Španielsky klenot

09.03.2014 20:59

 Seat Alhambra 2.0 TDI 4WD

Alhambra, komplex palácov a pevností Maurských panovníkov ležiacich vysoko nad španielskym mestom Granada, patrí medzi najväčšie atrakcie Španielska. Rovnako na tom je aj vozidlo španielskej VW dcérskej značky SEAT. Nie je síce tak malebný no rovnako priestranný. Koncepciou a tvarom karosérie je do značnej miery zhodný s konkurenčným VW Sharan, akurát sa líši nižšou cenou. Prešiel rôznymi kozmetickými zmenami, pôsobí športovým duchom, ktorý mu jednoznačne prospel. Svieži vzhľad mu dodáva typická chrómovaná seatovská maska so zvislými lamelami a novými výraznejšími nárazníkmi. Štýlová bordová metalíza žiarila za každého počasia ako aj chrómované strešné nosiče, či chrómované okenné rámiky. Predné bi-xenónové svetlomety ostali tvarovo rovnaké, no lemovanie diód v tvare dvojitého W vyzerá naozaj šibalsky. Vonkajšie spätné zrkadlá s LED smerovými svetlami sú dostatočne veľké na to, aby ste mali prehľad, čo sa za vami deje.

Pohľad do interiéru dáva jasne najavo, čo znamená precízna nemecká kvalita. Je dostatočne priestranný a vďaka trom radám sedadiel bez problémov odvezie sedem pasažierov. Ergonomické široké sedadlá v čierno-šedom prevedení ponúkajú dokonalý komfort a pohodlie. Ovládané sú elektricky či je to sklon operadla alebo bedrová opierka vo viacerých smeroch. Čo sa týka vodičovej zóny výhľad z auta je naozaj výborný a to všetkými smermi. Multifunkčný kožený volant dokonale sadne do rúk a pomocou tlačidiel ním môžete obsluhovať audiosústavu, palubný počítač alebo telefón prostredníctvom bluetooth. V stredovom paneli dominuje rádio-navigačný SEAT Media Systém 3.2 so 6,5 palcovým dotykovým displejom. Pri cúvaní sme testovali činnosť parkovacej kamery, funguje výborne a pri takomto veľkom aute je nepostrádateľná. Nesklamal ani navigačný systém ovládaný dotykovou obrazovkou s príjemnou a čitateľnou grafikou. Praktickým riešením je otváranie elektrickych dverí, tlačidlá sú umiestnené v strede prístrojovej dosky a je k nim ľahký prístup. Alhambra disponuje výborným variabilným batožinovým priestorom. Sedem miestna verzia ponúka objem 267 litrov, sklopením všetkých piatich sedadiel dostanete kráľovsú hodnotu 2297 litrov, čo vám umožní naložiť batožinu väčších rozmerov.

Novú Alhambru poháňa turbodieselový motor 2.0 TDI s priamym vstrekovaním Common Rail s označením Ecomotive. Vyznačuje sa tichým kultivovaným chodom a hlavne nízkou spotrebou. Poskytuje príjemnú jazdu v meste a v teréne si užijete adrenalín pomocou pohonu 4x4. Len škoda že pri našom testovaní v zime po snehu nebolo ani stopy. Manuálna šesťstupňová prevodovka radila bez problémov. Sprevodovanie bolo presné, príjemne hladké a krátke dráhy radenia dodali autu potrebnú dynamiku. Podvozok má tvrdší charakter, skvele drží stopu a napriek svojej veľkosti sa model pri prejazde ostrých zákrut vôbec nenakláňa.

Čo na záver?

Myslíme, že Alhambra spĺňa kritéria aj pre náročných zákazníkov. Je to ideálne rodinné auto a dovolenka s ním nikdy nesklame.

 

Text a foto: Ľubomír Feckanín

Seat Alhambra 2.0 TDI 4WD  
Zdvihový objem cm3      1 968;
Max. výkon v kW (k) pri 1/min 103 (140) / 4200
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min 320 / 1750
Maximálna rýchlosť v km/h 191
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h 11,4
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)   7,4 / 5,2 / 6,0
Základná cena od 33 850 €

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode