dosť veľká parádnica. Mala zaujímavé veci v skrini, čo som obdivovala. Hlavne zopár látok, z ktorých som vyprodukovala prvý model. Najprv som chodila na základnú umeleckú školu, odbor výtvarná, potom stredná odevná a nakoniec som vyštudovala špeciálnu pedagogiku. Na VŠ som mala špecializáciu tiež výtvarnú, z čoho som mala aj štátnicu.

Kedy ste začali tvoriť v tejto oblasti módneho návrhárstva?

Vykrištalizovala som sa príchodom do Bratislavy, kde som pracovala pre jednu módnu návrhárku, ale po ôsmych rokoch som sa osamostatnila a to mi vyhovuje. Odprezentovala som sa na Bratislavských módnych dňoch, robila som pre agentúru Forza a iných. Úplné Top mojej práce sú  najmä plesové šaty pre známe, ale aj menej známe osobnosti.

Verím, že ste veľmi vyťažená, a k tomu nepochybujem, že využívate na prepravovanie sa z bodu A do bodu B auto alebo sa mýlim?

Príchodom do Bratislavy som to musela riešiť, pretože aj keď mám vodičský preukaz 13 rokov, tak jazdiť som začala minulý rok v septembri. Každý čakal, že si kúpim zvučnú značku, ale ja som si vybrala staršie auto s automatom. Bol to Fiat Punto Abarth v špeciálnej športovej edícii.

Boli ste s ním spokojná?

Pamätám si na spotrebu, že som tri dni jazdila za 20 eur! Smer BA-Senec tam a späť. No po necelom roku mi na Fiate odišla automatická prevodovka na diaľnici, keď som predbiehala. Na to, že som blondínka som pohotovo reagovala, vyhodila som smerovku  a v  170 – tke so zotrvačnosťou odstavila na krajnici. Nenašla som vestu, ani trojuholník. Až po kúpe môjho Peugeota 208-čky mi predajca ukazoval, kde mám ten trojuholník hľadať, nemala som hľadať trojuholník, ale obdlžnik.

Ako skončil Fiat?

Predal sa na súčiastky, pretože sa nedala zohnať nova funkčná prevodovka, oprava starej by stala oveľa viac.

Vaše začiatky v jazdení a zážitky s týmto obdobím máte?

Začiatky s Fiatom som mala pestré, nevedela som sa ani na diaľnicu dostať smerom do BA. A keď som ho rozbehla, nevedela som ho zastaviť. Potom som polhodinu usedavo plakala, že to nedám, že to auto idem vrátiť. Kamoška na mňa pozerala a nechápala. Dala som však skúšobné jazdy, ktoré mi pomohli.

Už ste museli riešiť nehodu s poisťovňou?

Mala som dva vážne ťukesy, prvý neobvyklý, ťažko sa to vysvetľovalo  poisťovni. Sedela som v zime s kamarátkou v zaparkovanom aute, keď do nás vrazil veľký vlčiak, ktorý naháňal fenu. Zlomil mi predný blatník, otriasol sa a odišiel. Aj nám ho bolo ľúto, ale v poisťovni mi to neuznali. Druhý ťukes som mala v kolóne vo Vrakuni, keď som išla za krajčírkou. Zavolali mi rodičia, cápala som po telefóne, až ma zastavil náraz, nie veľký, ale predsa! Mala som ohnutú značku a vodič predo mnou nič.

Zažívate vtipné cestné zážitky?

Na začiatku som nepochopila, keď mi vykyvovali 12-roční chalani z autobusu, vzadu na skle načapení, ale bolo to mile. Muži to robia tak, že sa dostávajú do mojej úrovne, potom cúvajú, vyrovnávajú sa na moju úroveň. V takých prípadoch som hanblivá, neviem čo ďalej…

Janka, aké máte pocity z jazdy na novom benzínovom Peugeote 308?

Krásny dizajn v červenej farbe s presvietenou strechou, naozaj francúzský štýl s peknými líniami. Určite väčšie rozmerovo ako moja dvestoosmička. Páči sa mi štartovanie bez kľúča, ovládanie, brzdy a spojka ide ako po masle, masielkové radenie. Moderný interiér vôbec nebol zbytočne vyčačkaný, naopak všetko som mala po ruke. Cúvacia kamera sa mi páčila aj vyhrievanie sedadiel. Na 208-čke sa mi ťažšie radí ako tu. 308 –čka je dámské auto, taká srdcová dáma J, lebo má zrkadielka na obidvoch stranách so svetielkami. Jednoznačne u mňa vyhráva! Vzadu na autosedačku je upevnenie Isofix, takže je to aj rodinné autíčko a žena matka ho v každom smere využije. To platí aj čo sa priestoru týka, vzadu aj v kufri. Nečudujem sa, že je to auto roka 2014. Motor bol na môj vkus výborný a cítim, že v tomto aute by som sa mohla vybúriť do sýtosti.

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode