Skontrolovali ste si pred cestou na aute skutočne to podstatné?

14.07.2014 12:10

Tu je last minute kontrola pred dovolenkou autom

 

Ešte sa len chystáte na dlhšiu cestu či dovolenku autom a rozmýšľate, či ste si zabalili všetko podstatné? Bez  kontroly stavu auta by ste sa však na dlhú cestu púšťať nemali. Nestačí pritom skontrolovať len stav zmesi v stieračoch prípadne hladinu oleja.

 

„Okrem prevádzkových kvapalín by  jednou z prvoradých vecí určite mala byť napríklad aj kontrola stavu pneumatík. Predovšetkým treba skontrolovať správnu hustotu pre plne zaťažené vozidlo. Ak auto nemá rezervné koleso, skontrolujte, či máte aj opravnú sadu,“ upozorňuje technický riaditeľ Business Lease Slovakia Peter Kundlák.

Prinášame niekoľko rád, čo dodržať v rámci lastminute kontroly auta:

 

  1. Auto má „chuť“ na viacero druhov kvapalín

Pred cestou si skontrolujte nielen zmes do ostrekovačov, ale pozrite si najmä stav oleja a chladiacej zmesi. Nikdy neviete, kedy sa dostanete do kolóny áut, alebo budete musieť zo skla  každú chvíľu stierať nečistoty. Ak však nejdete úplne mimo civilizácie, v rámci zastávok si viete v prípade potreby zmes a ďalšie kvapaliny dokúpiť na čerpacích staniciach.

  1. So stieračmi sa zotiera, bez šmúh

V rámci kontroly zmesi do ostrekovačov však neobíďte odskúšanie funkčnosti stieračov. A to jednak ich upevnenia, aby vám v nevhodnej chvíli stovky kilometrov od domova na ceste  pri veľkej rýchlosti jeden z nich neodletel, a tiež funkčnosť  ich stierania. Stierače by určite nemali v prípade dažďa na okne namiesto stierania vody poskakovať, ani inak vytvárať šmuhy. Ohrozili by ste tým bezpečnosť seba a spolujazdcov.

  1. Brzdím, brzdíš, brzdíme

Ak auto neabsolvovalo svoju jarnú očistu a dôkladnú servisnú kontrolu, skontrolujte si stav bŕzd– brzdového obloženia a doštičiek, aj tlmičov. Predovšetkým, ak idete na dlhú jazdu v štýle safari, kde brzdy aj tlmiče dajú zabrať. Väčšina  vozidiel však už má signalizáciu opotrebenia, ktorá vás na problémy upozorní.  Pri menej náročných trasách pre auto by tak aj napriek signalizácii opotrebenia mala byť ešte dostatočná hrúbka na dojazd z dovolenky.

  1. Keď piate koleso pomáha

Čo určite nevynechajte pri lastminute kontrole auta, je správna hustota pneumatík. Tá by mala byť nastavená už s ohľadom na plne vyťažené vozidlo. Skontrolovať treba aj stav rezervného kolesa. Ak ho auto nemá, určite by chýbať nemala „opravná sada“. „Po jej použití si treba vždy zaobstarať novú,“ pripomína Peter Kundák.

  1. Posvieťte si na cestu. Vždy

Nie je nič horšie, keď vám zlyhá osvetlenie v neznámom prostredí, najmä ak zablúdite. Ešte pred cestou si preto skontrolujte nielen funkčnosť osvetlenia, ale aj náhradné žiarovky.

  1. Klimatizácia nie je nefunkčnou ozdobou

Nepoužívali ste zatiaľ klimatizáciu? Pri dlhej ceste autom a pečúcom slnku sa zíde. Treba však jej funkčnosť vyskúšať ešte pred cestou a v prípade potreby odísť do servisu. Aby sa nestalo, že vám bude počas dlhej cesty na dovolenku len okrasou.

  1. „Doplnky“ zachránia život. Ak sú poruke

Lekárnička, reflexné vesty, ale aj výstražný trojuholník. To sú bezpečnostné doplnky, ktoré by mali byť vodičovi vždy poruke. Pred cestou si pritom skontrolujte nielen ich stav a umiestnenie, ale hlavne v prípade reflexných viest si pozrite, či sa v krajinách, ktoré sú na trase, nevyžaduje napríklad ich počet podľa počtu pasažierov. Napríklad pri ceste cez Rakúsko do Talianska či Chorvátska vodiča aj pokutujú, ak nemá reflexnú vestu pri sebe.

  1. Zbaľte si kontakty

Keď si budete pred cestou kontrolovať platnosť pasov, skontrolujte si aktuálne kontakty na asistenčnú  službu a pribaľte si aj tlačivo správy  o nehode. „Asistenčná služba by mala byť k dispozícii non stop v ktorejkoľvek krajine. V prípade prenájmu auta na operatívny lízing je situácia pre vodiča ešte o niečo priaznivejšia. Hlavným benefitom  mu je popri asistencii na ceste aj mobilita, teda poskytnutie náhradného auta bez nutnosti úhrady poplatkov za služby na mieste,“ dodáva technický riaditeľ Business Lease Slovakia Peter Kundlák.

  1. Bez poistenia ani na krok

Pri kontrole dokladov určite neprehliadnite ani  platnosť zelenej karty, ktorá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu. Hlavne pri vstupe do nečlenských krajín EÚ sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia.

  1. Aj z oddychu môže byť dobrodružstvo

Napokon, ak sa chystáte na dlhú cestu, pozrite si pre istotu vopred aj možné destinácie, kde by ste v prípade potreby mohli prespať, prípadne miesta, ktoré by ste v rámci pravidelnej prestávky mohli navštíviť. „Vodiči, najmä „noční cestovatelia s deťmi“, by sa nemali vydať na dlhú cestu bez predošlého niekoľkohodinového spánku. Počas cesty môžu pomôcť pravidelné prestávky v dvojhodinových intervaloch,“ hovorí Peter Kundlák. Ďalšou alternatívou na spestrenie dovolenky je rozdelenie dlhšej cesty na jednu alebo viac zastávok s nocľahom v nejakej zaujímavej oblasti, ktorou prechádzate. „Napríklad na ceste do Chorvátska, smerom na juh, to môže byť hlavné mesto Záhreb, prípadne okolie Plitvických jazier,“ dodáva.

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode