Spoločnosť Hyundai Motor predstavila víziu mobility budúcnosti na 2017 Consumer Electronics Show

12.01.2017 17:15

Spoločnosť Hyundai Motor predstavila základné prvky svojej stratégie mobility budúcnosti na najväčšom svetovom veľtrhu spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas (5. – 8. januára 2017). Táto nová generácia konvergentných technológií je zameraná na prepojenie automobilov so životom zákazníka, autonómnu jazdu, inteligentné riešenia hyper-konektivity a inovácie podporujúce wellness pri mobilite.

Komentujúc budúce smerovanie spoločnosti Euisun Chung, viceprezident Hyundai Motor Company, povedal: „Teraz je súčasťou esencie našej značky vytvoriť najlepšie riešenia mobility technológiami, ktoré sa starajú o človeka a spoločnosť. Na veľtrhu CES demonštrujeme našu ‘víziu mobility budúcnosti’ a prenášame ju do života rozličnými inovatívnymi technológiami pre automatizovanú jazdu a vyspelú hyper-konektivitu, ktorá prepája automobily so životom ich zákazníkov.“

⦁    Spoločnosť Hyundai Motor predstavila vyspelé technológie pre automatickú jazdu na mestskej trati s autonómnymi modelmi IONIQ v in Las Vegas
⦁    Stratégia zahŕňa maximálne digitálne zosieťovanú platformu vozidla plynulo prepájajúcu mobilitu s domácnosťou a pracoviskom
⦁    Vízia mobility budúcnosti Hyundai Motor zahŕňa nositeľné robotické systémy, riešenia mikromobility a interaktívne technológie podporujúce zdravie

Autonómne štúdie IONIQ demonštrujú vyspelé technológie pre automatizovanú jazdu
Hyundai Motor využil jazdné demonštrácie a displeje virtuálnej reality na prezentáciu možností svojej najmodernejšej technológie pre automatizovanú jazdu. Dva automobily jazdili po testovacej trati na bulvároch v Las Vegas pri predvádzaní technológie v reálnom mestskom prostredí. Návštevníci CES si mohli vyskúšať jazdu bez vodiča na simulátoroch virtuálnej reality v expozícii Hyundai Motor.

Viceprezident Euisun Chung pokračuje: „Radšej ako vyvíjať prototypy vozidiel sa Hyundai Motor aktuálne sústreďuje na vývoj technológií pre automatizovanú jazdu, ktoré sa dajú aplikovať v masovo vyrábaných automobiloch. Naše automatizované automobily budú onedlho k dispozícii a budú aj cenovo dostupné. Znamená to, že viac zákazníkov bude môcť využiť najnovšie výdobytky v oblasti bezpečnej mobility.“

Hyundai Motor pre automatizovanú jazdu využíva technológiu LiDAR, ktorej senzory sú skryté za predným nárazníkom autonómneho modelu IONIQ, čo nenarúša úhľadný dizajn vozidla tak ako senzory namontované na streche. Najnovšia technológia Hyundai Motor umožňuje automobilom bezpečne sa orientovať v zložitých situáciách v premávke ako je napríklad vysoká hustota chodcov, semafory, dopravné značky, práce na ceste, uzávierky ciest, spomaľovače, zvieratá, malé deti alebo križovatky bez dopravných značiek.

Viceprezident Euisun Chung povedal: „Tento druh ambicióznych projektov si vyžaduje úzku spoluprácu s najväčšími a najlepšími technologickými spoločnosťami na svete a na CES podrobne prezentujeme našu spoluprácu s globálnym lídrom v oblasti informačných technológií – spoločnosťou Cisco, ktorá nám pomáha vylepšiť náš výrobný reťazec a vyvinúť automobilovú platformu s hyper-konektivitou.”

Platforma Connected Car kombinuje inteligentné automobilové a informačné technológie
Ďalší interaktívny exponát v expozícii Hyundai Motor na CES demonštroval ako bude ‘automobil s hyper-konektivitou’ základom pre väčšie pohodlie a pôžitok zákazníkov v rámci životného štýlu budúcnosti.

S cieľom vytvoriť inteligentné automobily s hyper-konektivitou a automatizované systémy riadenia Hyundai Motor spolupracuje so spoločnosťou Cisco, svetovým lídrom v oblasti informačných a zabezpečovacích technológií. V rámci spoločného programu bude vytvorená platforma optimalizovaná pre digitálne prepojené automobily, umožňujúce obojsmernú komunikáciu jednak interne medzi systémami vozidla a externe s cestnou infraštruktúrou, inými vozidlami, zariadeniami z internetu vecí (loT) a cloudom.

Vysvetľujúc ako automobily nebudú prepojené iba s infraštruktúrou a sebou navzájom, ale aj s našimi životmi, viceprezident Euisun Chung povedal: „Sme presvedčení, že automobil sa nebude využívať iba na dopravu ale že bude slúžiť aj ako uzol, prepájajúci iné vozidlá, vašu domácnosť, vaše pracovisko a ešte aj širšie mestské prostredie. Na ilustráciu toho vystavujeme na CES náš ‘Smart House’, ktorý stiera hranice medzi domácnosťou, pracoviskom a dopravou.“

Štúdia ‘Mobility Vision’ spája hyper-konektivitu a Smart House
Prostredníctvom inovatívnej štúdie ‘Mobility Vision’ spoločnosť Hyundai Motor prezentovala potenciálny dosah svojich vyspelých technológií. Štúdia Smart House na CES plynulo integrovala automobil do každodenného života užívateľov, stierajúc hranice medzi mobilitou, bydliskom a pracoviskom užívateľa.

Exponát na výstave naznačuje, ako sa automobil dokáže integrovať do životného priestoru, keď sa pripojí k inteligentnej domácnosti Smart House. Vízia Hyundai Motor vidí život zákazníka bez prerušenia, pretože aj pri jazde sa komfortné prvky a prvky konektivity automobilu a bytu kombinujú do ‘jedného priestoru’.

Štúdia Zdravie + mobilita pre wellness počas jazdy
Na CES spoločnosť Hyundai Motor predstavila aj ‘Health + Mobility Cockpit’, svoju budúcu víziu automobilov, podporujúcich zdravie človeka spojením mobility a wellnesu. Miestnosť s virtuálnou realitou demonštrovala ako sa dajú vytvoriť podmienky v kabíne automobilu, ktoré pomáhajú lepšie zvládať stres a ďalšie dôsledky súvisiace s každodenným jazdením, čím zvyšujú produktivitu a zlepšujú relaxáciu.

V blízkej budúcnosti môže sústava senzorov v kabíne monitorovať fyzický a mentálny stav vodiča, registrujúc informácie od spôsobu sedenia na sedadle po dýchanie. Nechýba meranie tepu srdca, poskytujúce informácie o miere stresu ani monitorovanie pohybu očí pre zistenie úrovne pozornosti.

Na základe týchto informácií môžu systémy v kabíne vytvárať optimálne prostredie pre vodiča bez potreby jeho zásahu. Príkladom môže byť zmena nastavenia polohy sedadla pri zistení únavy a aktivácia pneumatického masážneho systému. Vypúšťaním rozličných vôní môže systém prispieť k upokojeniu rozrušeného vodiča alebo naopak ho osviežiť pri príznakoch únavy. Doplňujúcim prvkom je náladové osvetlenie prístrojového panelu, ktoré automaticky mení farbu podľa potreby, rovnako ako automatická regulácia teploty v zóne vodiča a akustická podpora – voľba vhodného žánra hudby a jej intenzity.

Nositeľné robotické systémy poskytujú novú slobodu mobility
Spoločnosť Hyundai Motor predstavila aj nové nositeľné robotické systémy, ktoré môžu priniesť revolúciu do individuálnej mobility budúcnosti. Touto najnovšou inováciou je robotický asistenčný exoskelet, ktorý si človek „oblečie“ na telo. Systém človeka podporuje pri zdravotných hendikepoch, práci alebo každodennom živote. Robotický exoskelet dokumentuje ambíciu Hyundai Motor poskytovať zákazníkom podporu mobility aj nad rámec automobilu.
Jednotlivé verzie nositeľného exoskeletu, vystavené na CES, sú vybavené integrovaným systémom kontroly pohybu. Umožňujú podporovať pri chôdzi pacientov so zranením spodnej časti chrbtice, zlepšovať mobilitu starých ľudí v každodennom živote alebo podporovať pracovníkov pri zdravotne bezpečnom zdvíhaní ťažkých predmetov.

IONIQ Scooter poskytuje mobilitu pre posledný úsek cesty
Spoločnosť Hyundai Motor predstavila aj IONIQ Scooter, inovatívny prenosný prostriedok individuálnej mobility, ktorý umožňuje zákazníkom pokračovať v ceste po zaparkovaní vozidla a pohodlne dosiahnuť svoj cieľ. Ľahká, elektricky poháňaná kolobežka je pohodlne uložená v predných dverách modelu IONIQ Electric, kde sa aj nabíja. Pre maximálne zjednodušenie manipulácie je kolobežka skladacia, mechanizmus sa ovláda jedným tlačidlom.

Kolobežka je výsledkom štúdie alternatív ‘mobility na prvé a posledné metre’, a je ďalšou inováciou z dlhodobého výskumného a vývojového programu Project IONIQ, ktorý má za cieľ redefinovať mobilitu budúcnosti prostredníctvom inovácií.

V expozícii Hyundai Motor na CES bola vystavená aj najnovšia verzia modelu IONIQ Hybrid, vybavená vylepšeniami, ktoré majú posilniť jeho pozíciu ako jedného z najúspornejších automobilov na svete. IONIQ predstavuje pre Hyundai Motor výrazný krok dopredu pri napĺňaní ambícií výrobcu vysoko efektívnych vozidiel, šetrných k životnému prostrediu.

Vysvetľujúc ambície plánov ‘čistej mobility’ pre budúce roky viceprezident Euisun Chung povedal: „Staráme sa o čistú mobilitu, ktorá má pomôcť našej značke uskutočniť zmeny, z ktorých budú profitovať ľudia dnes aj budúce generácie. Sme pripravení dodávať zákazníkom akýkoľvek typ ekologického automobilu, ktorý si budú želať kdekoľvek na svete. Pri tom nijako negatívne neovplyvňujeme jazdnú dynamiku a výkonnosť – tento atribút nazývame ‘Zelený výkon.’“

„Do roku 2020 uvedieme na trh najmenej 14 modelov zvlášť šetrných k životnému prostrediu, z toho 5 hybridných modelov, 4 modely plug-in hybrid, 4 elektromobily a jeden automobil novej generácie poháňaný palivovým článkom na vodík. Bude to úplne nový model SUV, skonštruovaný na platforme vyvinutej špeciálne pre technológiu pohonu palivovým článkom. Plánujeme zverejniť ďalšie podrobnosti o tomto automobile s palivovým článkom v priebehu najbližších mesiacoch,“ dodal Euisun Chung.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode