Škoda Auto preberá v rámci koncernu Volkswagen zodpovednosť za vývoj všetkých motorov radu EA 211

14.03.2023 10:48

› K doterajšiemu vývoju motorov EA 211 MPI preberie Škoda Auto v rámci koncernu Volkswagen v postupných krokoch do roku 2027 zodpovednosť aj za vývoj motorov EA 211 TSI
› Zodpovednosť za vývoj celého motorového radu EA 211 rozširuje doterajšiu zodpovednosť za globálnu platformu MQB A0
› Vývoj motorového radu EA 211 zvýši konkurencieschopnosť značky Škoda a prinesie nové pracovné miesta

Škoda Auto po novom v rámci koncernu Volkswagen preberá zodpovednosť za vývoj kompletného motorového radu EA 211. Ide o priečne uložené radové benzínové motory. Tie nachádzajú využitie v širokej palete modelov značiek Škoda, Volkswagen, SEAT, Audi a CUPRA. Doposiaľ mala česká automobilka na starosti vývoj všetkých agregátov EA 211 MPI. Teraz sa jej pole pôsobnosti rozširuje aj na vývoj všetkých motorov EA 211 TSI vrátane ich hybridných verzií. V postupných krokoch sa tak stane do roku 2027. Zodpovednosť za vývoj celého motorového radu EA 211 prinesie nielen nové pracovné miesta v oddelení Technického vývoja, ale rovnako tak zvýši globálnu konkurencieschopnosť mladoboleslavskej automobilky.

„Prevzatie zodpovednosti za vývoj celého motorového radu EA 211 je pre automobilku Škoda jednoznačným potvrdením vysokej úrovne jej technických kompetencií. Zároveň je tým podčiarknutý aj význam značky Škoda v rámci celého koncernu Volkswagen, pretože motory tohto radu nachádzajú uplatnenie v 48 modelových radoch piatich koncernových značiek.“

 

Škoda Auto bola do tohto roku v rámci koncernu Volkswagen zodpovedná za vývoj atmosférických zážihových motorov EA 211 MPI. Teraz sa aktivity automobilky v oblasti vývoja koncernových motorov výrazne rozširujú aj o všetky preplňované zážihové motory EA 211 TSI vrátane hybridných verzií. Škoda Auto tak postupne do roku 2027 získa zodpovednosť za vývoj celého tohto modelového radu, ktorý je aktuálne používaný v 48 modeloch piatich koncernových značiek – Škoda, Volkswagen, SEAT, Audi a CUPRA. Pre českú automobilku ide o ďalší míľnik spolupráce v rámci koncernu Volkswagen. V Mladej Boleslavi od roku 2012 prebieha aj výroba niektorých motorov EA 211 a doposiaľ ich tu bolo vyrobených viac ako 4 milióny kusov. Samotné rozšírenie zodpovednosti za vývoj motorov nebude bezprostredne znamenať rozšírenie výrobných kapacít.

Prevzatie kompletnej zodpovednosti za technický vývoj pre automobilku Škoda Auto znamená nielen samotný technický návrh konceptov motorov, ale rovnako tak vyhotovenie potrebnej dokumentácie a sériovú realizáciu vrátane emisných, funkčných a dlhodobých skúšok, ktoré prebiehajú jednak vo vlastnej skúšobni Motorového centra, ale aj v emisnom laboratóriu Škoda Auto.

Súčasťou vývojového procesu je aj projektové riadenie, ktoré zahŕňa vývoj motorov nielen v rámci EÚ, ale aj v Číne, Indii, Južnej a Strednej Amerike a Južnej Afrike. Vozidlá poháňané motormi EA 211 sa predávajú na všetkých obývaných kontinentoch, takže vývoj musí zohľadňovať aj špecifické lokálne požiadavky týchto trhov.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode