Spoľahnite sa na svoje oči v každom veku

11.06.2019 16:55

Na oči sa pri šoférovaní musíme vedieť stopercentne spoľahnúť. Ak vidíme rozmazane, ohrozujeme nielen seba a našu posádku v aute, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Je preto nanajvýš dôležité, nechať si oči vyšetriť hneď ako pociťujete neistotu pri videní. Prečítajte si, aké ochorenia najčastejšie postihujú ľudí s pribúdajúcim vekom.

OCUVITE COMPLETE 60CPS

  • Udržiava dobrý zrak is pribúdajúcim vekom.
  • Pomáha neutralizovať voľné radikály a redukujú oxidačný stres.
  • Kombinuje živiny - omega-3 mastné kyseliny a karotenoidy, zinok a antioxidanty. Žiadnu z týchto živín si nedokáže telo vytvoriť samo a preto je nutné, je prijímať zo stravy.

Použitie: 1-2 kapsule počas jedla.  složení:  

Zloženie:

Rybí olej, vitamín E, vitamín C, zinok, luteín, zeaxantín

 

Sivý zákal (katarakta)

Sivý zákal má súvislosť s procesom starnutia, takže sa najčastejšie objavuje u starších ľudí. Súvisí s genetickou predispozíciou, ale aj životným štýlom človeka. Jeho vznik môže podmieniť zlá výživa, pôsobenie škodlivého UV žiarenia na oči, fajčenie, cukrovka a podobne.

Pri sivom zákale stráca šošovka ľudského oka svoju priehľadnosť. Zakalí sa do žltej či sivej farby, takže do oka sa dostáva málo svetla. Pacient vidí zahmlene, niekedy má zdvojené videnie, nevidí ostrý obraz a oči môžu byť dokonca citlivé na silné svetlo. Neliečený sivý zákal môže prerásť až do slepoty. Ak ochorenie znižuje kvalitu života pacienta, je potrebný chirurgický zákrok na jeho odstránenie – výmena chorej šošovky za umelú.

 

Zelený zákal (glaukóm)

Glaukóm väčšinou postihuje obidve oči, ale na jednom z nich sa objaví skôr. Ak je ochorenie včas odhalené, je možné postup choroby zastaviť a minimalizovať ďalšie zhoršovanie zraku pomocou liečby špeciálnymi očnými kvapkami alebo laserovým zákrokom či operáciou očí.

 

Vekom podmienená makulárna degenerácia

Podstatou vekom podmienenej makulárnej degenerácie (VPMD) je zlé fungovanie žltej škvrny (makuly) v centrálnej časti sietnice v ľudskom oku. Pacient vidí rozmazané objekty, väčšinou aj tvarovo a veľkostne skreslené. Chorobou je postihnutý stred zorného poľa, periférne videnie ostáva zachované a ani sa nekončí slepotou. Najčastejšie sú ochorením VPDM postihnutí starí ľudia, ale prvé príznaky sa môžu objaviť už okolo štyridsiatky.

Poznáme suchú a vlhkú formu makulárnej degenerácie. Suchá forma sa vyskytuje častejšie a oko postihuje postupne. Jej liečba zatiaľ neexistuje, ale je dokázané, že niektoré potraviny, ako napríklad listová zelenina alebo cielená výživa zodpovedajúcimi výživovými doplnkami môžu jej rozvoj spomaliť. Každodenné aktivity pacienta je možné uľahčiť pomocou dobrého osvetlenia, sadzbou väčšieho písma alebo používaním lupy. Vlhká forma sa rozvíja oveľa rýchlejšie a spôsobuje závažnejšie poškodenie zraku až slepotu. Pri liečbe sa používajú lieky či laser, avšak úspech liečby nie je zaručený. Často len zastaví ďalší progres ochorenia.

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode