Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko: zákazníci chcú iné autá, ale stále novšie

11.05.2017 14:35

25 rokov po založení prevádzkuje AAA AUTO 41 pobočiek v štyroch krajinách, ďalšie otvorí v priebehu roka
Slováci kupujú autá s motormi s najnižším objemom, Česi najsilnejšie vozidlá, Poliaci dávajú ako jediní prednosť striebornej farbe auta a Maďari sa skôr vyhýbajú dieselom. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti AAA AUTO, ktorá už v roku 2004 nastúpila cestu medzinárodnej expanzie vstupom na slovenský trh. Tento rok – 25 rokov od svojho založenia v Českej republike – prevádzkuje 41 pobočiek v štyroch krajinách a plánuje otváranie ďalších nových pobočiek v Poľsku. Jedným z trendov, ktoré v posledných desaťročiach menili tvár obchodu s ojazdenými automobilmi, sa tak v prípade AAA AUTO stáva aj stále významnejšia medzinárodná dimenzia, ktorá je na trhu ojazdených áut unikátna. V žiadnom inom regióne sveta totiž doteraz nevznikla podobná spoločnosť, ktorá by vykupovala a predávala ojazdené vozidlá vo viac ako jednej krajine.


„Prvá zahraničná a zároveň aj slovenská pobočka skupiny AAA AUTO bola otvorená v Košiciach v roku 2004. Od tejto doby si vedieme presné štatistiky, ktoré odrážajú zaujímavé regionálne rozdiely spotrebiteľských preferencií a dokladajú, že dopyt sa nemení iba s časom, ale i podľa jednotlivých lokalít,“ uviedla generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová. „To, že je na Slovensku a v Čechách takmer dvojnásobný podiel vozidiel s pohonom 4x4 ako v rovinatom Maďarsku je celkom logické, rovnako ako to, že v oboch krajinách bývalej federácie vedie značka Škoda. Ale prečo ide napríklad v Maďarsku najlepšie k odbytu Opel Astra, zatiaľ čo v Poľsku sa najviac predáva Ford Focus, na to žiadnu racionálnu odpoveď nemáme,“ komentuje Topolová porovnanie predajných štatistík ojazdených vozidiel v jednotlivých krajinách.
Na čele rebríčka najobľúbenejších ojazdených vozidiel, v ktorých odchádzajú zákazníci z pobočiek AAA AUTO, je na Slovensku Škoda Fabia, v Českej republike šedá Škoda Octavia, v Maďarsku Opel Astra a v Poľsku strieborný Ford Focus. Vo všetkých štyroch krajinách vedie prevedenie hatchback pred combi, v prípade Maďarska, pred sedanom.
Napriek regionálnym rozdielnostiam sú však vo všetkých štyroch krajinách viditeľné aj spoločné trendy, napríklad stále vyššia obľuba zánovných vozidiel. Aj keď v minulom roku tvorili zánovné vozidlá na Slovensku 9,8 % celkového predaja, v Čechách 14,9 %, v Poľsku 6,9 % a v Maďarsku iba 3,4 %, dynamika nárastu je vo všetkých krajinách podobne vysoká. „Najdynamickejšie sa v tomto smere vyvíja Český trh, na ktorom sú zákazníci aj najnáročnejší. Iba za tri roky sa na ňom podiel zánovných vozidiel zvýšil viac ako dvojnásobne. Preto tiež všetky nové služby najskôr „testujeme“ v Čechách a až potom aplikujeme na ďalšie trhy,“ hovorí Topolová.
Na Slovensku počet pobočiek AAA AUTO narástol od roku 2004 na 14, v Českej republike sa zvýšil od založenia v roku 1992 na 22. V tomto roku skupina plánuje najväčšiu expanziu v Poľsku, kde vidí najväčší potenciál ďalšieho rastu. Minulý rok sa takmer štyridsaťmiliónové Poľsko, na ktorého trh AAA AUTO vstúpilo iba pred dvomi rokmi, na celkovom obrate podieľalo iba z 5,6 percenta. Medziročne však obrat v Poľsku vzrástol o 145,6 %. „Postupne chceme byť aj v Poľsku zastúpení s podobnou hustotou pobočiek ako v Českej republike, kde sme už veľa rokov prítomní minimálne jednou v každom kraji. Ak sa všetko podarí, tento rok by sme mohli počet poľských autocentier zdvojnásobiť zo štyroch na osem,“ uviedla Topolová. „V Čechách sme spustili testovaciu prevádzku novej pobočky v Mladej Boleslavy, ktorá už spustila výkup vozidiel. Predávať začína dnes,“ uzavrela Topolová.


Najobľúbenejšia konfigurácia vozidiel v jednotlivých krajinách
                             CZ        HU        PL        SK
Značka         1.    Škoda    Opel    Ford    Škoda
                     2.    VW    Suzuki    VW    VW
Model           1.    Octavia    Astra    Focus    Fabia
                     2.    Fabia    Swift    Astra    Octavia
                     3.    Passat    Focus    Octavia    Passat
Karoséria      1.    hatchback    hatchback    hatchback    hatchback
                      2.    kombi    sedan/saloon    kombi    kombi
Farba            1.    šedá    šedá    strieborná    šedá
                      2.    modrá    čierna    čierna    čierna
Náhon         2x2     88,4%    94,4%    91,2%    88,4%
                    4x4     11,6%    5,6%    8,8%    11,6%
Motorizácia               2,0 TDI    1,3    1.6 16V    1,2
Palivo        benzín   53,0%    67,0%    62,6%    50,8%
                  diesel    46,8%    33,0%    36,7%    49,0%
                      LPG    0,06%    –    0,70%    0,10%
                   hybrid    0,08%    –    0,02%    0,03%
                     CNG    0,02%    0,02%         0,05%
Prevodovka manuálna    87,1%    89,2%    88,6%    89,5%
                      automat    12,9%    10,8%    11,4%    10,5%


 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode