S vetrom vo vlasoch opatrne

01.08.2014 17:15

  • Vykláňanie sa z kabrioletu môže mať už v rýchlosti 6 km/h fatálne následky
  • Ľudia s výškou nad 190 cm sú pri prevrátení vozidla najzraniteľnejší
  • Tento rok oslavuje trojbodový bezpečnostný pás 55 rokov

 

Luxus, štýl, voľnosť a zábava. To sú štyri najväčšie výhody kabrioletu. Hudobné videoklipy ponúkajú množstvo scén, kde sa mladí ľudia vykláňajú z auta nepripútaní a v jeho plnej rýchlosti tancujú pod holým nebom. Previezť sa v kabriolete je parádny letný zážitok, jazdu s vetrom vo vlasoch si však treba užívať s rozumom.

 

Štýlové a nebezpečné

Z praktického hľadiska sú práve štýlové kabriolety tými najnebezpečnejšími vozidlami. Podľa štúdie Allianz centra pre technológie (AZT) môže dôjsť k fatálnym následkom aj pri nízkej rýchlosti. Ak sa pasažier z kabrioletu vykláňa alebo sa pri jazde postaví, náraz alebo prudké brzdenie nezvládne ustáť a riskuje nepríjemný pád či zranenia. Takéto následky môžu nastať už pri rýchlosti 6 kilometrov za hodinu. V rýchlosti 40 km/h už hrozia vážne poranenia hrudníka, rebier, vnútorných orgánov či dokonca katapultovanie pasažiera na cestu. Takúto jazdu už cestujúci nemusí prežiť.

 

Nepríďte o hlavu

Niektoré crash testy dokonca varujú ľudí vyšších ako 190 cm, aby si do kabrioletu vôbec nesadali. Pri prevrátení vozidla na strechu sa hlava vysokej osoby stáva bodom, ktorý z vozidla najviac vyčnieva. Rám čelného skla sa pri náraze ľahko zdeformuje a pre cestujúceho to môže znamenať okamžitú smrť či trvalé následky.

Keďže ani vyhláška o cestnej premávke cestujúcich v kabriolete neoslobodila od používania bezpečnostných pásov, vychutnávať si vietor vo vlasoch je najrozumnejšie poriadne zaistený.  V opačnom prípade posádka vážne riskuje svoje zdravie.

 

Bezpečnostné pásy oslavujú

Tento rok oslavuje trojbodový bezpečnostný pás od Nilsa Bohlina 55 rokov. Vynález konštruktéra švédskej automobilky Volvo stihol od roku 1959 zachrániť už milióny životov a stal sa tak štandardným vybavením každého vozidla. K zavedeniu bezpečnostného pásu v Nemecku v roku 1976 rozhodujúcim spôsobom prispelo aj Allianz centrum pre technológie.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode