Selfie so SKITTLES

07.05.2015 16:09

Selfie je špecifický typ autoportrétu, urobeného „z ruky“ hlavne pomocou smart telefónu. Je určený predovšetkým na publikovanie na sociálnych sieťach, ako sú Facebook, Twitter, Instagram a Pinterest. Môžeme sem zaradiť aj skupinové snímky, kde je na fotografii viac ľudí. Téma selfie - digitálneho fenoménu dneška - sa tiež stala námetom aktuálneho projektu značky SKITTLES.

Selfies v podstate existujú už od prvého uvedenia prenosného skriňového fotoaparátu v roku 1900, ale ich podoba sa stále mení. Vtedajšia metóda fotografovania využívala zrkadlá, keď bol fotoaparát umiestený na statív či na blízky objekt. Fotograf zachytával sám seba pri nastavovaní fotoaparátu.

V roku 2012 bolo slovo „selfie“ vyhlásené magazínom The Time jedným z desiatich najpoužívanejších (Time top ten Buzz words). Tento formát autoportrétu sa stal skutočným fenoménom. Selfie je skvelým spôsobom, ako zachytiť zážitok a podeliť sa oň. Selfie a zdieľanie sú tiež hlavnými prvkami aktuálnej kampane značky SKITTLES. Správna selfie je podľa SKITTLES mix kreativity, zábavy a radosti z možnosti podeliť sa. „Hlavné je mať nápad, nejaký príbeh, zážitok, ktorý chcete zdieľať s ostatnými, jedine tak získa selfie na hodnote a bude zaujímavá,“ dopĺňa popredná česká fotografka Alžběta Jungrová. V spolupráci práve s ňou vzniklo stručné desatoro, zhŕňajúce, ako vytvoriť perfektnú selfie.

  1. Svetlo je kľúčom k úspechu

Nájdite si to správne svetlo. Či už sa fotíte v interiéri alebo exteriéri, nebojte sa so svetlom experimentovať a nechať ho dopadať v rôznych uhloch.

  1. Správne pozadie v popredí záujmu

Skontrolujte, čo je za Vami. A ako to bude vo výslednom celku pôsobiť. Predmety nevdojak „trčiace“ z hlavy môžu byť vtipné, ale zďaleka nie vždy…

  1. Držte kompozíciu

Aj v prípade selfie je dôležité dodržiavať základné pravidlá kompozície – takzvaný zlatý rez. Zjednodušene sa dá interpretovať ako pravidlo tretín. Hlavný objekt záujmu (v prípade selfie Vy) by mal byť vždy umiestnený mimo stredu, na priesečníku pomyselných tretinových línií.

  1. Uvoľnite sa

Kŕčovitý postoj a stuhnuté rysy neprospejú žiadnej snímke, fotenie selfie by Vás malo v prvom rade baviť. Uvoľnite sa a vyskúšajte rôzne pózy a výrazy.

  1. Zaujmite pózu

Skúšajte rôzne pózy, ale držte sa niekoľkých zlatých pravidiel. V každom prípade je dôležité sa narovnať (uberá to kilá) a ideálne fotiť z nadhľadu s mierne natočenou hlavou. Vyhnete sa dvojitej brade a zdôrazníte lícne kosti.

  1. Zapojte priateľov

Selfie je ideálny spôsob, ako zachytiť spoločenský zážitok bez toho, aby bol niekto s fotoaparátom obďaleč. Prizvite priateľov a všetci sa držte predchádzajúcich pravidiel. V prípade skupinových selfie je nutné myslieť na pravidlá kompozície a pri fotení sa zamerať na jeden dominantný prvok, ktorý ju určí.

Značka SKITTLES považuje správnu spoločnosť a zdieľanie zábavy za základ každej správnej fotky, a preto selfie posúva ešte ďalej. Vo svojej novej kampani uvádza SHARFIE (z  anglického slova share = zdieľať). Každý, kto vytvorí SHARFIE, teda selfie, zachytávajúcu, ako sa delí o cukríky SKITTLES s niekým, alebo niečím nečakaným, sa môže zapojiť do súťaže o skvelé misky SKITTLES. Stačí výtvor do 31. 5. 2015 registrovať na www.SKITTLES.sk.

  1. Buďte kreatívny

Pravidlá sú na to, aby sa porušovali. Ak chcete niečo naozaj bláznivé, fantázii sa medze nekladú. Využite optické klamy, pracujte s rekvizitami.

Farebné cukríky SKITTLES sú ideálnym doplnkom.

  1. Foťte, foťte, foťte

Fotenie je čisto vo Vašej réžii. Stláčajte spúšť, až kým Vás to neomrzí. Okrem toho, že budete mať z čoho vyberať, získate aj skvelý materiál pre rôzne koláže a série snímok.

  1. Technológie sú na Vašej strane

Moderná selfie je úzko prepojená s chytrými telefónmi, digitálnym svetom a technológiami. Nebojte sa ich využiť vo svoj prospech. V rámci fotenia je možné využiť selfie stick, takže máte širšie pole pôsobnosti. Pri „postprodukcii“ sa oplatí skúsiť rôzne aplikácie na úpravu snímok ako Snapseed alebo Afterlight.

  1. Bavte sa a zdieľajte

Nezabudnite sa baviť, zachytávajte zážitky, vytárajte selfie, ktoré rozprávajú príbehy,
a zdieľajte s ostatnými.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode