Univerzálny na prepravu obrazov...

17.04.2021 10:31

Výtvarníčka Zuzana Schmidt o abstraktnom umení, vlastnej výstave, o šoférskych začiatkoch, pokutách, parkovaní a testovaní dodávky Opel Zafira Life, ktoré si môžete pozrieť vo videách.

 

 

Umeniu sa venuješ od detstva a vyštudovala si ho. V abstraktnom expresionizme si sa našla. Je to presne to, čo budeš robiť naďalej?

 

Myslím, že áno. Na abstraktnom umení je krásne to, že každý kto sa na abstraktný obraz pozerá, vidí vždy nové veci, núti ho zamyslieť sa, vyvolá pocity a hlavne robí radosť. Moje diela vychádzajú zo mňa. V hlave sa mi neustále vynárajú obrazy vo farbách a tvaroch, prípadne slová, básne, geometrické útvary na plátne. Názvy obrazov dávam buď, keď je obraz namaľovaný a dívam sa naň, alebo v procese ma napadne slovo a od neho sa názov odvinie. Niekedy trvá proces tvorby jedného obrazu týždeň i viac dní, niekedy maľujem aj v noci. Ak máte nápad, chuť, pojem o čase sa stratí....

Tvoje umelecké diela momentálne vystavuješ v Tuv Sud Gallery. Dokedy ešte výstava trvá, aby sme si ju mohli prísť pozrieť?

 

Do konca apríla určite. Odborným garantom výstavy je PhDr. Ľ. Moza PhD. a kurátorkou výstavy je Ľ. Pašková. Aj napriek pandémii sa mi minulý rok v októbri podarilo zúčastniť vernisáže v Taliansku, San Crispino, kde som získala ocenenie umelecký objav roka. V mojej práci je to správna motivácia a teším sa na ďalšie výzvy.

 

V živote si precestovala veľa krajín, ale ak sa vrátiš k tvojím šoférskym začiatkom, tak na čo prvé si spomenieš?

 

Moje začiatky za volantom boli v Bratislave, kde som si spravila vodičák. Nemala som žiadne nehody, no pred pár rokmi jedno auto cúvalo a rovno do mňa! Mala som preliačenú ešpézetku, ale všetko sa dalo do poriadku. A ešte si pamätám, ako som vošla do zákazu vjazdu, keď som išla od kamarátky z Vajnor a po pol roku mi prišla pokuta.

 

Zažila si niečo podobné v zahraničí?

 

Jedna 50 – eurová pokuta mi prišla za rýchlosť z Rakúska, ktorú som samozrejme zaplatila. Aj som si spomenula, že som tých policajtov v jednej dedine videla, ale nezastavili ma...Čo sa týka bežných kontrol, tak som párkrát „fúkala“. Prvýkrát som to nevedela a museli ma usmerňovať, čo mám robiť.

 

 

Čo parkovanie? Stála si, kde si nemala a...?!

 

Kráčala som k svojmu autu, keď som zrazu zbadala, ako mi ho nakladá odťahová služba. Vtedy by sa mi veru nik ani krvi nedorezal. Potom adrenalín urobil svoje a našťastie som ich asertívne prehovorila a zložili mi ho na zem. Oni, že tam nemôžem parkovať!? Našťastie som zaplatila iba menšiu pokutu a mohla odísť s autom bez zbytočných stresov.

 

Jazdila si na nejakom zvláštnom dopravnom prostriedku?

 

V Thajsku som sa viezla na slonovi, v Jordánsku som sa prepravovala na ťave, z ktorej sa dosť zle zosadalo. Zaujímavejšia určite bola jazda na džípoch, keď sme prechádzali cez duny púšte Wadi Rum. Malo to niečo do seba. Videli sme západ slnka, bolo to romantické, ale i adrenalínové. V Jordánsku som zažila i púštnu búrku, keď sme sa presúvali k Mŕtvemu moru. Dúfam, že ma čakajú nové zážitky na cestách a aj nové príležitosti v mojej práci, keď prehrmí toto náročné obdobie pandémie.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode