Som dodávkomilovník

02.05.2015 16:09

Spevák a frontman kapely Heľenine oči - Martin „Lynch“ Mihalčín sa pozabával s Daciou Dokker a prezradil čo je to kiteboarding

Ste špecifická kapela a mňa ste zaujali chytľavou piesňou „čajoris“. Koľko vystúpení ste schopní odohrať za mesiac?

No neviem, či existuje kapela, ktorá hraje také veci ako my, ale sme schopní zahrať za víkend aj sedem koncertov a to väčšinou hlavne v lete! Preto chodíme behať, dokonca sa venujem kiteboardingu, aby sme ten stres vykryli..takže fyzicky to dokážeme odohrať, ale logisticky to býva občas problém s presúvaním po celom Slovensku, kde najazdíme s kapelou 50 000 kilometrov ročne. Koncerty tiež robíme v susednom Česku a v Poľsku.

Na konte máte tri albumy a okrem spevu robíte texty len v slovenčine alebo je pokus aj o anglické?

Hoci anglicky zatiaľ nespievam, niečo napísané v angličtine mám a texty sa píšu oveľa ľahšie ako v slovenčine. Môžete do nich naklásť čo chcete, tak to stále dobre znie., ale slovenský text môže vyznieť veľmi pateticky, keď ho urobíte zle.

Heľenine oči – prečo práve takýto názov kapely spojený so ženskými očami?

Sú názvy kapiel, ktoré väčšinou človek zabudne, ale ak si vymyslíte názov ako Heľenine oči, tak to si na prvé počutie určite zapamätáte. A veru, každý novinár sa opýta, prečo Heľenine oči?! Podľa mňa je to dobré a slovenské.

Najazdíte ročne veľa kilometrov, ale čitateľov by zaujímalo, aké boli vaše šoférske začiatky s prvým autom?

Moje prvé auto bola Škoda 105 de Luxe, na ktorom som sa naučil veľa vecí, napríklad ako ho otvoriť drôtom, keď treba. Potom som mal starého žraloka BMW E30 – kabriolet. Výborné auto! Bol som ťažký čávo až kým mi ho v Prešove neukradli. Policajti „žraloka“ nevedeli nájsť, tak som si ho našiel sám. V Poprade ho chlapík predával na súčiastky! Čo ma zo všetkého najviac mrzí, že sa to nakoniec aj tak nedoriešilo. Potom prišlo staré kupéčko VW Corrado, ktoré som vymenil za dodávky. Zistil som, že iné typy áut už nechcem, pretože na všetky moje zábavky sú dodávky tie najlepšie! Naložím do nich, čo sa len dá, dá sa tam prespať a sú univerzálne vo všetkých smeroch, a to ja milujem.

Na akej dodávke momentálne jazdíte a napadlo ma, či tým dodávkam dávate nejaké mená?

Fialový Mercedes Vito volám baklažán a predtým som mal uhorku, zelený Fiat Ducato. Moje všetky dodávky sú z ríše zeleniny. Sedíte vysoko, máte prehľad v cestnej premávke a preto sa priznám, že som dodávkomilovník!

Na dodávkach sa možno nedá až tak rýchlo jazdiť, ale predtým určite bola nejaká najvyššia pokuta?

Už dlho ma policajti nezastavili, snažím sa jazdiť pomalšie a bezpečnejšie. Boli časy, keď som jazdil divoko. Si pamätám, keď som bol mladší, tak sme sa často naháňali a raz sme išli z Beánie, kde sme hrali a prichádzali sme do Blavy. Bola tam 90-tka a zrazu dva policajné Passaty za nami. Vodičák mi síce zostal, ale 500 eurová pokuta nepotešila. To je pár rokov dozadu, ale tie časy sú už dávno za mnou.

Veľa jazdíte a určite sa stalo, že ste mali dopravnú nehodu, či už z vášho alebo cudzieho zavinenia?

Na Mercedese Vito štyrikrát do mňa nabúrali. Spätné zrkadlo mi odbili, nikto mi za sklom ani len vizitku nenechal. Tomu nerozumiem, autá sú poistené, tak prečo nie sú vodiči k sebe ohľaduplní. Veď je to poistené. Bol som v španielskom Tolede, tam parkujú na kontakt, neriešia to. Málo miesta, vystúpi a dotisne ho.

Viem o vás, že ste nielen športovec, ale aj veľký cestovateľ. V akých zaujímavých krajinách ste boli a zažili trošku odlišnú cestnú premávku?

V januári, februári, vtedy často cestujem do krajín ako sú Filipíny, Thajsko, Egypt alebo Čína. V Egypte je zaujímavá doprava, že sa tam jazdí opačným smerom. Všetci tam trúbia, príde Európan a nechápe. Vodiči dávajú na vedomie účastníkom premávky trúbením, blikaním: „pozor! Idem, vidíš ma?!“ Na Filipínach som videl staré vojenské Jeepney, čo tam nechali američania, keď odchádzali. Oni na tom jazdia doteraz a vedia si to aj opraviť.

V médiach odznelo, že so známou herečkou Gabikou Marcinkovou plánujete v septembri svadbu, aké bude svadobné auto? Aká je Gabika šoférka?

Svadba určite bude aj svadobné auto, ale aké, to ešte neviem. Niektoré ženy sú lepšie ako muži. A priznám sa, že Gabika pri mne ešte nemala čas šoférovať. Automaticky vždy si sadnem za volant ja, ale možno keď si raz vypijem, tak potom ma bude viezť.

Už keď sme pri dodávkach, tak ako sa vám páčila Dacia Dokker 1,5 dCi?

Šikovná pracovná dodávka nielen pre podnikateľa, ale aj pre kapelníka ako som ja! Diesel je ideálny na dlhé trasy, aj keď neviem ako by sa Dokker správal pri plnej záťaži, pretože bez nákladu ťahá veľmi dobre. Odhlučnenie interiéru bolo na jednotku, aj keď vysoká rýchlosť na tento typ auta moc neodporúčam. A nepríde mi ani ako diesel, tichý motor mi pripomínal skôr benzín. Odvezie však naozaj všetko a ten priestor v dodávke bol naozaj veľkolepý! Jednoduchý interiér mi vyhovoval prehľadnosťou, všetko čo som potreboval som tu našiel. Na môj vkus veľa plastov v interiéri, ale sedelo sa v pohode a výhľad z auta mi vyhovoval.

Dobrý zvuk, aj som si zaspieval, samozrejme čajoris! Do budúcnosti by som chcel dodávku  4x4 bez manuálu aj preto, že moja priateľka je zvyknutá na automat.

 

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode