Spoločnosť Nissan predstavuje nové hnacie ústrojenstvo s elektromotorom: e-POWER

07.11.2016 09:58

Spoločnosť Nissan Motor Co., Ltd. v týchto dňoch zákazníkom predstavila svoje nové hnacie ústrojenstvo s označením e-POWER. Technológia e-POWER je týmto

 prvýkrát sprístupnená zákazníkom. Ide o významný míľnik stratégie elektrifikácie v rámci vízie Inteligentnej mobility spoločnosti Nissan.

 

e-POWER stavia na technológiách pre elektromobily privedených do dokonalosti vo vozidle Nissan LEAF, najpredávanejšom čistom elektromobile v histórii, ktorého sa predalo viac než 250 000 kusov. Na rozdiel od vozidla LEAF má hnacie ústrojenstvo e-POWER navyše malý zážihový motor slúžiaci na dobíjanie vysokovýkonnej batérie, keď je to potrebné. To eliminuje potrebu externej dobíjacej stanice a zachováva vysoký výkon

Technológia e-POWER

Systém e-POWER disponuje plne elektrickým pohonom, čo znamená, že kolesá poháňa výhradne elektromotor. Energia z vysokovýkonnej batérie sa privádza do kompaktného hnacieho ústrojenstva e-POWER, ktoré tvorí zážihový motor, generátor elektrickej energie, menič prúdu a elektromotor. Pri tradičných hybridných systémoch je slabší elektromotor skombinovaný so zážihovým motorom, ktorý poháňa kolesá, keď je batéria slabá (alebo pri jazde vysokou rýchlosťou). Avšak pri systéme e-POWER zážihový motor nepoháňa kolesá, jeho úlohou je len dobíjať batériu. A na rozdiel od stopercentného elektromobilu je zdrojom energie motor a nielen batéria.

 

Toto usporiadanie si všeobecne vyžaduje väčší elektromotor a batériu, pretože jediným priamym zdrojom pohonu kolies je elektromotor. Preto je pre automobilový priemysel problematické inštalovať takýto systém do kompaktných vozidiel. Spoločnosti Nissan sa však podarilo nájsť cestu, ako minimalizovať rozmery, znížiť hmotnosť, vyvinúť spôsoby riadenia elektromotora s lepšou reakciou a optimalizovať hospodárenie s energiou. Výsledkom je, že systém e-POWER využíva menšiu batériu než vozidlo LEAF, ale poskytuje rovnaký zážitok z jazdy ako stopercentný elektromobil.

Prínosy systému e-POWER

e-POWER poskytuje takmer okamžite robustný krútiaci moment, čo zvyšuje dynamickosť jazdy a prináša plynulú akceleráciu. Systém tiež funguje veľmi potichu, podobne ako stopercentný elektromobil. Pretože systém e-POWER zapája spaľovací motor oveľa menej často, jeho spotreba paliva je porovnateľná s poprednými tradičnými hybridmi, predovšetkým pri jazde po meste. Systém e-POWER vám umožňuje využívať všetky prínosy elektromobilu, ale bez obáv o dobíjanie batérie.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode