ŠKODA KODIAQ RS

13.12.2018 20:20

ŠKODA AUTO začala SUV ofenzívu v septembri 2016 svetovou premiérou modelu ŠKODA KODIAQ. Priestranné SUV v päť alebo sedemmiestnom prevedení sa rýchlo stalo veľmi úspešným modelom. Česká automobilka v priebehu dvoch rokov vyrobila 277 000 kusov tohto veľkého SUV, pričom 156 000 vozidiel vyrobil český závod v Kvasinách a ďalších viac ako 100 000 ich vzniklo v Číne, ktorá je najväčším svetovým trhom značky ŠKODA. Vozidlo ŠKODA KODIAQ RS je už siedmym variantom veľkého SUV značky ŠKODA. Ďalšie fakty a čísla k vozidlu ŠKODA KODIAQ uvádzame v nasledujúcom prehľade:

ŠKODA KODIAQ RS je prvým SUV prírastkom do rodiny športových vozidiel RS značky ŠKODA a zároveň novým lídrom SUV ofenzívy českej automobilky. Vrcholný model je poháňaný najsilnejším sériovo vyrábaným naftovým motorom v histórii značky ŠKODA s vykonom 176 kW (240 k). Svoj potenciál preukázal rekordným časom 9: 29,84 minúty na najnáročnejšej trati sveta Nordschleife na Nürburgringu. Ako prvé vozidlo značky ŠKODA ponúka toto výkonné SUV tiež systém Dynamic Sound Boost, ktorý sprostredkováva veľmi emotívny zvuk.

 

- Výkonné SUV s génmi vozidiel RS

- Prvé SUV z tradičnej ponuky športovo ladených vozidiel RS značky ŠKODA

- KODIAQ RS je novým kľúčovým produktom SUV ofenzívy českej automobilky

- Naftový motor s výkonom 176 kW (240 k) kombinuje špičkový výkon, životný štýl a zároveň šetrnosť k životnému prostrediu

- Systém Dynamic Sound Boost zvyšuje atraktívnosť najvýkonnejšej verzie modelového radu KODIAQVozidlo KODIAQ je vďaka rekordnému času 9:29,84 minúty na legendárnej trati Nordschleife na Nürburgringu najrýchlejším sedemmiestnym SUV

Športový charakter a praktickosť

Počnúc veľkým nákupom, cez rodinný výlet, až po športovú jazdu na ceste a v teréne - je vozidlo ŠKODA KODIAQ RS pripravené na takmer všetky výzvy všedného dňa. Prvé výkonné SUV českej značky sa zameriava na zákazníkov vyznávajúcich aktívny životný štýl, pre ktorých je dôležitý dizajn. ŠKODA KODIAQ RS im umožní žiť moderne a svoj štýl dotvoriť prestížnym SUV so športovým vzhľadom. Vďaka výkonnému motoru ponúka špičkové SUV značky ŠKODA zážitok zo športovej jazdy. Navyše dokáže vo veľkom batožinovom priestore previezť horské bicykle k odľahlej zjazdovke na horách a nezľakne sa ani menšieho sťahovania. Stručne povedané, ŠKODA KODIAQ RS kombinuje parametre športového vozidla určeného pre dlhé trasy s vlastnosťami robustného a veľmi bezpečného rodinného automobilu.

 

Motor: KODIAQ RS poháňa najvýkonnejší naftový motor v histórii značky ŠKODA

Motor vozidla ŠKODA KODIAQ RS predstavuje nový mílnik vo vyše 120 ročnej histórii mladoboleslavskej automobilky. Motor, ktorý je špeciálne určený pre nové, výkonné SUV, ponúka výkon až 176 kW (240 k) a maximálny krútiaci moment 500 Nm. Ide tak o doteraz najvýkonnejší naftový motor, ktorý bol použitý v sériovo vyrábanom automobile ŠKODA.

 

Základom výkonného motora 2,0 TDI vozidla ŠKODA KODIAQ RS je dvojstupňové preplňovanie dvomi turbodúchadlami. Tieto turbodúchadlá sú zapojené za sebou a vzájomne sa dopĺňajú. Prvé z nich, vysokotlakové turbodúchadlo, má malú turbínu, malé obežné koleso turbíny a elektricky nastaviteľné rozvádzacie lopatky. Tento systém zaručuje rýchlu odozvu motora už pri nízkych otáčkach. Druhé turbodúchadlo je nízkotlakové. Vďaka veľkej turbíne a veľkému obežnému kolesu dosahuje pri vysokých otáčkach výrazne vyšší plniaci tlak až 3,8 barov. Dochádza tak k veľkému nárastu výkonu motora. Pri nízkych otáčkach pracujú turbodúchadlá dvojstupňovo. Nízkotlakové turbodúchadlo sa stará o prvotnú kompresiu nasatého vzduchu, vysokotlakové turbodúchadlo zabezpečuje hlavnú kompresiu. Pri vysokých otáčkách motora je jednostupňovo zapojené len nízkotlakové turbodúchadlo.Tento systém preplňovania zaručuje plynulý výkon s krátkou reakčnou dobou a vysokými maximálnymi hodnotami.

 

Veľmi dobré jazdné výkony a nízka spotreba

Vďaka technológii preplňovania dvomi turbodúchadlami ponúka motor 2,0 TDI s výkonom 176 kW (240 k) maximálny krútiaci moment 500 Nm už v rozsahu otáčok 1 750 až 2 500 min-1. Tieto hodnoty umožňujú vozidlu ŠKODA KODIAQ RS podávať veľmi dobré jazdné výkony. Toto SUV s pohonom všetkých kolies dosahuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,9 s (päťmiestne prevedenie), maximálna rýchlosť je 221 km/h.

 

Motor 2,0 TDI je výkonný a tiež veľmi úsporný. Priemerná spotreba je na úrovni len 6,4 l/100 km*, čo zodpovedá emisiám CO2 167 g/km*. Vozidlo ŠKODA KODIAQ RS je vybavený oxidačným katalyzátorom a filtrom pevných častíc priamo pri motore, systémom čistenia výfukových plynov SCR a spĺňa emisnú normu Euro 6d TEMP. Aby bolo možné dosiahnuť takéto hodnoty, konštruktéri vykonali veľa technických zmien. V prípade dvojitého preplňovania je použité priame vstrekovanie paliva, štandardom je systém Start-Stop a rekuperácia brzdnej energie. K nízkej spotrebe napomáha tiež zložitý systém riadenia prevádzkovej teploty motora s prepínateľným vodným čerpadlom, vďaka ktorému motor po štarte rýchlo dosahuje požadované prevádzkové teploty.

 

Dôvod, prečo sa ŠKODA AUTO rozhodla použiť naftový motor aj u vysoko výkonného vozidla, akým ŠKODA KODIAQ RS rozhodne je, sú jeho mnohé výhody. Príslušníci cieľovej skupiny, na ktorú mieria veľké SUV ako ŠKODA KODIAQ, sú citliví na prevádzkové náklady. Napriek vysokým jazdným výkonom sú náklady na kilometer jazdy vďaka nízkej spotrebe 6,4 l/100 km* v porovnaní s výkonom podobným benzínovým motorom nižšie. Oveľa nižšie sú aj emisie CO2.

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode