Samoriadiace auto od Googlu by mohlo pomôcť ženám v Saudskej Arábii

07.07.2014 16:43

Google koncom mája predstavil svoj funkčný prototyp samoriadiaceho auta, ktoré sa vzdialilo od bežného konceptu auta tak ako ho poznáme teraz - nemá volant ani pedále a jeho tvar skôr pripomína detskú hračku. Google má však v pláne zostrojiť sto takýchto vozidiel a pred zaradením do každodennej premávky ich hodlá ešte poriadne otestovať.

Západoamerická firma sa už dlhé roku venovala experimentovaniu s autami vybavenými všemožnými senzormi a počítačom nahradzujúcim vodiča, avšak popritom potajomky vyvíjala aj prototyp, ktorý úplne odstránil možnosť ľudského zásahu do riadenia (až na tlačidlo núdzového zastavenia). Podľa štatistík firmy sú nehody na cestách každoročne zodpovedné za zhruba 1,2 milióna úmrtí a Google preto verí, že prevzatie riadenia automobilu počítačom pomôže zredukovať toto číslo o úctyhodných 90 percent.

A práve odstránenie ľudského zásahu ponúka otázku, či by takéto auto umožnilo vyriešiť problém v Saudskej Arábii, a to nemožnosť žien riadiť auto. Saudská Arábia je jediná krajina na svete, ktorázakazuje ženám riadiť auto. Použitie auta od Googlu by sa tak teoreticky nepriečilo prísnym pravidlám kontroverzného štátu, pretože pasažier vozidla v skutočnosti auto neriadi, iba sa v ňom vezie. Na druhej strane, existuje pravdepodobnosť, že silne nábožensky orientovaná Arábia by mohla vylúčiť aj takúto možnosť.

"Počula som veľa náboženských zákonov podrobne vysvetľujúcich, prečo ženy nesmú riadiť auto, že by som vôbec nebola prekvapená, keby sa objavilo nové pravidlo zakazujúce riadiť aj automobily od Googlu. Som si takmer istá, že nejaká náboženská osoba čoskoro vystúpi v televízii a bude hlásať podobnosť riadenia Google auta a bežného automobilu, a tým pádom vylúčenie aj takejto možnosti," povedala mladá žena z Perzského zálivu.

Odborník na Saudskú Arábiu nedávno predložil argument, že umožnenie ženám riadiť automobil by viedlo k zmenám celej sociálne štruktúry krajiny. Podľa neho by tým pádom odpadla potreba prítomnosti muža pri cestovaní. Ak by mohli ženy cestovať sami, tak by vznikla potreba ubytovať sa v hoteli, avšak súčasné sociálne pravidlá nedovoľujú ženám ubytovať sa v hoteli bez muža. Tento príklad ilustruje, ako by nezávislé riadenie automobilu v krajine viedlo k destabilizácii sociálnych pravidiel a štruktúry.

V blízkej budúcnosti sa teda ukáže, ako na samoriadiace auto zareaguje táto prísne náboženská krajina. V zbytku sveta bude samoriadiace Google auto k dispozícii už o niekoľko rokoch. Ak sa tento koncept uchytí, tak to pre ľudí to bude znamenať, že už nebudú musieť vlastniť auto, ale bude si ho stačiťvlastne iba prenajať. Z auta ako produktu sa tak stane služba.

Okrem technológií Googlu stoja za zmienku aj čoskoro sa končiace Majstrovstvá sveta vo futbale. O takmer posledné futbalové výsledky pred nedeľným finále sa postarajú utorkový zápas Brazílie a Nemecka a stredajšiestretnutie Holandska a Argentíny. Kto je Váš favorit?

Text: Juraj Mička

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode