Šantivý Adam

07.11.2015 19:14

Sympatický mladý herec Matúš Kvietik popreháňal 150 koní športového mini auta Opel Adam S

Už sú to 2 roky čo po skončení VŠMU vaše kroky smerovali do žilinského divadla, kde ste dostali možnosť byť ich členom, ale do povedomia divákov ste sa dostali novým seriálom Kukučka...

Je to pravda. Točím väčšinou nedele a pondelky, keď mám v divadle voľno a som rád, že mi televízia vychádza v ústrety. V seráli hrám hlavnú postavu neurochirurga Juraja Baumanna, ale najviac času venujem žilinskému divadlu, kde skúšame novú inscenáciu Juraja Vajdičku – Falošná minca od Gorkého. Hrám tam chudobného šlachtica, ktorý sa snaží byť bohatým, ale...ostatné uvídíte, keď nás navštívite.

Ste z hereckej rodiny, otec vyštudoval filmovú réžiu, dedko Štefan je známy herec a vy ste tretia generácia Kvietikovcov na VŠMU. Sú k vám občas kritickí z profesionálneho hľadiska?

Snažia sa byť čo najviac objektívni, ale dedko ani nie. Niekedy ma pochváli a ja si to veľmi vážim, veď v hereckom umení dokázal naozaj veľa. Dostáva aj teraz herecké ponuky, ale už nechce hrať. Musím vám povedať, že nikdy som nechcel byť hercom, viac ma to ťahalo ako otca k filmovej réžii.

Tak ako sa to všetko vlastne začalo?

Bol som na jazykovom pobyte v Anglicku, keď som mal 16 rokov. Vybral som si predmet muzikálové herectvo – performing arct a začalo ma to baviť. Vrátil som sa domov a uvažoval som nad tým, že lepšie sa mi bude prechádzať z herectva na réžiu ako opačne. A tak ma prijali herectvo.

Ako ste sa zhostili s intímnymi scénami, ktoré herci z času načas musia zahrať ako „naozaj“ a vás to taktiež neobišlo?

Je to hrozne divné! Predstierať lásku a milovanie s inou hereckou osobou a pri tom je tam celý štáb, tak to naozaj nie je vôbec intímne! V seriáli Kukučka to s Majkou mávame občas vtipné, ak máme na intímne scény jeden deň a točíme v posteli 6 – 7 hodín. Naposledy sme sa dosť nasmiali, ale dosmial som sa, keď som prišiel domov a zistil som, že mám žalúdočnú chrípku. Najviac ma prekvapilo, že Majka ju nedostala. Asi som mal slabú imunitu...

Ste ešte mladý vodič, ktorý naberá jazdné skúsenosti a už máte na konte 30 000 kilometrov ročne, čo je útyhodný údaj. Na akom aute brázdite trasu Žilina – Bratislava?

Jazdím na dieselovom Nissane Juke s jedna šestkovým motorom, čo mi vyhovuje. Môj kamarát Peter Hron robí predajcu v Nissane a s ním som riešil výber auta. Rozhodoval som sa medzi Nissanom Note a Pulsarom. Veľa jazdím na diaľniciach, tak som chcel niečo také, čo veľa nežerie, a preto diesel. Nakoniec mi Peter zavolal a presvedčil ma o inakosti Nissana Juke, tak som sa preň rozhodol. Je tak zvláštny svojím dizajnom, až sa mi začal páčiť. Najviac ma dostal nádherný interiér a tak bolo rozhodnuté.

S Jukom alebo ako ho vlastne voláte, ste zinkasovali pokutu ako sa patrí na krst auta?

Volám ho Jacques (Žak) a nebol to krst auta, keď som sa ponáhľal minulú sezónu z Košarísk do Žiliny a vzali mi vodičák! Ponáhľal som sa, lebo sme dlho natáčali a mal som vyše hodiny na to, aby som prišiel do divadla, lebo sme skúšali Bessie od Dostojevského. Na 50-tke mi namerali 90 –tku a bolo! Peniaze na pokutu som nemal, zľaviť sa nedalo, lebo to boli nekompromisní dedinskí policajti a ešte ma k tomu nepoznali. Tri týdne som jazdil s paierom, kým som nezaplatil 280 eur pokutu a vrátili mi vodičák.

To vám nepomohlo vaše známe meno, ktoré každý pozná?

Nie, len raz mi to pomohlo, že ma spoznali, keď som išiel do Žiliny. Volal som našej inšpicientke s mobilom asi 10 sekúnd, že budem meškať. Nemal som vlastné auto a jazdil som na dedovej Honde Civic z maminej strany, ktorá nemala bluethooth. Ako som mobil zložil, vedľa mňa išli policajti a pozerali na mňa. Odstavili ma a riešili ma dohovorom. Vtedy sa ma opýtali, či mi je rodina Štefan Kvietik. Pomohlo mi to a odišiel som bez pokuty.

Máte príhody z vašich ciest, na ktoré sa nedá zabudnúť do konca života?

Veru mám čudnú historku z autoškoly, keď vždy na jazde okolo Slovnaftu som musel na povel inštruktora dať dolu okno a trúbiť na prostitútky. Hanbil som sa, ale nepomohlo, lebo som na ďaľšej križovatke prenasledovať blondínu za jej autom v rýchlosti 90 km/h. Mohol som dostať pokutu, ale jemu to bolo jedno, keď som ju v Ružinove stratil na červenej. Hnal ma za ňou, ale to bolo už na mňa priveľa a nešiel som. Bol naštvaný...

Neustále sa polemizuje, či sú ženy lepšie vodičky ako muži. Ako to vidíte vašimi očami?

Nepovažujem sa za feministu, ale ženy vedia rovnako byť výborné vodičky ako muži. Úprimne?! Ivana Kubáčková je oveľa lepšia šoférka ako ja! Nehanbím sa to povedať, ale je jasné, že aj muži vedia dobre šoférovať. Je to 50 na 50. Ono sa to vidí, keď dostanete nejakú kolíziu alebo šmyk.

A vedeli ste reagovať v takej situácii?

Podradil som, nebrzdil a držal volant v rovnomernom smere. Nič sa nestalo, aj keď sa stáva, že príde panika. Ak je boj o prežitie, tak racio vyhráva.

Čoho sa obávate, že sa vám prihodí na cestách?

Mám obdobia, že neviem spávať a tak sa mi minulý rok stalo, že som spal iba hodinu a ráno som sadol do auta a za Trenčínom... som mal unavené oči a zrazu som ich zavrel, prestrih a išiel som do zvodidiel... Na prvej pumpe som si kupil dva redbuly, prefackal som sa a išiel ďalej pri vypeckovanej hudbe. Našťastie som bol sám a nič vážne sa nestalo.

Svižný Opel Adam S vďaka preplňovanému motoru 1,4 Turbo s výkonom 150 koní mal poriadnu silu. Čo na to hovoríte?

Cítil som tu silu športového autíčka s veľkými kolesami! Zrýchlenie bolo okamžité a naozaj som si tú jazdu užil ako sa patrí. Fakt ma to prekvapilo, že také malé auto a taký výkon! 150 koní cválalo o dušu! 6-stupňový manuál ma dostal, hoci v malých autách býva zriedkavo šiesty prevodový stupeň. Úžasné auto na vyšantenie aj pri parkovaní v meste sa Adam S cíti ako ryba vo vode. Vizuálne bol Adam S štýlový a trendy a tie svetlá s obočím, paráda! Vnútorná šachovnicová strecha mi pripomínala cieľovú rovinu so zástavkou pri Formulách. V interiéri všetko dizajnovo ladilo, športové sedadlá, červené doplnky, ktoré ladili s mojimi teniskami. Dotykový displej sa ovládal jednoducho a všetko bolo po ruke. Vyhrievanie volantu ma práve teraz, keď je zima dostalo, super vychytávka aj s vyhrievanými sedadlami. Výbava nadupaného mini auta ma pozitívne prekvapila. Opel Adam S je športový model, v ktorom by sa vyšantil každý chalan a baba v mojom veku!

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode