Som ekologicky pozitívna

01.06.2024 16:47

5-násobná majsterka Slovenska a majsterka Švajčiarska – charizmatická tanečnica Natália Horváthová  si zaspomínala na časy, keď tancovala a učila tanec v zahraničí. Aké najväčšie tanečné úspechy dosiahla, ale aj v rámci v Lets Dans tohto roku je pekné 2. miesto, ktoré dosiahli s hereckým tanečníkom Jurajom Lojom. Čo ju čaká v budúcnosti a aká je vodička, to sa všetko dozviete v rozhovore a ešte k tomu čerešnička na torte bude jej testovacia jazda s novým elektrickým modelom Mercedes-Benz EQA. Veríme, že jej postrehy z testovania vás určite zaujmú.

 

 

V Taliansku si tancovala i učila tanec a s tvojím bývalým tanečným partnerom ste boli vícemajstri Slovenska v kategórii Under 21, ale je toho určite viac, čo sa týka umiestnení, že?

 

Po Laure Zmajkovičovej som bola druhá Slovenka, ktorá som sa umiestnila v Anglicku na najväčšom svetovom festivane "Blackpool dance festival" vo finale na 4. mieste. V Londíne som tancovala v Royal Albert Hall, kde sme sa umiestnili v Top 20 na svete. V podstate na Slovensko som prišla kvôli ponuke na Lets Dance, ktorú som prijala a nakoniec sme sa s Jurajom Lojom umiestnili na 2. mieste. Určite by som si chcela otvoriť tanečnú školu alebo začať robiť tanečné kurzy s ostatnými kolegami z Lets Dance. Možno by som chcela profesionálne tancovať na latino súťažiach, pretože mám teraz v júni skúšku s novým tanečníkom v Londýne, tak mi držte palce! Momentálne oddychujem zo zdravotných dôvodov kvôli chrbtici.

 

 

Spomínala si, že v 15 - tich si tancovala vo Švajčiarsku a potom si bola ďaľšie tri roky vo Francúzsku a nakoniec v Taliansku. Tam si bola najviac, tak prezraď, akí sú taliani vodiči?

 

Jazdenie v talianskom Ríme je veľmi náročné oproti Švajčiarsku, kde nikto netrúbi a majú tam kvalitné cesty. Nie sú také preplnené oproti Taliansku, kde majú skôr staršie autá. Neriešia nárazníky, keď majú prípadný stret s iným autom. Pred kaviarňou zaparkujú hocijako, ale radar ťa na diaľnici odfotí a pošlú ti to poštou. V meste vodiči robia ozaj veľa priestupkov, ale policajti riešia iba závažnejšie prietupky, lebo by nestíhali. Na najväčšom námestí v Ríme sa vodič dokáže cez stred otočiť a veru za ním tí policajtí vôbec nejdú. Turisti v Ríme jazdia skôr metrom alebo si prenajmú auto, čo je tam lacné.

 

Za chvíľu je to leto a už teraz je veľa motoriek na našich cetách. Je to podobné aj v Taliansku?

 

Tam jazdí oveľa viac skútrov ako áut, hlavne v meste. Jazdila som aj ja na skútri, čo som sa snažila využívať. Je to rýchlejší presun ako s autom, ale musím povedať, že som ešte nemala žiadnu dopravnú nehodu a dúfam, že to tak aj zostane. Môj priateľ tam platil pokutu za parkovanie, ale ja nie. Ak chvíľu niekde parkuješ, kde sa nesmie, tak ťa chvíľu nechajú, ale nie dlho, lebo ťa nafotia a pokutu ti pošlú domov. Veľký problém majú s rezidenčnými parkovacimi miestami ako u nás. 

 

 

Taliani mávajú poobede siestu a oddychujú...robila si to tiež?

 

Siestu volajú aperitívo! Dajú si drink, olivy a syr a relaxujú, prípadne sa zhovárajú. Ak niekto niekoho zablokuje autom a ten nemôže vyjsť, tak ho len upozornia, a dohodnú sa bez hádok. Je to úplne iné ako u nás. V týchto veciach sú uvoľnenejší, a všetci si tykajú. Nepotrebujú nič vlastniť ani byty, ani domy, ale je pravda, že to dedia a bývajú ako rodiny spolu. Je tam taká súdržnosť. Toto všetko som zažila v Ríme.

 

 

Mala si najnepríjemnejší zážitok z ciest, ked odviezla záchranka do nemocnice. Kde sa to stalo a aký bol priebeh?

 

Mala som jednu vážnejšiu nehodu v Rumunsku na hranici s Moldavskom, keď som išla zo súťaže a musela som ísť do nemocnice. Bohužiaľ sme sa čelne zrazili s iným autom a autobusom. Pri náraze som sa zošmykla zo sedadla a letela som pod desať ostatných sedadiel, kde ma potom vyslobodili a odviezli ma do rumunskej nemocnice, kde mi ošetrili rozbitú hlavu. Mala som nehodu s rodičmi, stalo sa mi, že pred nami auto prudko zabrzdilo a narazili sme do auta, čo bola naša chyba…

 

 

Okrem auta, si lietala na tanečné súťaže?

 

Lietala, ale mala som aj nepríjemné chvíle spojené s lietaním, pretože lietadlo meškalo, a museli sme spať na letisku. Unavená po celej súťaži som tam zaspala, lebo som nestihla si oddýchnuť a hned utekať na súťaž kvôli meškaniu. Dokonca sme raz nestihli súťaž kvôli meškaniu lietadla a vrátili sme sa nakoniec domov... 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode