Som iný ako väčšina motoristov...

07.05.2014 17:13

Moderátor Telerána a rádia Expres Dodo Kuriľák nám prezradil  motoristické zážitky, ale aj to, ako sa dostal k značke Ford...

Pán Kuriľák, ste dosť všestranný nielen ako moderátor Telerána či rádia Expres, ale aj ako spevák kapely BHS. Čo vám je tak k srdcu najbližšie?

Mám rád oboje moderovanie, lebo jedno aj druhé je absolútne iné. V rádiu ma nikto nevidí, tam môžem sedieť aj v pyžame, strapatý, ale v televízii ma všetci vidia a tam musím byť za pekného a usmiateho. Najradšej mám však spievanie s kapelou BHS (Bratislava Hot Serenaders.)

Tak spev je vaše obľúbené hobby?! Ako ste sa k tomu dostali?

Ako dieťa som spieval v speváckom aj opernom zbore, takže to tak vyšlo, že moje prvé zamestnanie bolo v štátnom divadle v Košiciach. Spieval som tam ako člen operného zboru. Neskôr som pracoval v televízii a cez prácu asistenta zvuku a režiséra ozvučenia som sa nakoniec dostal až k moderovaniu.

Máte vyštudovaný operný spev?

Som vyštudovaný technológ výroby hudobných nástrojov a mal by som sedieť v konštrukcii nejakého podniku, navrhovať technologické postupy, zlepšenia. Popri škole som urobil štátnicu z ladenia klávesových nástrojov, ale nič z toho nevyužívam. Človek však nikdy nevie.

Ak by sme odbočili od umenia do sveta motoristov, tak čo by ste nám povedali o aute, ktoré musí spĺňať vaše kritéria?

Asi budem iný ako väčšina motoristov, ale mne osobne by stačilo ekologické a úsporné auto, ktoré by dosahovalo tých 130 km/h a viac nepotrebujem. V iných krajinách, keď som bol, tak som zisťoval, či prekračujú tiež rýchlosť ako u nás. Dozvedel som sa, že nemajú dôvod porušovať dopravné predpisy. Prečo by to robili? Predpisy sa majú dodržiavať a ja sa s tým stotožňujem

V ktorej zahraničnej krajine ste mali takú skúsenosť?

 Austrália. Jazdia tam presne podľa predpisov a sú to naozaj zodpovední vodiči, dokonca tam majú povolenú toleranciu v alkohole. (tuším pohár vína.) Vyskúšal som si tam pravostranné riadenie, ale povedal som si, že to nie je nič pre mňa, aj ako chodec som s tým mal problém. Mal som v tom hokej.

Zaujímalo by našich čitateľov, na akom aute jazdíte a či ste s ním spokojný?

Jazdím na úspornej dieselovom Forde Fiesta 1,6 vo výbave Titanium Plus s automatom. Musím povedať, že minulý rok som mal dopravnú nehodu s hybridnou Hondou Civic, ale bohužial bola na totálku a musel som riešiť kúpu nového auta.

Ako ste predtým boli spokojný s hybridnou Hondou Civic?

Dobré auto, ale ak to mám porovnať s Fiestou, tak to čo som ušetril na palive s hybridom, ale zase čo som zaplatil v servise a keď to spriemerujem, tak ma to stojí presne toľko, koľko ma stála nová Fiesta. Spotreba na nej mi vychádza v priemere 6litrov na 100 km a na taký motor je to výborné. Servis je určite lacnejší ako u Hondy a preto som nadmieru spokojný. Dokonca som uvažoval nad Focusom s motorom ecoboost, ktorý som si vyskúšal, ale musel by som dlhšie čakať na automatickú prevodovku. Tak som sa rozhodol pre Fiestu.

Akú ste si vybrali výbavu, prípadne čo najviac využívate?

Výbava ma prekvapila v dobrom, v žiadnom inom aute som takú nemal. Absolútne mi vyhovuje. Využívam svetelné a dažďové senzory, spárovanie s telefónom, čítanie smsiek, prepojenie cez bluetooth s telefónom. Mám obľúbené internetové rádia, ktoré využívam cez aplikácie a cez bluetooth to počúvam nahlas v aute. Zároveň, keď mi povie navigácia, že mám odbočiť, tak sa rádio inteligentne stíši. Tento komfort mi vyhovuje!  Pre mňa je to potom príjemná jazda a nič ma nerozčúli. Je to môj prvý vlastný  Ford v peknej červenej farbe (hot magenta). Moje štyri kamarátky čakajú kedy si rozmyslím ho predať, ale to tak skoro nebude. J To keby vedeli, že k farbe auta Ford ponúka aj lak na nechty, to by sa určite tešili.

Prečo práve táto značka? Máte nejakú dobrú skúsenosť alebo dobré odporúčanie?

Mal som možnosť si Ford vyskúšať na škole šmyku na Slovakiaringu v Orechovej Potôni. Páčili sa mi jazdné vlastnosti auta a tak prečo nie Ford. Presvedčil som sa, že bezpečnosť je tu na prvom mieste. Nemal som už potom nad čím váhať. Priznám sa, že som si predtým čítal rôzne recenzie na Ford Fiesta, ale osobná skúsenosť ma najviac presvedčila. Hladký prejazd retardérmi či inými nerovnosťami na cestách. Prekvapilo ma, že na malej ploche sa vie šikovne otočiť.

Už žiadne iné Fordy ste si nevyskúšali pre porovnanie?

V USA som si vyskúšal Ford Mustang kabriolet. Dodnes mám z neho odložené fotky. Mal som ho na dovolenke osem dní, tak to bolo úžasné! Možno len tá spotreba bola vyššia na môj vkus. Zaujímavé bolo, že mi Mustang chválili domáci, stávalo sa mi na križovatkách, že ho obdivovali. Bolo mi to čudné, že v USA  chvália americké auto, ale bolo to milé. Nuž keby bol Mustang v takej cene ako Fiesta tak si kúpim aj dva!

Okrem jazdy na dobrom aute ste sa na škole šmyku niečo naučili?

Dalo mi to veľa a odporúčam to každému vodičovi. Už viem, že keď držím volant a pri prekážke na ceste nebudem silovo rúčkovať, ale budem ho držať pevne – doprava, doľava a vrátim do pôvodnej polohy.

Parkovacie senzory alebo cúvaciu kameru využívate pri parkovaní?

Parkovanie ma veľmi baví ako aj cúvanie s autom, hoci nemám parkovacie senzory, nechýbajú mi. Snažím sa presne a rovnomerne všetko zvládnuť, tak ako mám.

Aké sú podľa vás ženy za volantom?

Pekné sú, ale niekedy málo predvídajú a nepozerajú do spätných zrkadiel, narúšajú tým plynulosť cestnej premávky. To nemám rád. Nuž taká je moja skúsenosť.

Stane sa, že niekedy zanadávate, keď sa odohráva na ceste niečo, čo sa vymyká cestným pravidlám?

Dnes som si zanadával, keď kamionista buď zaspával alebo smskoval na diaľnici. Prechádzal bez blinkra  do môjho jazdného pruhu, bol som už v odbočovacom a nevedel som, čo mám robiť, či v tej chvíli zrýchliť alebo spomaliť....

Spomínali ste už, že ste hybridnú Hondu Civic rozbili na totálku. Ako sa to stalo?

Nebolo to mojou vinou, pretože z vedľajšej cesty vyletel vodič rovno na mňa. To čo do mňa vrazilo, bola po domácky vyrobená bugyna.. Chlapec sa trochu dolámal, ale už je v poriadku a s poisťovňou sa to tiež doriešilo.

Policajti vás poznávajú a prepáčia vám prípadnú pokutu za dopravný priestupok alebo sú naopak nekompromisní?

Už dávno nemám nejakú zlú skúsenosť. Asi pred dvomi rokmi  som platil okolo 50 eur za nedodržanie rýchlosti v obci. Nakrúcali sme reklamný spot na rádio a ponáhľal som sa. V obci bola 70-tka, ale zmenilo sa to dosť rýchlo na 50-tku a ja som to nepostrehol. Bože, ja čo dodržiavam rýchlosť, tak som takto dopadol, no čo už...

Zažili ste vo svojom živote niečo adrenalínové, na čo len tak skoro nezabudnete?

Tandemový zoskok! Musel som sa prekonať, to nebol len môj strach, mám obavy z výšok hoci lietadlo zvládam. Bol to neskutočný adrenalín, odporučil by som to každému.

Text: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode