Slovákom robí stále najväčšie problémy parkovanie a dostatočný odstup

14.11.2012 08:41

 

  • Najčastejšou príčinou poistných udalostí pri PZP boli aj v roku 2012 nehody na parkovisku či pri nedodržaní odstupu
  • Je pravdepodobnejšia zrážka s kravou či kolízia s električkou?

 

Allianz – Slovenská poisťovňa opäť zostavila rebríček najčastejších poistných udalostí na našich cestách. A tak ako aj minulý rok, najčastejšou príčinou platenia poistného plnenia v roku 2012 (január až október) v povinnom zmluvnom poistení bol náraz poisteného vozidla do iného stojaceho vozidla. Nehody na parkovisku či pri nedodržaní dostatočného odstupu tak zapríčinili až 9054 poistných udalostí.

Zdá sa tak, že Slováci sa ani v tomto roku nepoučili a s parkovaním a dodržiavaním potrebného odstupu majú stále veľké problémy. „Množstvo podobných nehôd spôsobuje nedostatočné venovanie sa jazde, vodiči často počas jazdy a parkovania namiesto sledovania okolia vykonávajú rôzne činnosti, napríklad telefonujú. Veľmi významným rizikovým faktorom premávky na slovenských cestách je aj agresivita za volantom,“ hovorí Jozef Hrdý, riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v Allianz – SP. Tieto slová potvrdzuje aj štúdia Allianz centra pre technológie, podľa ktorej až 27 percent zo všetkých vodičov priznalo, že počas vedenia motorového vozidla sa venujú aj iným činnostiam, ktoré odvádzajú ich pozornosť.

 

Najčastejšie chyby sa nemenia

Druhou najčastejšou príčinou vzniku dopravných nehôd bola v Allianz - SP zrážka dvoch pohybujúcich sa vozidiel. Až 6990 poistných udalostí tak spôsobilo nedanie prednosti v jazde, prechádzanie z pruhu do pruhu a pod. Na treťom mieste príčin poistných udalostí sú škody spôsobené na čelnom skle. Takýchto škôd eviduje poisťovňa 3184. Prvá trojka najčastejších príčin škôd zostáva rovnaká, slovenskí vodiči teda stále opakujú rovnaké vodičské chyby.

 

Pozor na električky a hospodárske zvieratá

Okrem tradičných poistných udalostí na cestách však Allianz – SP eviduje aj tie menej obvyklé. Medzi takéto nehody patrí aj 35 poistných udalostí z PZP zapríčinených zrážkou s vlakom či električkou alebo 156 poistných udalostí, pri ktorých poisťovňa vyplatila poistné plnenie majiteľom zvierat po zrážke s vozidlom. Vyzerá to teda tak, že pravdepodobnejšia je zrážka z hospodárskym zvieraťom ako vlakom či električkou.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode