So značkou Renault sme v našom tíme spokojní

23.09.2023 10:13

Záhradný realizátor Feri Laššák porozprával o svojej práci, projekte Nová záhrada, o množstve najazdených kilometrov, pokutách a značke Renault. A práve model Austral si vyskúšal... jeho dojmy a postrehy si môžete pozrieť vo videách.

S Martinom si sa stretol už na základnej škole, neskôr na gymnáziu. A potom si aj ty „pričuchol“ k tejto profesii a prepadol čaru záhrad?

 

Dalo by sa povedať, že Martin, ktorý sa záhradnej architektúre už nejaký čas venoval, ma výrazne motivoval ísť spoločnou cestou. Hoci som vyštudovaný ekonóm, tak vôbec neľutujem, že som s ním začal podnikať. Vzal som to ako výzvu a šancu postaviť sa tiež na vlastné nohy a zároveň som tu videl veľký priestor na sebarealizáciu. Najprv sme spolupracovali v RTVS a potom dva roky v Teleráne v Markíze. Neskôr prišiel projekt Nová záhrada v TV JOJ, ktorý beží dodnes. Je určený hlavne pre milovníkov záhrad, a medzi divákmi sa stále teší obľube.

Feri, máš najazdených vyše 30 tisíc kilometrov, skoro ako profesionálny vodič. Ak ideš na výrobu v rámci celého Slovenska, tak sa ti pritrafí nejaká nečakaná pokuta?!

Ak ma kedysi aj zastavili, tak väčšinou za rýchlosť. Pamätám si, ako sme išli k jednému klientovi na obhliadku do Dobrohošti na sponzorskom Renaulte Master. Podarilo sa mi prekročiť rýchlosť na úseku, kde bola 30-tka a na tachometri som mal 70-tku. Vôbec som tú rýchlosť necítil a k tomu bola sobota, a veľa áut na ceste nebolo. Policajti mi to vyčíslili na sto eur. Problém bol, že som nemal pri sebe takú vysokú hotovosť. Odviezli ma ochotne najprv do Čunova, kde však nebol bankomat, a potom už menej ochotne do Rusoviec, kde som peniaze nakoniec vybral a pokutu zaplatil. 

Takých príhod máš oveľa viac? Je to tak, že?

Samozrejme, veď denne nabeháme aj 150 kilometrov, a podľa toho, kam ideme na výrobu, tak sa pritrafí všeličo. Spomínam si, ako som išiel do Mostu pri Bratislave a zastavil ma opäť ten istý policajt, čo pred mesiacom v Rusovciach. Dokonca si ma ten policajt pamätal, keď mi vtedy dával pokutu za rýchlosť v Rusovciach. Neodpustil mi nič a pokutu za rýchlosť som si musel zaplatiť opäť. Aj napriek tomu, že som sa snažil celý mesiac jazdiť pomaly, jednoducho sa zadarilo, ale odvtedy som už žiadnu pokutu nedostal. Verím, že mi to vydrží…

Na akom type aute momentálne jazdíte?

Teraz používame sedemmiestny Renault Master, pretože sa veľmi dobre hodí, keď je nás viac. Takýto veľký voz poľahky odvezie nielen materiál ale aj väčší počet ľudí. Samozrejme aj techniku, náradie a iné dôležité veci (dlažba, rastliny, či sieťka proti krtkom) na záhradu, takže potrebujeme veľký a variabilný priestor. Náš Master je v predĺženej verzii a naozaj sa tam veľa zmestí. Inak sme zatiaľ spokojní a nerozmýšľame nič meniť, ale časom uvidíme...

Sieťky proti krtkom?! To máš určite veselú príhodu s malým nezbedníkom?

Určite sa nájdu veselé príhody s krtkom. Mali sme klienta, a ešte stále aj máme, ktorý nás pozval do jeho záhrady a bol doslova zúfalý! Na jeho záhrade bol samý krtinec, jeden vedľa druhého cca. 20 cm od seba, a na ploche asi 100 metrov! Hotové krtkovo! Asi mal dobrú výživnú pôdu, lebo krtko to je veľký gurmán! :) Strhli sme pôvodný „trávnik“, diery sme museli upchať a uhutniť, nasypali sme vrstvu zeminy na vyrovnanie, potom išla sieťka proti krtkom a nakoniec sa plocha pokryla novým trávnikom. Vraj odvtedy tam krtko neprišiel...asi sme to dobre spravili…

Čo sa ti stáva s autom počas dlhších ciest na rôznom povrchu vozovky?

Defektov som mal dosť počas ciest, kde vozovka nebola vždy hladká, ako aj náročnejší terén. Viem si sám vymeniť koleso.  Nemám s tým problém, ale horšie je, že, ak ideme do rôznych záhradkárskych alebo iných odľahlých oblastí, a tých je na Slovensku naozaj dosť, tak máme zvyčajne poškriabanú karosériu od konárov. Jazdíme aj v zime, ale menej... väčšinou vtedy dávame auto do servisu na kontrolu, prípadne na odstránenie rôznych škrabancov, alebo drobných porúch. Od polovice decembra máme relatívny pokoj, ale vo februári už pozvoľne začíname pracovať a plánovať jarnú sezónu. 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode