Španielská krv

29.10.2017 11:07

Španielska nátura je úchvatne živá a temperamentná. Iskrenie pod opätkami tanečníkov flamenca či nebojácni toreádori v aréne proti obrovským býkom nám dajú za pravdu. A všade ich obľúbená červená farba. Tak možno charakterizovať neskrotený nádherný exemplár Seat Ibiza FR 1.0 TSI. Krásne športové línie s ostrými prelismi, predná maska s pohľadom dravca a unikátne 18” palcové kolesá dokážu zaujať každého milovníka áut. Predné full LED svetlomety disponujú precíznym dizajnom a ich svietivosť dokážu oceniť vodiči so slabším zrakom. Myslím si, že konkurencia zaspala na vavrínoch a ťažko môže s týmto modelom súperiť.

Pohľad do interiéru nám ukázal veľké množstvo vnútorného priestoru, širšieho o 87 mm od predchádzajúcej verzie. Sedadlá sú vyrobené v športovom štýle a sú naozajstným klenotom po praktickej aj vizuálnej stránke. Pohodlie sa tu strieda s dokonalosťou a na tak malé auto som so svojou dvojmetrovou výškou nemal žiadne problémy. Na zadných sedadlách si takýto komfort užijú len pasažieri so štandardnými postavami. Sedadlá sú výborne tvarované a ich čierny poťah prešívaný kontrastnou červenou niťou je pastvou pre oči. Plusom v noci je k dispozícií ambietné osvetlenie stredovej konzoly, panelov vo dverách a priestoru na nohy. Z farieb si môžete vybrať buď červenú alebo bielu.

Ak sedíte v takom športovom aute, nesmie tu chýbať kvalitná audiosústava. Seat myslel na všetko a zvukový systém BeatsAudio s výkonom 300W, šiestimi reproduktormi a špičkovým subwooferom vám to dopraje. Na stredovom paneli figuruje veľký 8” farebný dotykový displej s najmodernejšími technológiami. Neskutočná grafika s rýchlymi odozvami je pôžitkom pri ovládaní. Integrovaný navigačný systém Full Link vás dopraví tam kam potrebujete a pri parkovaní sú k dispozícií parkovacie senzory a cúvacia kamera. No najviac sa mi zapáčil maličký multifunkčný volant v športovom štýle. Pekné tvarovanie, kožené prevedenie s červeným prešívaním, ideálna hrúbka venca. Ovládacie tlačidlá fungujú bezchybne a za pár minút si osvojíte ich obsluhu. Základ batožinového priestoru je 355 litrov a pri sklopení zadných sedadiel sa jeho objem vyšplhá na príjemných 1 165 litrov. Otvorte kapotu a neuveríte, že toto malé čudo dokáže vyprodukovať tak veľký výkon. A to má len tri valce! Mnohých ľudí táto informácia odradí, mávnu rukou iba preto, lebo nič podobné nevyskúšali. Boli by prekvapení aký potenciál tento agregát v sebe ukrýva. Je neskutočne dynamický po všetkých stránkach a jeho pružné zrýchlenie si otestujete pri predbiehaní. Kombinácia so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou je dokonalým pôžitkom zo športovej jazdy. Ideálnu súhru zabezpečujú krátke a hlavne presné dráhy radenia.

Podvozok je maximálne stabilný, dokáže veľmi dobre eliminovať nerovnosti slovenských ciest a nemáme k nemu žiadne výhrady. V zákrutách si nepočína ako začiatočník, s noblesou vyberá ostré serpentíny a ani náznak po nakláňaní. Musím ozaj uznať, že týždeň strávený s týmto červeným klenotom sme si užili naplno. Ibiza FR je dokonalé, krásne, bezpečné a komfortné auto, ktoré nemá rovného konkurenta. Upúta vás temperamentným dizajnom, výbornými jazdnými vlastnosťami, neuveriteľnou spotrebou a preto mu dávame plných 100 bodov.       

Text a foto: Ľubomír Feckanín

Seat Ibiza FR 1.0 TSI  
Zdvihový objem cm3                999
Max. výkon v kW (k) pri 1/min             85/115/5000-5500
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min            200/2000-3500
Maximálna rýchlosť v km/h         195
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h         9,3 
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)         5,8/4,1/4,7
Základná akciová cena verzie           17 823 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode