S vetrom o preteky

09.07.2017 15:47

Napísať test o kultovej značke zo stajne BMW je vždy obtiažne, veď už len preslávený samotný názov hovorí sám za seba...no ale posadiť sa do luxusného kokpitu, naštartovať spiacu šelmu a s radosťou si zajazdiť a uniknúť z každodenného stereotypu je najlepší relax pre automobilového nadšenca. Pohľad na nádherné elegantné a zároveň športové tvary auta, dokáže pritiahnuť zraky okoluidúcich. Nezameniteľná je klasická predná mohutná maska na ktorú nadväzujú dvojité okrúhle LED  adaptívne svetlomety. Esteticky ladené zadné svetlá sú od seba dosť vzdialené a tiež disponujú LED technológiou. Dlhá predná kapota, dvojica chróvaných výfukov a nápis Xdrive 340i v chrómovom prevedení hovoria jasne: na ceste som kráľom ja a súperom mi je len vietor.

Interiér sa nesie v štýle nemeckej kvality, precíznosti a dokonalosti. Je priestranný a poskytuje množstvo prakticky odkládacích priestormi. Všade je cítiť vôňa kvalitnej kože, ktorú dopĺňa množstvo chrómovaných doplnkov. Ergonomické športové sedadlá odené do hnedej kože sú posadené pomerne nízko, poskytujú exkluzívny komfort, s ktorým sa tak často nestretnete. Sú elektricky ovládané, výborne sa v nich sedí a s maximálnym pohodlím podopierajú chrbát a nohy. Potrvá vám len chvíľu, kým si nájdete tú správnu polohu. Multifunkčný kožený volant sadne do rúk ako uliaty, má dokonalú veľkosť aj hrúbku venca. Stredový panel je decentne natočený k vodičovi a jeho dominantným prvkom nad strednou konzolou je nádherny voľne stojaci 8,8 palcový displej zo systémom iDrive. Má vycibrenú grafiku, vodičovi poskytuje množstvo údajou a jej súčasťou je aj navigačný systém Professional.

Pod dlhou kapotou sa ukrýva srdce tejto šelmy, benzínový šesťvalec s objemom tri litre, 240 kW a 326 koňmi. Po stlačení plynového pedálu auto vyrazí vpred ako víchor a vás to poriadne zatlačí do sedadiel. Je to neskutočný zážitok a túto možnosť môžete uplatniť pri rýchlom predbiehaní. Agregát má temperametný zvuk, dáva o sebe vedieť, pracuje však bezchybne a v kabíne bolo tak tichúčko, že mi ten zvuk motora chýbal. Musíme pochváliť príjemnú súhru osemstupňovej automatickej prevodovky s motorom. Naozaj sa jej nedá nič vytknúť a po celý časť si robila to čo má a s prehľadom.

Čo sa týka poddajného podvozku ten je nastavený tuhšie , ale v každom momente ho máte pod kotrolou. Pri takomto mrštnom aute s takým výkonom je to aj potrebné. Mali sme možnosť vyskúšať, ako sa štvorkolka správala na mokrej vozovke. Nebrala ohľad na zhoršené jazdné podmienky, stále si držala svoju stopu a ani hektolitre vody ju nerozhádzali. Kvalita brzd je tak príkladná, že pri okamžitom zošľapnutí pedálu auto zastalo v okamžiku. S ľahkosťou zdolávalo prejazdy ostrých zákrut a pri väčšom probléme zaúradoval stabilizáčný systém. Týždeň ubehol ako voda a my sme sa museli s touto šelmou rozlúčiť. Tento model si zaslúži vašu pozornosť svojou neskrotnou impulzívnou povahou a zato sa vám odvďačí zážitkom z jazdy, na ktorý nikdy nezabudnete. Je to šelma, ktorá sa dá skrotiť, ale niekedy jej musíte dať možnosť vyventilovať sa. Ona to potrebuje a vy tiež...

Text a foto: Ľubomír Feckanín

BMW 340i xDrive  
Zdvihový objem cm3        2 998
Max. výkon v kW (k) pri 1/min 240/326/5500
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min      450/1380-5000
Maximálna rýchlosť v km/h          250
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h     5,0
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)        10,4/6,1 /6 /7,7
Cena od                    50 772€
e>

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode