Škandinávska spiritualita na cestách

18.02.2017 09:00

Známa slovenská herečka a spiritualistka Silvia Šuvadová je na Slovensku a my sme ju vyspovedali, ako žije, pracuje a šoféruje v meste Los Angeles, ale aj ako sa jej testovalo nové Volvo V40 Cross Country

Na Slovensku ste boli úspešná herečka v divadle, vo filme a predsa ste odišli na niekoľko rokov do Ameriky. V médiach odznelo, že ste už americká občianka a s vycestovaním už nebudete mať žiadny problém...

Áno, v októbri minulého roka som sa stala americkou občiankou. Už nie som viazaná žiadnymi dátumami odchodu a príchodu ako v minulosti, lebo najneskôr do šiestich mesiacov som sa musela vždy vrátiť do USA. Americké občianstvo mi dáva pocit slobody a môžem pokojne pracovať tu i tam.

Venujete sa okrem herectva a spriritualite, ktorá je v LA úplne normálna a nie ako u nás, kde to mnohí ešte nepochopili, že nám to môže zlepšiť život po duchovnej stránke. Je fajn, že ste si našli čas a urobili nedávno seminár v Liptovskom Mikuláši. Čo nám ešte o tejto téme prezradíte?

V Amerike, ale aj doma žijem a pracujem na sebe hlavne na duchovnej úrovni, lebo to je najväčšia časť toho, ako žijem. Chodím na herecké kastingy, ale nie až tak často ako predtým, keď som mala veľkú ambíciu asi ako každý, kto tam príde. LA je centrom západnej spirituality.Tam nie je jeden človek, ktorý by sa tým nezaoberal a nemal za sebou meditácie, worshopy, semináre. Na Slovensku možno niektorí môj spôsob života odsudzujú, ale tam by som nebola normálna, keby som nemeditovala. Som rada, že môj seminár na Slovensku zaujal mnohých ľudí a určite ak bude zaujem, tak v tom budem pokračovať. Moje bližšie aktivity nájdete na: www.facebook.com/SilviaSuvadova/?fref=ts

Zahrali ste si Bond girl vo videoklipe známeho speváka Janka Ledeckého k titulnej piesni jeho najnovšieho albumu Na konci duhy. Na čom sa tam ľudia najčastejšie prepravujú?

Okrem áut aj na úzkych loďkách, gondolach, ktoré sú v Benátkach populárne. Bola to veľmi pekná spolupráca a určite by som si ju znovu zopakovala. Môžete si tento klip pozrieť na:

Dá sa odhadnúť charakter človeka podľa toho ako šoféruje?

Určite na tom niečo je, lebo podľa toho ako vodič jazdí, sa dá o ňom veľa načítať. Niekto môže byť milý, úžasný, ale keď si sadne do auta, tak začne byť nervózny, zrazu sa zmení a vidíte ho z iného uhla. Ja som skôr pokojný šofér, lebo ak mám emočnú bolesť, tak sa s tým snažím vyrovnať doma v meditáciach a nie za volantom. No veľa vodičov, keď sadne do auta, tak z nich vychádza veľa rôznych programov... raz som čítala rozhovor s jednou moderátorkou z STV, že keď ju niekto predbehne, tak sa nahnevá a snaží sa s vodičmi súťažiť na križovatke, kto prvý vyštartuje. To ja nerobím, snažím sa sústrediť na šoférovanie a byť za volantom v pokoji.

Veľa krajín ste precestovali a možno vás zaujali vodiči, ktorí tiež pokojne a ohľaduplne šoférujú?

Viem, že mexičania sú vodiči vysmiati, nekonfliktní a tak počúvajú svoju tradičnú hudbu, ktorá je niečo medzi slovenským ľudovým folklórom a českou country hudbou. Opačne by som spomenula afroameričanov, ktorí počúvajú hlavne rapp až im celé auto vibruje a tak aj ich jazdenie je touto hudbou ovplyvnené a je agresívnejšie.

Vaše prvé auto v LA ste si kúpili na leasing či v hotovosti?

Môj prvý Chrysler som si kúpila za hotovosť, ale neskôr už som využívala americký leasing. Trikrát som mala Toyotu, ale keď sa vrátim naspäť, tak by som chcela asi Volvo. Za moje posledné auto som platila 189 dolárov mesačne, v čom som mala kontroly zadarmo a po troch rokoch som ho vrátila, len som nemohla prejazdiť viac ako 12 000 míľ za rok, aby ho vedeli ešte predať. Im tento systém funguje a je to dostupné každému. V LA je cestovanie súčasťou života, keď som chodila na kastingy, tak som v aute strávila 4-5 hodín. Je to tam bežné.

Pokutovali vás tam za nejaký dopravný priestupok?

Tam vás nemôžu policajti len tak zastaviťpre nič za nič. Musia mať podozrenie, že vodič je napríklad pod vplyvom alkoholu, ale pokiaľ vodič neurobí závažný priestupok, tak ho zastaviť nemôžu. Raz ma zastavili Pri odbočovaní doľava som vošla do stredu križovatky a zastala som. Predo mnou bolo ešte jedno auto, musíte dať prednosť prichádajúcim autám a dokončiť odbáčanie. Niekedy sa to dá, až keď skočí červená. A policajt tvrdil, že vraj som bola s kolesami ešte na prechode a nemala som to odobčovanie dokončiť a urobila som priestupok. Dostala som pokutu 350 dolárov. Tam sa nezjednáva iba môžem ísť na súd. Ak by sa policajt nedostavil, tak by som súd vyhrala a pokutu neplatila.

 Mali ste tam v začiatkoch šoférovania aj nehodu?

 Pred pár rokmi. Večer som vychádzala z parkoviska a vodič mi nedal prednosť v jazde a nabúral do mňa. Opýtal sa ma, či som si vedomá, že som vinná, povedala som v strese áno a tým som vyriekla to, čo poisťovňu zaujímalo a tak mi zvýšili poistku. Technicky bo na vine on, ale ja som nesprávne zareagovala.

Zažili ste takú rýchlu jazdu, že ešte teraz vám stoja chlpy na rukách?

Môj nápadník v LA bol nemenovaný režisér, s ktorým som točila videoklip a chcel sa ukázať a previezť ma na svojom novom Porsche. Išli sme točitou serpentínou strašne rýchlo, až mi bolo veľmi zle. A to rozhodlo, že nebudeme spolu chodiť. Vôbec sa mi to totiž nepáčilo.

Pomáhate pri dopravných nehodách, ak náhodou idete okolo?

Pošlem svetlo, energiu...aj počas jazdenia robím energickú prácu. Veľa ľudí smskuje, v LA sa jazdí pomaly. Ak môžem, vyhýbam sa diaľniciam. Mám pocit, že po tých bočných cestách je to rýchlejšie. Sledujem aj v akom čase idem na cestu, či sú kolóny alebo nie. LA je obrovské mesto, dostať sa z miesta na miesto trvá aj pár hodín, preto je tam život pomalší, ľudia a neponáhľajú a stíhajú vybaviť menej ako my u nás. Tu sa žije rýchlo, bývam z toho unavená. Teraz som tu, chcela by som získať naspäť slovenské občianstvo. Či bude práca tu alebo tam, uvidíme. Som otvorená novým príležitostiam.

Vraveli ste, že by ste chceli bezpečné Volvo, keď sa vrátite do štátov. Ako na vás zapôsobilo nové Volvo V40 Cross Country T4 AWD vo výbave Summum?

O Volve dlho uvažujem, lebo v LA jazdí veľa šoférov na tejto značke kvôli bezpečnosti.Volvo V40 Cross Country ma ohúrilo zaujímavým a trošku terénnym zovňajškom i aerodynamickými tvarmi. Veľmi pekné na pohľad, svetlý interiér sa mi  páčil eleganciou, veľkým priestorom, dvojitou podlahou batožinového priestoru, kvalitným spracovaním a modernými prvkami. Volant sa dobre držal a intuitívne som všetko hneď zvládla. Zaujalo ma monitorovanie mŕtveho uhla i parkovací asistent vrátane senzorov. Nič som nemusela prestavovať a bližšie sa zoznamovať. Prekvapilo ma množstvo odkladacích priečinkov, aj nad hlavou šoféra bol držiak na okuliare.Všetko také precízne ako v nemeckých autách len stredový panel s ovládačmi audiosústavy a klimatizácie ma utvrdil, že je to Volvo. Potešila ma navigácia a cúvacia kamera, ktorú by som určite využila, lebo aj v LA, kde bývam, sa parkuje na centimeter! Dozvedela som sa, že je to 8-stupňový automat, ktorý zvukovo pekne preraďoval, no veru k manuálu by som sa už nevrátila. Benzínový dvojliter bol úžasný, nie iba do mesta, ale hlavne na diaľnicu. Pri tom ho nebolo vôbec počuť, len dobrý zvuk autorádia. Tento model je osobitý, elegantný, pritom nedráždi okolie, ale práve naopak je v súzvuku so mnou, akoby ma viedol k spiritualite, ktorú žijem.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode