Skúsenosti Jara Bekra: Elektrický ENYAQ iV je skvelou voľbou pre aktívnu rodinu

01.12.2021 19:03

Vstup do sveta elektromobility zvažuje stále viac motoristov už aj na Slovensku. Možno aj vy rozmýšľate, ako zapadne elektrické auto do vášho životného štýlu, aké sú náklady na jeho prevádzku či fungovanie s nabíjaním. O svoje skúsenosti s plne elektrickým ŠKODA ENYAQ iV sa podelil tanečník Jaro Bekr, ktorý ho spolu s manželkou, obľúbenou herečkou Monikou Hilmerovou, privítali vo svojej aktívnej rodine. 

 


Už aj na slovenských cestách sa stretávame s plne elektrickými vozidlami čoraz častejšie. Napriek tomu však u ľudí stále vyvolávajú mnohé otázniky. Mýty týkajúce sa elektromobility úspešne vyvracia aj rodina tanečníka Jara Bekra a herečky Moniky Hilmerovej, ktorá si na každodenný režim s SUV ŠKODA ENYAQ iV zvykla naozaj rýchlo a prechod k inému typu vozidla by bol podľa ich slov náročný.

 

Jednoduché nabíjanie doma aj na cestách

Dôležité je podľa rodiny plánovanie. „S ENYAQ-om jazdíme do práce, robíme s ním krátke aj niekoľkodňové výlety. Už pri zadaní cieľa do navigácie vám auto vypočíta, aký je predpokladaný dojazd a odporučí vám nabíjacie stanice po ceste. Stačí 20 minút na rýchlonabíjačke a dokážete sa dostať na 80 % dojazdu, čo predstavuje zhruba 380 km. Pri plnom nabití a za ideálnych podmienok je to až okolo 500 km," upresňuje Jaro Bekr. Ako dodáva, nabíjacích staníc je čoraz viac, preto žiadne obavy nie sú na mieste.

 

Domáce nabíjanie za tretinové náklady

Domáca nabíjačka je najpraktickejším riešením, ktoré má každý jednoducho na dosah. ŠKODA pritom ponúka nielen predaj samotného wallboxu, ale aj obhliadku priestorov - tzv. ŠKODA Home-Check a jeho inštaláciu. Technik sa tak postará nielen o správne zapojenie, ale pomôže aj s inštrukciami, ako wallbox správne používať. Nabíjacie stanice ŠKODA wallbox sú dostupné v troch variantoch s maximálnou rýchlosťou nabíjania 11 kW/h. Vyššie verzie ponúkajú aj elektromer a internetové pripojenie, vďaka ktorému si vodič cez aplikáciu kontroluje a riadi celý proces nabíjania. Nechýba ani riešenie pre domácnosti, ktoré sa môžu spoľahnúť na energetickú sebestačnosť a inteligentné využívanie vlastnej elektriny. 

 

Jedna karta na 260 000 nabíjacích bodov v Európe 

Riešením pre tých, ktorí sú často na cestách, je služba pre verejné nabíjanie spojená s kartou a aplikáciou Powerpass. Táto služba poskytuje prístup k viac ako 500 nabíjacím bodom na Slovensku  a k viac ako 260 000 nabíjacím bodom v celej Európe. „Naše cesty si vopred plánujeme a s pomocou navigácie sa bez problémov dostanete k nabíjacím staniciam na vašej trase. V zahraničí sme ocenili Powerpass, s ktorým sme nemuseli riešiť, kde a ako ho nabijeme," približuje pohodlné využívanie karty Jaro Bekr. Rovnako komfortná je aj samotná platba, ku ktorej zákazník raz mesačne dostane súhrnné vyúčtovanie za nabíjanie doma aj v cudzine.  

 

S tarifou Charge Faster navyše vodiči, ktorí jazdia predovšetkým mimo domova, môžu využívať verejné nabíjanie s ešte výhodnejšími sadzbami za kWh. Pre model ENYAQ iV má zákazník počas prvých 12 mesiacov od aktivovania služby k dispozícii okrem ešte vyhodenejších sadzieb za kWh aj zvýhodnený mesačný paušál od 0 €.

 

 

Bezpečnosť a pohodlie v réžii elektromobilu 

Už dávno neplatí, že elektromobil je malé autíčko do mesta, s ktorým absolvujete zopár kilometrov do práce a späť. Rodina Jara Bekra a Moniky Hilmerovej často jazdí aj na dlhšie výlety, čo si vyžaduje komfort, bezpečnosť pre celú posádku a dostatočný batožinový priestor. „Sme veľmi aktívna rodina, chodíme na dovolenky, na ktoré berieme aj množstvo vybavenia. Do ENYAQ-u zmestíme všetko potrebné. Je priestranný, príjemný a pri balení sa nemusíme stresovať a zvažovať, čo ešte môžeme vziať a čo nie,“ zhodujú sa manželia. Ako dodal Jaro, rodina naplno využíva aj strešný box či ťažné zariadenie na cyklodržiak. 

 

Ekologický aj šetrný

Okrem toho, že elektromobily sú vďaka svojej bezemisnosti šetrné k životnému prostrediu, uľavia aj peňaženkám v rámci dennej spotreby. „Auto nabíjame väčšinou doma, keď ho na noc zaparkujeme v garáži. Baví ma však jazdiť aj s využitím rekuperácie, takže batériu dobíjame už samotným spôsobom jazdy," delí sa o svoje skúsenosti Monika Hilmerová. „Našim domácim nabíjaním zároveň držíme náklady na spotrebu nižšie, môžete tak ušetriť okolo 70 % v porovnaní s nákladmi na iné pohonné hmoty," približuje ekonomické výhody Jaro Bekr. 

 

Certifikát o stave batérie 

Aj napriek tomu, že elektromobilita sa ešte stále rozbieha, ŠKODA myslí na to, že na trh prídu aj jazdené vozidlá s týmto typom pohonu. Preto majiteľom aj kupujúcim prináša jedinečný certifikát o „zdraví“ batérie. Certifikát v papierovej alebo digitálnej forme je unikátnym kódom naviazaný na VIN číslo automobilu. Pri predaji jazdeného elektromobilu takto garantuje nájazd, opotrebenie a predovšetkým zostatok kapacity batérie pre ďalšie využívanie.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode