Spoľahlivosť a noblesa nadovšetko je pre mňa Mercedes!

30.12.2023 20:07

Otorinolaryngológ, foniater Branislav Lorenc porozprával o zázraku na ambulancii, o rôznych zážitkov na cestách a prečo si buduje mercedesovú rodinu. Toto všetko, ale aj dojmy z testovania štýlového kombi Mercedesu CLA 220d Shooting Brake si môžete pozrieť v našich videách. 

 

Viem, že si počas tvojej práci v nemocnici zažil taký zážitok, na ktorý nikdy nezabudneš. Čo to bolo?

 

V nedeľu som mal službu, keď bol privezený políciou človek, ktorý sa pokúsil spáchať samovraždu strelnou zbraňou. Bol hospitalizovaný v jednej bratislavskej nemocnici a poslali ho k nám s tým, v akom stave je oblasť prinosových dutín, hltana, hrtana a krku. Strelil si do čela a napriek tomu žil a bol schopný chodiť a rozprávať. Povedal mi: „tu som si streleu do čela a tu mi to vyšlo ven, pán dochtor. Jednu díru mám na čele a druhú mám tuto na hrudi, a žijem, rozumíte?!“ Projektil mu prešiel cez prinosové dutiny, svaly hltana, mäkké časti krku a vyšiel vedľa hrudnej kosti von z hrudníka bez toho, aby poškodil v tejto oblasti životne dôležité orgány. Pacient dýchal dobre, len na CT snímkach z oblasti hlavy bolo možné identifikovať poškodenie stien prinosových dutín v dráhe projektilu. Bol to zázrak, pretože z medicínskeho hľadiska je prakticky nemožné takéto poranenie prežiť... 

 

Viem, že si precestoval viacero krajín a spomenieš si, kde sa ti dobre jazdilo, príp. zle jazdilo?!

 

Veľmi dobre sa mi jazdilo v USA, v kontinentálnej Európe ale i v Anglicku, kde sa jazdí pravostranne. Zaujímavé bolo však jazdenie počas poslednej letnej dovolenky v Čiernej hore. Na môj vkus na jednej strane bláznivo, ale na druhej tolerantne. Ak im ukážeš, že chceš ísť, tak ťa pustia, ale prednosť na kruhových objazdoch a „zipsovanie“ veľmi neriešia. Chodec či motorkár vojde do premávky hocikde, vôbec to nečakáš a je tam! Postupne, keď už sme si zvykli na ich štýl jazdenia, tak sme už išli domov a v Bratislave sme sa museli preorientovať na náš systém. 

 

Dopravná nehoda, ktorú si mal v roku 2007 bola vážna?!

 

V piatok podvečer som dostal mikrospánok počas jazdy na mojom vtedajšom Forde Mondeo. Vrazil som na križovatke do auta predo mnou, ktoré malo plne naložený prívesný vozík a na tom prívese som mu spôsobil totálnu škodu. Mal som len mierne poškodený predný nárazník. Vyriešili sme to cez poistky a našťastie sa nikomu z nás nič nestalo. Odvtedy som nemal žiadnu dopravnú nehodu a verím, že to tak zostane.

 

Spomínal si pokuty mimo Slovenska. Kde sa ti to „pošťastilo?“

 

V Rakúsku ma namerali a dostal som pokutu na mieste, ale z Nemecka mi prišla pokuta poštou za prekročenie rýchlosti. V Maďarsku som išiel 3 kilometre bez diaľničnej známky na diaľničnom prepojovacom úseku a prišla mi pokuta poštou. Na Slovensku som platil pokutu za zlé parkovanie, za nesvietenie stretávacími svetlami, no a raz som omylom vošiel do zákazu vjazdu na mieste kde sa vykonávala oprava miestnej vozovky. 

 

Viem, že si bol v USA, tak prezraď, čo sa ti tam páčilo v ráci dopravného systému?

 

Prešiel som tam autom cca. 5000 km, v podstate celé východné pobrežie od Niagarských vodopodádov až po Floridu...Páčilo sa mi tam, že na križovatke, ak chceš odbočiť doprava a je vtedy na semafore červená, tak môžeš odbočiť za predpokladu, že nikoho neohrozuješ. Super bolo aj to, že policajti ťa len tak nezastavia, jedine ak vykonáš priestupok. Netešilo ma však, že na veľkých amerických dialniciach zostávalo najmä ráno, veľké množstvo zrazenej vysokej zveri... 

 

Aký model značky Mercedes máš doma v garáži?

 

Vlastním starší model SUV Mercedes-Benz GLS 500 V8 4matic Biturbo. Je to môj splnený chlapčenský sen a moja veľká láska. Celá rodina si ho užíva vrátane mojich synov, ktorí si na ňom občas zajazdia. Prejde spoľahlivo a s veľkou noblesou... skoro všetko. Môj otec má „áčkový“ mercedes a je s ním veľmi spokojný. Ak mi to moja životná situácia dovolí, chcel by som postupne rozširovať našu zatiaľ malú mercedesovú rodinu. :)

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode