Som technický typ a výmena kolesa nie je problém...

24.05.2019 12:57

Klobučníčka a módistka Eleonóra Gašková o klobúkoch, cestovaní i testovaní nového modelu BMW X6 40d xDrive

Norika, ak si dobre pamätám, tak si tretia generácia rodinnej firmy vo výrobe klobúkov. Kedy bol otvorený prvý váš salón a kto sú tvoji zákazníci?

 

Moja babička si otvorila svoj prvý salón v roku 1942, takže ja som sa do tohto remesla výroby klobúkov narodila a som veru tretia generácia, ale stále mám nové výzvy, sústavne sú noví zákazníci, VIP osobnosti. Dokonca som na mieru robila klobúk nášmu bývalému prezidentovi Rudolfovi Schusterovi. Moje klobúky sa predávajú po celom svete či už v Európe, Amerike alebo v Japonsku.

 

Kde berieš inšpiráciu a kde ťa najbližšie môžeme vidieť s najnovšou predajnou kolekciou?

 

Občas sa mi niečo sníva alebo začnem s určitou predstavou tvoriť a vždy mi vyjde niečo iné ako som plánovala. To ma na mojej práci baví. lete ma čakajú predajné výstavy: Východná, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Bardejov a v septembri Stará Ľubovňa. No a v Londýne sa zúčastním na fashion weeku klobúkov.

Čo očakávate od auta, ktoré vás sprevádza na dlhých trasách?

 

Tak ako klobúk na hlave a topánky na nohách by mali sedieť a byť pohodlné, tak aj auto musí spĺňať bezpečnosť, komfort a pohodlnosť. Na mojich dlhých cestách je dôležité, aby ma nebolela chrbtica pri sedení, takže aj to je dôležitý aspekt pri výbere auta ako aj silnejšie motory, ktoré dajú ťah a komfortnú jazdu. Neuznávam však, keď rodičia kúpia mladému chalanovi silné auto, aby bol frajer a pritom si neuvedomujú, že v rukách neskúseného vodiča sa to auto stáva zbraňou a to znamená nebezpečenstvo aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky. A v meste?! Tam stačí mať malé auto na parkovanie, ktoré je úsporné a netreba na to veľa koní...

 

Máte pocit, že v autoškole ste sa všetko naučili, čo bolo treba a jazdili ste za volantom až s vodičákom v kabelke?

 

Tak myslím si, že muži aj ženy sa parkovať a cúvať nenaučia v autoškole, ale to ich naučí prax. Je to aj moja skúsenosť. V podstate ma moja mama naučila jazdiť keď som mala 16 rokov u nás doma na ulici. Raz ma zastavil aj policajt,keď somto riskla a šla sa sama previesť a nevedel ma skontrolovať,nebola ešte tak doba elektronizovaná. Mala som pár kíl navyše a tak mi uveril, že som si ten vodičák zabudla doma,pôsobila som staršie. Mala som šťastie...

 

Neskôr s vodičákom v ruke už prišli prvé nehody a určite vzhľadom na množstvo odjazdených kilometrov aj prvé pokuty?

 

Nehodu som nemala, ale štyri pokuty sa pritrafili. Nedávno ma zastavili, policajti keď som šla smer Poprad, v Prešove na 50-tke som išla 70-tkou, tak mi vysolili 50 eur pokutu... Inak platím zriedka pokuty, ale napríklad nikdy som nedostala papuču a ani raz mi neodtiahli auto, v Košiciach kde parkujem ma poznajú.

 

Nejaká vtipná historka s pokutou určite bola, že?

 

Požičala som si auto z požičovne a väčšinou je tam už býva diaľničná známka, ale tu veru nebola. Bolo leto a veľmi horúco, šoférovala som v plavkách a okolo seba som mala pitie, jedlo. Prešla som české hranice a v Trenčíne sme už všetci trčali v kolóne. Nikto nebol v rýchlom pruhu, tak som si to obehla, veď je prázdny a za chvíľu už za mnou húkali majáky. Vraj kam mám naponáhlo a ja reku do Košíc a on sa ma opýtal, či som postihnutá? Tak som mu vysvetlila, že mám kartičku invalidov, pretože vozím chorú babku a práve som ju odviezla do Prahy. Stále chodil okolo auta, rýchlo som si vysypala peniaze do vnútorných dverí a nechala len 30 eur v peňaženke. Zrazu si všimol, že nemám diaľničnú známku, tak som sa čudovala, ako mi mohli dať také auto. Pýtal sa ma, koľko mám peňazí, tak si nazúrený vzal tých 20 eur a za tých desať som si mala kúpiť diaľničnú známku, ktorú som nechtiac roztrhla na polovicu a prilepila na čelné sklo...potom som smerovala do Košíc.

 

Aký máte parkovací systém v Košiciach?

 

Pán Raši podpísal s jednou bratislavskou firmou zmluvu, ktorá prenajala všetky parkoviská,spoplatnené boli aj niektoré sídliská. Všetci museli platiť parkovné, pretože všade boli automaty a keď ste nezaplatili, tak ste muselii zaplatiť niekoľko desiatok eur za odťah bratislavskej firmy. Bolo to hrozné obdobie...našťastie už funguje elektronický systém a pokuty idú do kasy Košíc, čo mi príde určite spravodlivejšie ako predtým.

 

Na motorke ste sa nenaučili jazdiť?

 

Priateľ má motorku Hondu, chcela som sa aj ja na nej naučiť jazdiť,ale radšej sedím v zadu a nechám sa voziť ako spolujazdec. Nepáči sa mi ako niektorí motorkári jazdia v lese krížom krážom a nie po normálnych cestách. To platí aj pre štvorkolky, ktoré veľakrát vyplašia zver a nepáči sa mi to.

 

Aké sú podľa vás ženy za volantom?

 

To je ako v zamestnaní, niekto je zručný viac a niekto menej. Poznám chlapa, ktorý nevie vymeniť žiarovku a perfektne šoféruje. Myslím si, že som technický typ, pretože som jazdievala na Forde Transit a stalo sa mi, že som dostala v Budapešti na diaľnici defekt. Zrazu letela pneumatika len sa tak zaprášilo. Cestoval so mnou jeden robotník, ktorý mi ukázal, kde je rezerva. Musela som vybrať palicu spod auta, odšróbovať tú rezervu a už len vymeniť. Všetko som zvládla a viacmenej sama.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode