Skúter nielen do mesta

30.05.2021 21:14

Model Forza predstavila Honda v roku 2015. Svojimi rozmermi sa nejedná o typický malý mestský skúter, práveže naopak, pohodlne sa dá na ňom ísť aj na dlhší výlet po krajine. Nie je to síce kategória „maxiskútra“, ale napriek tomu poskytne dostatok komfortu aj pre dvoch cestujúcich. Vďaka väčším rozmerom a kolesám sa cíti na cestách stabilnejšie. Na pohľad je robustnejší a môže sa zdať, že aj ťažký a tým bude lenivší, ale nie je to tak. Je celkom živý, či už v meste na križovatke alebo mimo obce v kopcovitejšom teréne. Dá sa s ním jazdíť aj po diaľnici, ale najviac mu vyhovujú rovinaté cesty.

 

Samozrejmosťou bezpečnostnej výbavy sú brzdy vybavené 2-kanálovým ABS systémom a kontrola trakcie nám zaistí, aby sa nepreklzovalo zadné koleso. Prevodovka je štandardne automatická s variátorom. Vodiča pred nápormi vetra chráni elektrický výškovo nastaviteľný štít. Ten spolu s kapotážou tvorí jeden celok a sú navrhnuté tak, aby zabezpečili obtekanie vzduchu a zabránili jeho spätnému tlaku na chrbát.

Prístrojovka je prehľadná, medzi dvoma analógovými budíkmi sa nachádza informačný displej, ktorý je dobre čitateľný. Jeho ovládanie je na ľavej strane, rovnako ako aj ovládanie už spomenutého štítu, čiže je tam viac združených tlačidiel a treba si na ich rozmiestnenie a počet zvyknúť. Pod sedadlom sa nachádza veľkorysý odkladací priestor, kam sa zmestia dve integrálne prilby, Druhý priečinok nájdeme vpredu na ľavej strane, ale je dobré si zapamätať, že ho treba stlačiť v strede na jednom mieste, inak nepôjde otvoriť. Komu by nebolo dosť, dá sa doobjednať sada horného zadného kufra s funkciou Smart key. To znamená, že sa otvára jednoducho stlačením gombíka. Jeho súčasťou je aj zadná opierka, čiže spolujazdec sa bude cítiť maximálne komfotne.

Jazda je pohodlná, sedadlo je dobre tvarované, takže netlačí a neunaví ani po dlhšej jazde. Samozrejmosťou sú aj predné LED-svetlomety, ktoré výborne osvetľujú cestu a premenia nočnú jazdu na zážitok. Celkovo sú zážitky z jazdy pozitívne, skúter je stabilný, ľahko sa ovláda a je cítíť z neho istotu na ceste. Aj napriek objemu a hmotnosti je svižný a dá sa s ním ľahko manipulovať pri parkovaní. K pozitívam ja osobne radím ešte elektronický kľúč „Smart Key“, čiže bezkľúčová technológia. Netreba ho vyberať z vrecka, kabelky, stačí sa priblížiť ku skútru a jednoducho zapnúť zapaľovanie otočením ovládača a je to. Tak už nasadnúť a vyraziť na cesty.

 

Text: Martin Solár

Foto a video: Alena CHorvátová

 

Honda Forza 125

 

Zdvihový objem cm3

124,9

Max. výkon v kW (k) pri 1/min

10,7 (14,6) / 8750

Max krútiaci moment v Nm pri 1/min

12,2/6500

Pohotovostná hmotnosť v kg

165

Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h

 

Priemerná spotreba (l/100 km)

2,34

Cena modelu

4990,-

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode