Som multifunkčný… nielen umelec

15.10.2022 21:06

Hudobník, performer /umelec/ Janko Morávek prezradil viac o sebe a svojej práci, ale aj o tom, aký má vzťah k motorizmu, či je technicky zdatný a čo všetko zažil na svojich cestách. Keďže je pozitívny k značke Škoda, tak si vyskúšal nový model Škoda Karoq 2,0 TDI 4x4 a jeho dojmy si môžete pozrieť vo videách. :)

Od malička spievaš a hráš na hudobné nástroje a nejakým spôsobom ťa tá hudba sprevádza po celý život. Na čom teraz pracuješ a v akých projektoch ťa môžeme vidieť?

 

Pohybujem sa pracovne na viacerych miestach. Hosťujem v Bratislavskom bábkovom divadle, pôsobim v organizácii Červený Nos ako zdravotný klaun, počuť ma v televízii, keď požičiavam hlas niekomu inému, iným slovom je to dabing. Spievam v acapelle Hlasy a v hudobnej skupine Jablco. Hrám na hudobné nástroje, ale účinkujem ako herec/performer v zoskupení Med a prach, kde momentálne pracujem na ďaľšom predstavení.

Obráťme sa na inú tému a to motoristickú…prezraď čitateľom, či by si si vedel vymeniť koleso alebo vymeniť žiarovku v aute?

 

Spomienky na začiatky môjho šoférovania sa viažu s felíciou, keď som na nej cestou do dabingu dostal defekt. Volal som režisérovi a ten mi povedal, že si mám vymeniť koleso! Dostal som impulz a dokázal som to. Mal som zdvíhák a tam v odstavnom pruhu pri Avione som to urobil. Doba pokročila a viem si aj tú žiarovku v aute vymeniť. A tu vidíme, že aj umelci môžu byť technicky zdatní. Síce ťažkou drinou sa k tomu dopracoval, ale urobil som to, takže som multifunkčný… nielen umelec.

 

Inak pravidelne prezúvaš pneumatiky v servise? Nemáš niečo zaujímavé ohľadom tejto témy?

 

Prezúvam pneumatiky, ale stalo sa mi, že som bol v jednom autoservise meniť kolesá a ako som odchádzal smerom na Avion, tak mi zrazu jeden vodič niečo ukazoval, aby som rýchlo zastavil. Už predtým som cítil, že sa mi trasie volant a nevedel som, čo mám s tým robiť. Moja žena zhodou okolností išla za mnou, lebo ma viezla do autoservisu pre auto. Zastavil som na odbočovacom pruhu a nemal som zatiahnuté šróby na kolese a preto, to koleso lietalo. Mal som šťastie, že sa nič nestalo a niekde som nevyletel a neohrozil na živote seba a iných. Volal som do servisu a tam sa mi ospravedlňovali, ale také niečo sa jednoducho nemôže stať…

No musím uznať, že máš pestrý šoférsky život, ale mal si aj prípadnú kolíziu s iným vozidlom?

 

 

Čakal som na semafóre smerom na Polus na Vajnorskej ulici a pozrel som sa do spätného zrkadla, že letí auto rýchlosťou a nebrzdí a zrazu bum bác do mňa a vrazil som do predného auta. Napriek všetkému som nemal žiadny škrkanec na aute, ale týpek mal totálne rozbitý predok na totálku. Najhoršie na tom bolo, že vpredu sedelo malé dieťa a ešte tam mal také dosky, takže mi to prišlo veľmi nezodpovené. A ten, čo som doňho narazil, tiež nič nemal poškriabané na aute. My sme odišli a ten vinník tam zostal a musel to riešiť. My sme nemali prečo tam zostať.

 

Máš aj príhodu z parkovania, čo je dnes populárna téma?

 

Skôr z odchodu z parkoviska, keď som odchádzal v špičke z nákupného centra Aupark a pánovi sa nevedela otvoriť rampa a hoci mu ju otvorili…čakal som nervózny 5 minút. Prišiel som na radu ja a ani mne sa rampa neotvorila. Pocit hanby sa dostavil a zrazu som zbadal, že som tam dával nejakú kartičku z OD Centrál. Nakoniec som našiel tú správnu kartičku a rampa sa mi otvorila…

 

Je nejaká zvláštnosť v krajinách, v ktorých si šoféroval, že sa ti ich dopravný systém páčil?

 

Vo Francúzsku, keď sa predbieha, tak smerovka je neustále hodená naľavo až kým sa dotyčný nezaradí tam, kam má a to sa mi páčilo. Na Sicílii som šoféroval a kde je kruhový objazd, tak tam sú zvláštné sociálne kontakty, že sa trúbi, gestikuluje, zasmejú sa a dohodnú sa, že kto koho pustí a nie je tam žiadna agresia. Bolo mi to sympatické. Kruhový objazd je u nich stretnutie priateľov.

 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode