Šoférovanie nezáleží od pohlavia, ale od zručnosti jednotlivca…

29.01.2022 09:55

Karol Rédli nielen ako pedagóg a režisér, ale aj vodič, ktorý má za sebou veľa odjazdených kilometrov a trošku nám poodhalil jeho cestné zážitky, kolízie, technické zručnosti, ale aj o ženách za volantom. Vyskúšal si novú Fabiu a jeho dojmy nájdete vo videách.

Ako režiséra ťa onedlho čaká skúšobný proces v mestskom divadle Trenčín, v Bratislave pôsobíš ako pedagóg hereckej tvorby na štátnom konzervatóriu. Akí sú dnešní študenti herectva?

 

Dnešných študentov táto doba mení, pretože sú zvyknutí robiť dennodenne s internetom, byť neustále online, lebo to je dnešná výučba v tomto čase pandémie a myslím si, že defiicit sociálneho kontaktu chýba. Napriek tomu je digitálna doba a keby aj pandémia nebola, bolo by to podobné. Dnes už je viditeľný multitasking, že študent robí viacero úloh naraz, čo vidím aj na mojich hodinách. Občas to možno vyzerá ako dekoncetrácia, ale ak sa to vie správne usmerniť, aby žiaci urobili v samom dôsledku to, čo majú, tak v tom nevidím problém…

 

Veľa cestuješ za pracovnými povinnosťami, tak možno z iného súdka prezraď, ako často platíš pokuty?

 

Niekoľko pokút som určite obdržal väčšinou za rýchlosť, ale vždy to bolo na hranici znesiteľnosti, že ma to až tak veľmi nebolelo, pretože prekročím rýcholsť cca. do 15 km/ h. Býva to vtedy, keď sa ponáhľam a nestriehnem tú ručičku na tachometri tak, akoby som chcel. Prišli aj drobné nehody, ale nikdy to nebolo až tak vážne. Oškrel som bratove auto, keď som išiel do úzkej uličky. Nemal havarijné poistenie, takže som to dal opraviť na moje náklady. Napriek tej skutočnosti to bolo veľké pozitívum, pretože práve vtedy si človek začne vážiť hodnotu vozidla a ako sa má k nemu spravať. Všetko zlé je na niečo dobré. Odkedy sa mi stala táto chúlostivá záležitosť, tak sa snažím jazdiť opatrnejšie a dávam väčší pozor ako predtým. 

 

Tak už potom žiadne skrabance doteraz neprišli?!

 

Ešte prišla jedna kolízia s cyklistom na Patrónkę. V podstate sa nič vážne nestalo len malý škrabanec na aute. Išiel som po ceste a nebol už ďaľší pruh vedľa mňa, tak som sledoval iba ľavé spätné zrkadlo, lenže som si neuvedomil, že sprava môže ísť cyklista a tak som mu nechtiac skrížil cestu. Obaja sme naraz zabrzdili, ale našťastie sa len trošku ťukli bez ujmy na zdraví.

Kde sú podľa teba lepšie cesty ako u nás?

 

Šoféroval som do Nemecka, Rakúska, Maďarska i do Čiech a ich cesty sú určite na lepšej kvalitatívnej úrovni ako naše slovenské, ktoré vyšli z môjho pohľadu veľmi smutne. Jazdím aj cez menšie mestá a cesty sú v katastrofálnom stave. Nekedy sa bojím prejsť určitou trasou dvakrát, aby som nedostal defekt a nevybil ložiská na aute. Z Bratislavy do Komárna som jazdil každý deň, tam som mal pocit, že idem po diaľnici z Brna do Prahy cez tie betónové kvádre, ktoré hrkocú. Aj preto si v Nemecku môžu dovoliť neobmedzené rýchlosti, lebo tie cesty sú bezchybné. A keby sa tam niečo na cestách stalo, oni to vedia okamžite s promtnosťou opraviť a riešiť.

Si z umeleckého prostredia, ale možno si technický zručný, čo sa týka auta alebo sa mýlim?!

 

Viem doliať vodu do odstrekovača, natankujem a vymením žiarovku! To určite zvládnem, ale tam to končí…ostané nechávam na odborníkov. Predtým ako mi auto prepožičal môj otec, tak všetko okolo neho riešil on. Teraz budem v tom pokračovať a keď bude treba ísť do servisu, tak pôjdem. Inak v aute sa snažím udržiavať poriadok a povyhadzovať veci, čo tam nepatria. Občas ma napomenie priateľka, tak si vstúpim do svedomia a poupratujem.

 

Ako je to s predsudkami, že ženy sú horšie vodičky ako muži?!

 

Bývalo to v nás akoby vštepené, že pomalší a nepozornejší šoféri musia byť jednoznačne ženy, ale nie je to celkom tak. Občas takéto predsudky sa nám potvrdia, ale nie vždy. To sa stáva aj mužom, ale to si akosi nevieme priznať. V mojom okolí určite poznám vynikajúce vodičky, ktoré jazdia lepšie ako muži a pokojne to poviem, že nemám problém sa od takých vodičiek niečo priučiť. Zhrnul by som to tak, že to nezáleží od pohlavia, ale od zručnosti daného jednotlivca.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode