Skladateľ, ktorý udáva tempo na cestách

16.11.2019 19:07

Skladateľ, klavirista a moderátor Martin Kráľ o svojej umeleckej práci, o obľúbenej značke Škoda a jeho skúsenostiach zo sveta auto-moto.

 

Martin, čo nám povieš o svojej práci, hudobných albumoch a práci s umelcami ako si ty?

Asi najviac sa venujem skladateľskej činnosti, pop music a autorskej hudbe. To je to, čo ma napĺňa a baví. Svoj prvý debutový skladateľský album som vydal v roku 2017. Najprv som začal s raperskou scénou a neskôr sa to posunulo smerom k pop music. V roku 2020 plánujem vydať druhý popový album, kde budú zaujímavé spolupráce s mnohými umelcami. S Veronikou Strapkovou máme nový singel Nesmrteľná, ktorý si môže vypočuť. S jednou rockovou legendou sme nahrali rockovú baladu a bude to niečo veľmi zaujímavé...

 

 

Spomínal si, že času tráviš za volantom, ale vráťme sa trošku späť do čias, keď si si robil autoškolu...čo ti najviac utvelo v pamäti?

 

Tých kilometrov je ozaj už veľa a najčastejšia trasa je Ružomberok – Bystrica – Košice - Brno. Autoškolu som robil v Ružinove a bol tam so mnou obávaný inštruktor, ktorého som sa nebál hoci bol prísny. S inštruktorom sme si celkom sadli a ráno pred autoškolou som ho poprosil, či nemôžem byť prvý na skúškach. Tak sme išli do Petržalky pre policajta a v pokoji som to odjazdil bez žiadneho stresu. A keď sme prišli do autoškoly, tak nervózni adepti na vodičák už čakali na záverečné skúšky a ja som to už mal za sebou... Bol to nezabudnuteľý zážitok!

 

No, ale potom ten stres prišiel, keď si začal jazdiť naberať jazdné skúsenosti alebo čo ťa vedelo vytočiť, že si si aj ponadával?!

 

Vytočil ma jeden chlapík, keď som parkoval na obrubníku. Čakal som na starého otca a zrazu chlapík parkoval a cúval do mňa... Nepozeral sa a nevidel ma, naozaj neviem na čo takému vodičovu sú spätné zrkadlá?!Avšak pizériu videl, musel byť riadne hladný, našťastie do mňa nenabúral.

 

Veľa cestuješ na koncerty a dosť času tráviš v aute. Si technický zdatný napríklad pri výmene kolesa?

 

Raz som menil koleso na mojom starom BMW X5. Som skôr umelec a nie som až tak zdatný v technických záležitostiach, ale keď sa niečo stane, tak to nechávam radšej na odborníkov. Klasika ako je naliať vodu do odstrekovača a iné základné veci si viem urobiť.

 

S policajtami máš aké skúsenosti?

 

Vôbec nemám zlé skúsenosti, lebo ako sa ty správaš k nim, tak sa aj oni správajú k tebe. Ich prácu beriem s rešpektom a oni to vycítia, potom naozaj mám výhodu, že sú ku mne normálni. Ak urobím priestupok, tak sa nebudem hádať, oni ocenia prístup a pokutu mi napríklad znížia, čo je pre mňa príjemné. Dokonca ma raz pustili a neplatil som nič. Nebola to prekročená rýchlosť, ktorú majú väčšinou zaznamenanú, ale dohovorom sa s nimi dá odkomunikovať priestupok, ak nie je príliš závažný.

 

Každý, kto veľa jazdí ma sem tam nehodu. Je to aj tvoj prípad?

 

Najhoršia je nerozhodnosť ako s vprípade jedného vodiča, ktorý nevedel kam má odbočiť a zrazu sa stretlo viac áut dokopy a bolo vymaľované. Zozadu jedna mladá kočka do mňa nabúrala, ale nič vážne sa nestalo. Inak mám len obasné ťukance a typické cestné lišaje.

 

Čo si myslíš o problematickej doprave v Bratislave, pretože tie kolóny sú už neúnosné. Ako to vidíš tvojimi očami?

 

Podľa môjho názoru je aktuálna dopravná situácia v Bratislave doslova katastrofálna. Úprimne si myslím, že v aktuálnej situácii je v hlavnom meste lepšie ísť pešo alebo na bicykli. To isté platí aj so situáciou s parkovaním....

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode