Sebastien LOEB na DAKAR 2019 s PEUGEOT 3008 DKR

05.11.2018 09:19

Sébastien Loeb, deväťnásobný majster sveta v rely a aktuálny víťaz Rely Katalánsko, sa budúci rok senzačne predstaví na Rely Dakar v súkromnom tíme s podporou značky Red Bull. Francúz, ktorý má už 44 rokov a minulý víkend vyhral v Španielsku svoje 79. preteky v rely šampionátu WRC, si sadne za volant vozidla Peugeot 3008DKR a jeho navigátor bude Daniel Elena. Pôjde o podobné vozidlo, s ktorým v roku 2017 skončil na druhom mieste za tímovým kolegom Stéphanom Peterhanselom, pričom na víťaza strácal iba päť minút. Loeb viedol Rely Dakar aj začiatkom tohto roka, no bol nútený odstúpiť po tom, ako jeho spolujazdec utrpel zranenie na dunách v Peru.

Loeb, ambasádor skupiny PSA Group, bude pretekať v automobile značky Peugeot nezávislého francúzskeho tímu PH Sport. Pokúsi sa tak o prvé víťazstvo súkromného jazdca na výnimočných pretekoch Rely Dakar od roku 2000, keď sa z víťazstva tešil Jean-Louis Schlesser. Budúcoročný, už 41. ročník Rely Dakar sa bude konať v termíne od 6. do 17. januára v Peru. Dovedna desať etáp bude mať celkovú dĺžku približne 5 000 kilometrov. Úspechom, ako vždy, bude už samotný dojazd do cieľa.

„Počas celej kariéry som vždy býval považovaný za favorita,” vraví Loeb. „Napriek tomu, že ma väčšinou motivuje možnosť víťaziť, považujem za dôležité aj to, aby som sa na trati zabával. Účasť s Danielom na Rely Dakar 2019 vo farbách súkromného tímu, ktorý nepatrí k favoritom, je potom fantastická výzva. Som však na to pripravený: je to niečo podobné ako moje tri tohtoročné účasti vo WRC. Úspech v nich ani náhodou nebol zaručený. Navyše, tentoraz štartujem v súkromnom tíme, čo býva ešte o čosi zložitejšie.”

Francúz má za sebou už tri účasti na Rely Dakar a vždy to bolo vo farbách fabrického tímu: pri prvej účasti v roku 2016 skončil s vozidlom Peugeot 2008DKR na deviatom mieste, v roku 2017 bol s vozidlom Peugeot 3008DKR druhý a v roku 2018 musel s vozidlom Peugeot 3008DKR Maxi odstúpiť z priebežného prvého miesta. Loeb štartoval vo vozilách značky Peugeot aj na diaľkových pretekoch Rely Hodvábnej cesty a Rely Maroko.

Na rozdiel od hlavných súperov sa Loeb nebude pred 41. ročníkom Rely Dakar venovať testovaniu v podobe účasti na pretekoch. Namiesto toho sa pred štartom v Lime zameria v decembri na súkromné testovanie vozidla tímu PH. Na pretekoch bude čeliť viacerým súperom vrátane bývalých tímových kolegov, ktorými boli Stéphane Peterhansel a Carlos Sainz. Tí si za ostatných desať rokov pripísali šesť víťazstiev na Rely Dakar. Na štart sa postaví aj Cyril Despres minulý rok jazdiaci v bugine značky MINI. Vo vozidlách značky Toyota budú sedieť aj bývalí víťazi Nasser Al-Attiyah a Giniel de Villiers.

„Myslím, že všetci títo pretekári budú ťažkými rivalmi,” dodáva Loeb. „Navyše, vzhľadom na aktuálne predpisy, nemôžem štartovať s tohtoročným vozidlom Peugeot 3008DKR Maxi. Vybrali sme si tak o rok staršie vozidlo so šírkou 2,2 metra. Možno však pred štartom spravíme zopár malých vylepšení na motore. Okrem toho bude na štarte aj viacero nových vozidiel. Takže momentálne naozaj nevieme, nakoľko budeme konkurencieschopní. Šance na víťazstvo má viacero jazdcov a verím, že budeme medzi nimi.”

Trate budúcoročných pretekov Rely Dakar prvý raz povedú iba jednou krajinou, pričom spojovacie spojovacie úseky merajú iba 2 000 km a približne 70 percent meraných úsekov sa bude jazdiť v pieskových dunách. To je teritórium, kde Peugeot 3008DKR v minulosti exceloval. Práve na týchto schopnostiach stavia taktiku aj Loeb v boji za ďalšími úspechmi, ktoré siahajú od rely až po okruhové víťazstvá či Le Mans.

„Mám rád duny, no najdôležitejšie je, aby sme nezapadli,” uzatvára Loeb. „Presne na to sa zameriam aj počas testovania, pričom nejaká práca pripadne aj Danielovi, pretože navigovanie v dunách je naozaj náročné. O tom, že opäť pôjdem na Dakar, som sa rozhodol až na poslednú chvíľu, no stále mám chuť víťaziť. Je možné, že oproti ostatným súperom sme pozadu s prípravou. No zároveň som presvedčený, že sme nezabudli všetko, čo sme sa za ostatné tri roky naučili. Je to dobrodružstvo a teším sa, že ho môžem opäť zažiť.”

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode