Samuraj v červenom kimone

04.09.2015 22:30

Slovenský komik, herec, moderátor, režisér a spevák Peter Marcin je držiteľom niekoľkých prestížnych ocenení OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) a TOM (Televízna osobnosť Markízy), vo viacerých kategóriách. Vytvoril poslucháčsky a divácky mimoriadne úspešné televízne a rozhlasové seriály Spolužiaci, Twister, Uragán a Hurikán a historicky najúspešnejší slovenský pôvodný komediálny seriály Susedia, ktorý prekonal počas svojho vysielania v TV Markíza niekoľko rekordov v televíznej sledovanosti zábavných programov. Seriál sa s úspechom adaptoval aj v zahraničných televíziách.Vysoké čísla sledovanosti má jeho talk show Neskoro večer. Práve sa začína jeho tretia séria. Onedlho ho uvidíme v Zrkadlovom háji, v predstavení Rómeo a Júlia po tridsiatich rokoch so Zuzkou Mauréry a s Csongorom Kassaiom.

Dnes sa porozprávame o vašich motoristických zážitkoch, pretože predpokladám, že autoškolu ste robili ešte za éry socializmu. Bolo to v Bratislave alebo ešte v Ružomberku?

Moje šoférske začiatky v autoškole sa viažu s Bratislavou. Výhoda bola, že som predtým tajne jazdil, tak som bol už dobre skoordinovaný. Do autoškoly som prišiel ako hotový človek a vodičák v osemnástich rokoch mi dával príjemný pocit.  Moje prvé auto bola Škoda favorit. Zaujímavé že vždy som mal biele alebo červené auto jediná výnimka bolo subaru šampanskej farby.
Boli časy, že ste dievčatá vozili v autách a nechali sa s vami zviezť hocikde??

Ja som baby moc nevozil lebo vlastné auto som nemal. Ale rodičovské auto v garáži som používal ako miesto na rande.  Jednú vtipnú príhodu z tých mladších čias mám, keď som na rodičovskej škodovke 100 zabudol zaistiť sedadlá a naši ako vyštartovali, tak sa prevrátili dozadu.
Kedysi asi nebolo toľko áut ani taká agresivita nebola na cestách ako v dnešnej dobe. Viete to porovnať?

Tak jazdili väčšinou škodovky, ale boli aj iné značky, ale nie v takom množstve ako je to dnes. Nuž agresivita taká nebola. To čo predvádzajú slovenskí vodiči na našich cestách sa mi vôbec nepáči. Je jedno či muži alebo ženy. Musím sa priznať, že veľmi nadávam za volantom.  Niekto urobí niečo zlé a ešte vám vynadá! Minule predomnou zastal vodič a začal sa rozprávať s kamarátom vo vedľajšom pruhu. Nemal som kde odbočiť, tak som zatrúbil, že by som rád išiel a on miesto toho, aby sa pohol, tak mi začal nadávať nemiestnymi nadávkami.

Spomenuli ste, že ste zažili agresivitu u žien, ktoré sú symbolom ženskosti a materskosti?

Nedávno som sa pripajal prípojným pruhom a pani ktorá bola v hlavnom samozrejme pridala aby som sa nezmestil. Ja som to stihol a tá elegantná dáma v rokoch mi potom ešte asi 3 kilometre ukazovala prostredník a na jej perách som videl slovo na začínajúce na k...Myslím to vážne, že v poslednej dobe vnímam ženy že su agresívnejšie ako muži.
Čítala som o vás už dávnejšie, že ste mali s Range Roverom problém v zahraničí?

Na dovolenke v Chorvátsku som prišiel pred hotel na parkovisko a našiel som moje auto dosť rozbité, ale našťastie bolo pojazdné. Zrejme nejaký ožratý vodič v noci nabúral a bral to rad radom, okrem môjho rozbil aj ďaľšie tri autá. Fór bol že v chorvátskom bulvári to napísali tak že mi chorvátsky fanúšikovia rozbili auto lebo v tom čase sa hral futbal Slovensko – Chorvátsko.


Na dovolenke v Chorvátsku som prišiel pred hotel na parkovisko a našiel som moje auto dosť rozbité, ale našťastie bolo pojazdné. Zrejme nejaký ožratý vodič v noci nabúral a bral to rad radom, okrem môjho rozbil aj ďaľšie tri autá. Fór bol že v chorvátskom bulvári to napísali tak že mi chorvátski fanúšikovia rozbili auto lebo v tom čase sa hral futbal Slovensko – Chorvátsko.

Mali ste v živote takú dopravnú nehodu, že si ju zapamätáte do konca života?

Chvalabohu za tie roky iba raz. Na českej diaľnici som dostal v rýchlosti na mokrej vozovke aquaplaining, hodilo ma do zvodidiel a rotoval som. Auto som mal z každej strany obúchané,ale bez ujmy na zdraví. Aj som brzdil, ale to bola taká chviľa, že som si to poriadne ani neuvedomoval. Prišla odťahovka, ja som si sadol do kabíny vedľa českého vodiča, ktorý ma viezol do Bratislavy. Povedal, že nemám rozprávať, lebo hovorím nezrozumiteľne. Vraj sa to stáva, keď sú ľudia v šoku a vôbec som si neuvedomoval, že som prehadzoval slabiky. Viezol jedného pána tak ako mňa po nehode do Piešťan a ten si nepamätal, kde býva. Hodinu sa vozili po Piešťanoch.

Vraj často striedate autá a ako hovoríte, tak asi každé dva, tri roky...Benzínový Range Rover ste momentálne vymenili za dieselový Mercedes GLK. Prečo?

Tak ja som začínal favoritom potom to bolo dva krát Daewoo to bola lacná kúpa potom  citroen no a teraz ked už som veľký :-) tak som si dožičil. Je to pravda, že mám rád striedanie áut, hlavne kôli tomu že veľa najazdím, a kvôli bezpečnosti a tomu že s manželkov máme radi autoturistiku a chodíme strašne nabalený preferujem väčšie autá. Manželka má Mini Cooper S a ak mám chuť sa vyblázniť, tak si ho od nej požičiam. V segmente drahších áut rozhoduje to, či sa ti páči a aké sú doplnkové služby. No a s mercedesom som absolútne spokojný. Mám 6 rokov bezplatný servis a tri roky zaplatenú zákonnú a havarijnú poistku, skvelý servis.

Vytočilo vás, keď vám odtiahli auto?                                                                                    

Odtiahnutie auta je vyslovene nehoráznosť! Majú to robiť vtedy, keď bránite plynulosti v cestnej premávke alebo ohrozuješ premávku. A nie že ľavým kolesom stojím v zákaze?! Ponáhľate sa s chorým deckom na Kramáre nemáte kde zaparkovaťa oni vám dajú papuču. To neznášam!

Oslovil vás taký dopravný systém, ktorý keby ste mohli, tak ho odporúčite celému svetu?

V Amerike sa mi páčilo, že doprava môžem ísť na červenú, hneď by som to tu a všade zaviedol. Neboli by také kolóny, uvoľnili by sa križovatky, Bratislave by to určite pomohlo. Tri týždne na Floride som si tam jazdenie užíval a super bolo, že kto prvý prišiel do križovatky, tak prvý odchádzal. U nás by sa asi postrieľali.

Pán Marcin, vyskúšali ste si novú dvojlitrovú benzínovú Mazda 6. Aj keď viem, že nemáte rád sedany, predsa tento model púta okoloidúcich a nikto pohľadom naňho nezostáva chladným. Ako sa vám jazdilo a čo vás najviac upútalo?

Viete, s rodinou často chodíme na výlety, dovolenky a potrebujeme dobrý prístup do auta a v sedanoch je úzka nakladacia hrana. Preto mám radšej kombíky a hatchbacky, aby som mal lepší prístup do kufra. Mazda 6 je skôr pre manažérov a rodiny, ktoré nemusia nakladať kočík do auta. Interiér bol elegantný, kvalitné a zladené materiály. . Tempomat je vynikajúca vec hlavne pri manuáloch a mne šetrí peňaženku v obci aj na diaľnici. Volant mi sedel v rukách a všetko čo potrebujem som tam našiel. Chválim audio, repráky BOSE, špičková kvalita.
Manuálná 6-stupňová prevodovka nerobila problém, ale radšej mám automat. Benzínový dvojliter bol tichý, ale bez turba sa mi to zazdalo, že pomalšie zrýchľuje. Absencia turba mi tu chýbala. V zákrutách sedelo, brzdy reagovali okamžite. Čo jednoznačne pútalo moju pozornosť bola červená metalíza a „šestke“ veľmi pristala.  A ak by som si mal vybrať Mazdu 6, tak určite v kombi verzii. Potom by som bol spokojný.
 

Text: Peter Marcin

Foto: Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode