ŠKODA AUTO vyrobila dvojmiliónte SUV

03.03.2021 07:21

V hlavnom výrobnom závode spoločnosti ŠKODA AUTO v Mladej Boleslavi zišlo z linky dvojmiliónte vozidlo kategórie Sports Utility Vehicle (SUV). Jubilejné vozidlo je súčasne 250 000. vozidlo modelového radu ŠKODA KAMIQ. Veľký úspech aktuálnych modelových radov značky ŠKODA z kategórie SUV dokazuje aj pohľad na dodávky zákazníkom v roku 2020 – modely ŠKODA KODIAQ, KAROQ a KAMIQ predstavujú približne 40 percent celosvetovo vyrobených vozidiel automobilky.

› Dvojmiliónte SUV značky ŠKODA je zároveň 250 000. vyrobené vozidlo modelového radu ŠKODA KAMIQ
› Automobily kategórie SUV sú nosným pilierom modelového portfólia spoločnosti ŠKODA AUTO
› Jubilejné vozidlo ŠKODA KAMIQ zišlo z linky v hlavnom výrobnom závode značky v Mladej Boleslavi

Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť výroby a logistiky, vysvetľuje: „Dosiahnutie hranice dvoch miliónov vyrobených SUV “made by ŠKODA” je skvelým dôkazom osobného nasadenia a schopností našich zamestnancov. Dvojmiliónty automobil je zároveň aj 250 000. vozidlo modelového radu ŠKODA KAMIQ – vďaka tomu predstavuje toto výrobné jubileum veľmi výnimočný míľnik.”

So svetovou premiérou modelu ŠKODA YETI v roku 2009 položila automobilka základný kameň svojich úspechov v segmente SUV. Až do ukončenia výroby v roku 2017 zišlo z liniek 685 500 kusov tohto obľúbeného modelu. Na počiatku svojej SUV ofenzívy predstavila spoločnosť ŠKODA AUTO v tom istom roku aj modely ŠKODA KODIAQ a ŠKODA KAROQ. S klasickými prednosťami vozidiel značky ŠKODA – emocionálnym dizajnom, veľkorysou ponukou priestoru a vysokou praktickosťou – nadviazali oba tieto automobily na úspechy modelu ŠKODA YETI. Do dnešného dňa vyrobila automobilka ŠKODA celkom 593 600 vozidiel ŠKODA KODIAQ a 454 800 vozidiel ŠKODA KAROQ.

V roku 2019 doplnil modelové portfólio automobilky model ŠKODA KAMIQ, ktorý paletu SUV značky ŠKODA rozšíril do segmentu SUV triedy A0. V dynamicky rastúcom segmente mestských SUV spája typické prednosti automobilov tejto kategórie – má väčšiu svetlú výšku, vyššiu pozíciu sedenia, agilitu kompaktného vozidla a pre značku typický emocionálny dizajn. Tieto vlastnosti oceňujú zákazníci na celom svete, a tak je aj vďaka tomu dvojmiliónte vyrobené SUV značky ŠKODA zároveň aj 250 000. vozidlom modelového radu ŠKODA KAMIQ. Okrem výbavových radov Active, Ambition a Style je v ponuke aj verzia ŠKODA KAMIQ MONTE CARLO*, ktorá sa vyznačuje dynamickým športovým dizajnom. Nedávno bolo predstavené aj prevedenie ŠKODA KAMIQ SCOUTLINE s robustným offroadovým vzhľadom.

V septembri 2020 mal svetovú premiéru úplne mimoriadny model kategórie SUV: ŠKODA ENYAQ iV s čisto elektrickým batériovým pohonom je prvým modelom českej automobilky postaveným na základe modulárnej elektrifikovanej platformy koncernu Volkswagen. S týmto vozidlom spravila značka ŠKODA dôležitý krok v realizácii svojej stratégie elektromobility. ŠKODA ENYAQ iV je navyše aj jediným automobilom na báze modulárnej elektrifikovanej platformy (MEB), ktorý vzniká v Európe inde ako na území Nemecka. Okrem pohonu zadných alebo všetkých kolies si môže zákazník zvoliť aj tri veľkosti batérie a päť výkonnostných stupňov elektromotorov od 109 do 225 kW (148 až 306 k). Dojazd viac ako 520 kilometrov** úplne vyhovuje pre bežné využitie. Spoločnosť ŠKODA AUTO vo svojom závode v Mladej Boleslavi doteraz vyrobila približne 1100 vozidiel radu ENYAQ iV.

V Českej republike vyrába spoločnosť ŠKODA AUTO svoje modely kategórie SUV v závodoch v Mladej Boleslavi a v Kvasinách. V hlavnom výrobnom závode spoločnosti v Mladej Boleslavi popri modeli ŠKODA KAMIQ vznikajú aj modely ŠKODA ENYAQ iV a ŠKODA KAROQ. Tento model vyrába ŠKODA aj v závode Kvasiny, kde okrem neho schádza z linky aj ŠKODA KODIAQ.

Mimo Českej republiky vyrába automobilka svoje modely kategórie SUV aj v Číne, Rusku, Indii, na Ukrajine a na Slovensku. Na svojom celosvetovo najväčšom trhu, v Čine, ponúka značka ŠKODA navyše aj dva pre tento trh špecifické deriváty KAMIQ GT a KODIAQ GT. Čína je tak jediným trhom, na ktorom aktuálne modelové portfólio značky ŠKODA zahŕňa celkom päť modelov kategórie SUV. V marci bude mať v Indii svetovú premiéru model ŠKODA KUSHAQ, ktorý je ako prvý sériový model automobilky postavený na platforme MQB-A0-IN, teda na verzii modulárnej platformy s priečne umiestneným motorom, ktorú spoločnosť ŠKODA AUTO upravila špeciálne pre tamojší trh. Ako prvý z niekoľkých kompaktných modelov v rámci projektu INDIA 2.0 predstavuje ŠKODA KUSHAQ pre automobilku v Indii vstup do novej éry. Jeho svetová premiéra sa uskutoční 18. marca 2021.

* Monte-Carlo je zapísaná ochranná známka Monaco Brands.
** Predbežné hodnoty

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode