Rýchlonabíjacia stanica pre elektromobily s novými parameterami Unikátne nabitie za 15 minút!

26.11.2013 15:23

 Prvá rýchlonabíjacia stanica pre elektromobily na Slovensku má už za sebou prvé narodeniny. Nabíjací stojan spoločnosti ABB, ktorý na bratislavskej benzínovej stanici Slovnaft v Petržalke prevádzkuje ZSE, pozornosť pútal už v čase svojho osadenia. Nielen pre svoje ekologické parametre či efektívne využívanie zdrojov energie, ale najmä pre okamžité nasadenie jazdy elektromobilov po našich mestách. Za rok svojej existencie “natankovali” na nej elektromobily 5.900kWh, čo predstavuje približne 40.000 km v celkovej cene 885€ (ak počítame cenu pre domácnosti). V porovnaní so sumou 3.900€, ktorú by na rovnaký počet kilometrov minuli benzínové automobily, je úspora viac než atraktívna. Zaujímavým sa stáva elektromobil už aj prekonaním časovonáročného nabíjania. Novinka z dielne ABB to dokáže len za 15 minút.

 

Rýchlonabíjacia stanica pre elektromobily Terra 53 z vývojárskeho inžinieringu koncernu ABB ako jediná na trhu, dokáže vďaka svojmu výkonu nabiť elektromobil za čas porovnateľný s klasickým tankovaním. Za 15 minút! Záujem verejnosti o ňu sa prejavil aj na tohtoročnom jesennom veľtrhu Elosys v Trenčíne, kde spoločnosť ABB vystavovala stojan spolu s novým automobilom VW e-up. Záujemcovia si nabíjanie mohli vyskúšať a “natankovať” nový e-automobil. VW e-up s maximálnou rýchlosťou 130 km/h a dojazdom 160km na jedno dobitie je na trhu prvým sériovo vyrábaným elektromobilom automobilky Volkswagen.

Nabíjacia stanica ABB Terra 53 využíva výkon 50kW a používa štandard vhodný pre elektromobily značiek Volkswagen, BMW alebo Audi. Spoločnosť vyrába nabíjacie stanice pre všetky tri štandardy (koncovky), čím vytvára predpoklady pre dostupnosť infraštruktúry nabíjania elektromobilov aj na Slovensku.

ABB v súčasnosti poskytuje kompletné riešenia pre infraštruktúru potrebnú na nabíjanie elektromobilov a paralelne s rozvojom e‑mobility prebiehajú ďalšie vývojové práce na inteligentnej infraštruktúre pre budúcnosť. SmartGrid je jedno z riešení, ktoré bude schopné uskladniť elektrickú energiu z vetra a iných obnoviteľných zdrojov spolu s možnosťami, ktoré poskytujú elektromobily.

 

Spoločnosť ABB je poprednou globálnou spoločnosťou, ktorá pôsobí v oblasti energetiky a automatizácie. Svojim zákazníkom v oblasti priemyslu, výroby a distribúcie energií prináša možnosť zlepšiť ich výkonnosť a zároveň znížiť dopad ich činnosti na životné prostredie. Skupina ABB zamestnáva zhruba 150 000 zamestnancov vo viac ako 100 krajinách sveta.

Na Slovensku pôsobí ABB od roku 1991. V súčasnosti má skupina zastúpenie v 4 mestách Slovenska a zamestnáva spolu takmer 900 ľudí. Súčasťou skupiny ABB na Slovensku sú firmy Pucaro v Piešťanoch a Power-One v Dubnici nad Váhom. www.abb.sk

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode