Slováci si začínajú kontrolovať autá pred letnými dovolenkami

25.06.2014 16:32

  • Prvý nápor na servisy sa očakáva už v najbližších dňoch
  • Motoristi najviac podceňujú kontrolu klimatizácie a rezervnej pneumatiky
  • Autami pocestujeme najviac do Chorvátska

O pár týždňov sa naplno rozbehnú letné dovolenky a väčšina slovenských dovolenkárov sa na ne vyberie svojim autom. Medzi už tradične najobľúbenejšie destinácie bude patriť Chorvátsko, Taliansko a Bulharsko. Pri niekoľko sto až tisíc kilometrových trasách je nesmierne dôležité mať svoje auto dôkladne skontrolované v servise, aby sa vodič plne mohol sústrediť na šoférovanie. Podľa odborníkov je dobrou správou, že Slováci kontrolu auta pred dovolenkou nepodceňujú a prvý nápor na servisy začne už v najbližších dňoch.

 

„Naši vodiči sú čoraz viac uvedomelí a počet preddovolenkových prehliadok v servisoch stúpa. Odporúčam nenechať si kontrolu na poslednú chvíľu a prísť na ňu s dostatočným časovým predstihom pred dovolenkou. Pred dlhými cestami by si vodiči mali nechať skontrolovať predovšetkým brzdovú sústavu, chladiacu kvapalinu, tlak hustenia a stav pneumatík, klimatizáciu, dokonca aj stierače a ostrekovače a nastavenie, respektíve funkčnosť svetlometov,“ uviedla Marcela Divičanová z Hyundai Motor Slovensko.

 

Aj s vozidlom, ktoré je na prvý pohľad v úplnom poriadku však treba ísť do servisu, pretože keď sa kontrolka rozsvieti uprostred kolóny na chorvátskej diaľnici, je už veľmi neskoro. Medzi tradične najpodceňovanejšie veci patrí rezervné koleso a klimatizácia. Význam rezervy vodiči často ocenia až v krízových situáciách, ak však na nej budú musieť prejsť väčšie vzdialenosti, je vhodné ju mať na zodpovedajúcej úrovni. Klimatizácia si zaslúži pozornosť už len z toho dôvodu, že pri dlhej jazde a nesprávnom nastavení môže spôsobiť zdravotné problémy, a to najmä tým najmenším.

 

„K základnej výbave motoristu na dovolenke patrí 1l fľaška s motorovým olejom na prípadné doliatie, koncentrát do ostrekovačov, sprej na odstraňovanie hmyzu z čelného skla, aktuálna verzia máp v navigácii, asistenčné služby, náhradné žiarovky a dostatok tekutín pre posádku. Z doplnkov sa zídu napríklad tienidlá na predné okno, ale aj nosiče, boxy, deflektory na predné bočné okná, sieťky a vaničky do kufra. Zároveň netreba zabúdať ani na kontrolu platnosti STK, EK a povinnej výbavy,“ radí  Juraj Čabrák, Manažér popredajných služieb Hyundai.

Čo sa týka bezpečnosti jazdy, motoristi by mali dodržiavať predpisy, predvídať, robiť si prestávky na oddych, nenaháňať čas a tankovať pri zostatku najneskôr štvrtiny nádrže. Tí, ktorí chcú jazdiť nielen bezpečne, ale aj ekonomicky, by mali ísť rýchlosťou najviac
130 km/h, mať najvyšší povolený tlak hustenia pneumatiky a udržiavať čo najnižšiu možnú hmotnosť vozidla.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode