S kontaktnými šošovkami za volantom

30.04.2012 16:09

S kontaktnými šošovkami za volantom

Jazda autom je veľmi zodpovedná činnosť, ktorá si vyžaduje maximálnu sústredenosť vodiča a teda aj podmienky, v ktorých sa bude môcť naplno venovať riadeniu vozidla. Akékoľvek rušivé vplyvy pôsobia negatívne a môžu zapríčiniť menšie či väčšie škody. Jednou zo základných podmienok kvalitnej a pohodlnej jazdy je aj ostré videnie, ktoré by malo byť dopriate každému, kto si sadá za volant a tým sa stáva zodpovedným za riadenie svojho vozidla. Dnešné rozsiahle možnosti korekcie zraku umožňujú dokonalé videnie aj tým, ktorí ho v dôsledku krátkozrakosti či iných problémov majú zhoršené. Preto si mnohí pred nástupom do vozidla nasadzujú kontaktné šošovky, vďaka ktorým je sledovanie premávky podstatne jednoduchšie a teda aj bezproblémové.
Predstavujú však šošovky skutočne iba výhody na základe ktorých sa dá veľmi jednoducho rozhodnúť pre ich využívanie alebo môže ich prítomnosť v oku aj nejakým spôsobom negatívne vplývať na dokonalosť jazdy? Pozrime sa teda na to, čo je pri ich nosení za volantom kladnou stránkou a čo naopak predstavuje negatívum.
 

Dve strany jednej mince

Ako je to v mnohých prípadoch, tak aj pri šošovkách sa stretávame s ich výhodami i nevýhodami. Pri šoférovaní však ich použitie vedie k podstatne lepšiemu periférnemu videniu a teda aj jasnému pohľadu do všetkých strán. Taktiež nasadenie slnečných okuliarov nepredstavuje problém, pretože kontaktné šošovky to umožňujú a vodič sa tak môže chrániť pred priamymi často rušivými slnečnými lúčmi. Sú bezpečné a nehrozí pri nich riziko rozbitia skla, nezahmlievajú sa, nepôsobia rušivo, pretože ak sú nasadené správne, tak ich prítomnosť nie je vôbec cítiť a tak sa aj človek so zrakovými problémami môže cítiť ako zdravý jedinec.
Šošovky však nemôže nosiť každý vodič. Ak trpíte na rozličné očné alergie, prípadne na iné závažnejšie očné ochorenia, mohli by predstavovať skôr prekážku ako pomôcku. Takisto vodiči z povolania alebo tí, ktorí svoje auto nechávajú odpočívať iba počas noci nemôžu denno-denne využívať ich výhody. Je totiž nutné oči nechať oddýchnuť od cudzieho telesa, ktoré sa v nich nachádza často niekoľko hodín.
Nech sa už rozhodnete akokoľvek, na svoje očné pomôcky dávajte dôkladný pozor a nezabúdajte na ich pravidelnú hygienu. Aj pre riadenie vozidla musia byť dokonalé vyčistené, aby sa oko počas dlhej a náročnej jazdy zbytočne netrápilo.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode