Sme rodina, ktorá má rada značku Volkswagen

27.08.2022 10:28

Herec Peter Martinček získal ocenenie v kategórií mužský herecký výkon v inscenácii Súhlas na 29. Medzinárodnom festivale divadelných škôl SETKÁNÍ/ ENCOUNTER a pre náš časopis sme ho vyspovedali, aký je za volantom. Vyskúšal si VW Multivan, ktorý patrí medzi jeho obľúbené modely a jeho dojmy si môžete pozrieť vo videjkách.

Dva roky si po škole a momentálne si od sezóny 2021/2022 novým členom umeleckého súboru Mestského divadla Žilina. V akých tituloch ťa môžeme vidieť a čo nové pripravuješ?

 

Hrám v inscenácii Naše fotky, čo je taká ťažšia téma ohľadom zneužívania kňazov na gymnáziu v Nemecku. Druhý naskúšaný titul sa volá Kreutzerová sonáta od Tolstého, ktorá vypovedá o problémoch žiarlivosti. A minulý rok sa mi podarilo točiť v tretej sérií v českom seriáli Lajna, ktorý je z hokejového prostredia, kde hrám s Jiřím Langmajerom. Budúci rok  sa objavím v novom projekte Coco Canel a s Rastislavom Balekom idem robiť projekt Traja Doktori.

Si žilinčan, ale frajerka momentálne žije v Bratislave, takže pendluješ hore, dolu, tak prezraď ako sa prepravuješ na týchto trasách?

 

Veľa som jazdil vlakom, ale ak bolo treba, tak som si auto požičal od otca. Aj som si chcel kúpiť auto, ale otec hovoril, že načo, že môžem jazdiť s jeho VW Touranom, pretože ho moc nevyužíva, radšej jazdí bicyklom, lebo to má blízko do roboty. Tak jazdím na Tourane, sestra ho upratuje a otec sa oňho stará po technickej stránke, takže šlape ako hodinky. Je to priestranné auto s dobrou spotrebou 4,5 l na 100 km a veľmi dobre sa na ňom jazdí. Som spokojný.

Spomínal si, že starý otec má kabriolet VW EOS a naftový VW Touran, ktorý ti požičal na dovolenku do Sarajeva. Čo všetko si zažil počas dovoleniek po Balkáne?

 

Cestovali sme štyria a google maps nás doviezlo k uzavretému mostu, kde sme išli po strašných cestách. Bola to dlhá a únavná cesta, ale spotrebu na Tourane sme mali 4 litre na 100 km, čo bolo výborné. V Bosne boli vodiči v pohode, ale najhorší boli v Albánsku. Vtedy som šiel stopom po Balkáne a nastúpili sme týpkovi do auta. Na ceste sme sa stretli s koňmi a videl som tam skúter odpílený na polovicu a na ňom navarená konštrukcia, kde sedela babka. :) Je tam veľa po domácky vyrobených podobných skútrov. Bol to pre mňa najväčší národnodopravný zážitok.

A najkrajší zážitok z tvojich ciest bol z ktorej krajiny?

 

Najkrajší zážitok mám z Islandu, kde sme požičali auto. Pod 600 eur na týždeň a tam ťažko nejaké hľadalo, ale ak bolo viac ojazdené, tak malo nižšiu cenu. Bol som tam cez zimu a tam bohužiaľ nestíhajú upraviť cesty tak, akoby chceli. Boli sme na severe, ale nie úplne pri mori a šli sme zasneženou krajinou, svietilo slnko a prírodná scenéria dotvárala atmosféru. Je tam veľa mostov cez riečky a tá cesta je akurát pre jedno auto. Stalo sa mi, že som išiel po takej ceste a predo mnou bol rozbehnutý kamión a rovnako sme prichádzali na ten most. Ešte som cúval, aby som ho pustil, lebo dvaja by sme neprešli. Majú tam klince na pneumatikách, čo majú v povinnej výbave kvôli poľadovici. Dá sa tam ísť aj rýchosťou 120km/ h po ľadovej ceste a tie klince to auto udržia. Sú tam veľmi hákliví na dodržiavanie rýchlosti. V jednom obchode sme stretli človeka z Equadoru, ktorý dva roky žil na Slovensku a vedel prerfektne po slovensky. Povedal nám, že sú tam vysoké pokuty až do sumy 4000 eur, tak sme potom už jazdili pomalšie. 

Pokutu si zatiaľ žiadnu neplatil, ale nehodu si nejakú mal?

 

Dopravnú kolíziu som mal iba raz, keď som bol v Bratislave. S kamošmi sme si požičali auto a išli sme smerom na Ružinov. Zrazu som mal odbočiť, ale bolo popršané, mal som zaradenú trojku, ale zákruta bola prudká, chcel som zabrzdiť, ale ušiel mi zadok a boli sme v šmyku. Vtedy ma zachránili počítačové hry, lebo automaticky som dal kolesá do protismeru a vyrovnali sme sa. Nič sa nám ani autu nestalo. 

Neodtiahli ti niekedy auto za zlé parkovanie?

Nie, ani papuču som nemal. Staré a Nové mesto už nedávajú papuče, ale lepia oranžové lístky na čelné alebo bočné sklo. Pokuta príde na adresu trvalého bydliska vodiča, kde je evidovaná ešpézetka. Ja mám žilinskú a preto si v Bratislave parkovanie musím platiť, keď stojím na rezidenčných miestach alebo môžem parkovať na záchytnom parkovisku mimo mesta a ísť MHD.

 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode