Rodinný šperk

23.02.2019 11:24

Výtvarnička, šperkárka a dizajnérka Maria Feketeová robí nádherné šperky, tiary a obrazy z ovčieho rúna, ktoré sú plné energie. Miluje cestovanie a pre náš časopis otestovala novú Fabiu Combi

 

Majka, okrem toho všetkého ste ešte keramička a venujete sa aj grafike. Ako to všetko dokážete skĺbiť a mať stále úsmev na tvári?

 

Ako? No nerobím, to všetko naraz. Tvorím ako si doba žiada, čo je práve v trende a samozrejme s krôčikom popredu. Nebolo to také ružové vždy. Po revolúcii som začala podnikať a poviem Vám, nebolo to jednoduché....Treba niekedy aj zmenu a načerpať silu aj v inom odvetví.... tak to striedam, ako mi to život prináša... niekedy keramika, inokedy textil, či grafika. No a teraz najviac šperky. ... snažím sa

 

Viem, že vás prvýkrát oslovila módna návrhárka Jana Jurčenko, aby ste spolupracovali a naozaj vaše tiary a šperky dodávajú modelkám esprit princezien. Ako často spolupracujete a kde?

 

Práve som bola v aute na ceste domov z dovolenky, keď mi zavolala, potrebovala vytvoriť kolekcie šperkov pre jej nové modely na Bratislavské módne dni. To bolo na jeseň v roku 2016 a následne boli odprezentované na Módnej prehliadke v Michalovciach pani Andreou Verešovou. Malo to obrovský úspech. Odvtedy s Jankou spolupracujeme. Funguje to tak, že ona navrhne róbu, povie mi akú asi približne má predstavu o šperkoch,odfotí mi, alebo pošle kúsok látky a ja vytvorím. Čo sa týka iných mojich prác, tak dve nádherné zelené koruny s červenými rubínmi som vytvorila aj pre Miss of The Golf. Na Miss Supranational 2018 v Poľsku boli náušnice. A na Miss World v Číne mala miss Českej republiky 2018 na hlave moju červenú korunu.Tvorím šperky na všetky spoločenské udalosti, či už plesy, bály, svadby. Vo veľkej miere ma oslovujú práve na výrobu svadobných šperkov. Korunka a náušnice skoro vždy predsa patrili k svadobnému looku nevesty. Chcú byť princezné... A právom. Tak prečo im to nesplniť?

 

Pamätáte si na svoje prvé auto, ktoré s vami precestovalo krížom-krážom?

 

Bol to trabant kombi, ktorý bol v 80-tych rokoch veľmi populárny. Bol ostrej zelenej farby, ako je testovaná Fabia, no neskôr sme ho prestriekali na tmavomodro so striebornými pruhmi po bokoch. Vyzeral ako pretekárske auto. Pamätám si, ako som zastavila na križovatke na Šafárikovom námestí a dvaja študenti si tie pruhy obzerali. Zrazu sa prekvapení začali smiať a volali „však to je trabant“. Zažila som s ním veľa príhod, dokonca raz na takej prašnej ceste mi zostal v ruke volant. Našťastie som nenabúrala, mala som šťastie v nešťastí.

Neverím, že ste toho „bakeliťáka“ niekde neopreli?

 

V zime napadlo veľa snehu akurát na moje narodeniny. Išla som vedľajšou cestou do obchodu. Zrazu sa z bočnej cesty vyrútil Ikarus, ktorý tam nemal čo robiť – nebola to jeho trasa. Narazila som mu rovno do kolesa a rozbila som si celú karosériu.

 

Spomínali ste, že každý rok cestujete s manželom do Nórska chytať ryby.

 

Manžel je vášnivý rybár a sprevádzam ho väčšinou na každej jeho ceste. Je to už 20 rokov, čo tam jazdíme a stále nás to baví. Raz sme vzali karaván, aj nášho psa Adara a išli sme poznávať Škandináviu. Bolo to v Osle. Zaparkovali sme a išli si pozrieť katedrálu. Psom je vstup zakázaný a tak sme ho nechali v obytnom aute pri pootvorenom okne. Keď sme sa vracali, videli sme okolo nášho auta húfik ľudí. Pes sedel za volantom, šťastne sa prsil, pózoval ....a tí ľudkovia si ho fotili o stošesť.

 

Vraj tam majú omnoho lepšie cesty ako u nás. Čo všetko ste tam pozažívali?

 

Na úpravách škandinávskych ciest sa neustále pracuje rovnako, ako u nás. Švédi vo veľkej miere využívajú trojprúdový systém, kde sa dva pruhy neustále striedajú tak, aby umožnili rýchlejším vozidlám obísť tie pomalšie, raz v jednom a potom opačnom smere. Nórsko je členitá krajina s množstvom tunelov, vrátane podmorských. Na veľkej časti územia je hustá premávka s obmedzenou rýchlosťou. Kamera je na každom kroku, takže sa oplatí dodržiavať rýchlosť. Pokuty za nedodržanie povolenej rýchlosti sú naozaj vysoké. Zistili sme malú fintu domácich vodičov. Ak na nejakom úseku zrýchlili, tak aj my. Skrátka oni už poznajú, kde sú falošné kamery, a ktoré úseky ciest nie sú monitorované. No to je len ojedinele, skrátka nestojí to za tie pokuty. Veď sme na dovolenke, času dosť.

Ako je to vlastne s rybami, ktoré tam lovíte. Koľko kg ich môžete preniesť domov, aby neboli problémy?

 

Momentálne je to 20 kg filiet z niekoľkých druhov rýb na osobu. Ale kedysi to bolo viac. Nóri si prísne regulujú výlov rýb, a podľa monitorovanej rybej populácie, určia množstvo kg rýb na osobu. Čo sa týka ubytovania, tak to si objednáme v rybárskom centre chatku a čln a môžeme sa venovať rybárčeniu. Je to vynikajúci oddych aj pre mňa.

 

Mali ste nejakú kolíziu, na ktorú si často spomínate ak je debata o nehodách?

 

Manžel stál na červenej a zozadu do neho v plnej rýchlosti nabúralo auto až tak, že urobil hodiny. Hodilo ho to dopredu a udrel sa na tvári, no nič vážne sa nestalo, iba jeden veľký monokel s modrinou. Viacerí obchodní partneri sa ho potom pýtali na domáce nezhody... Auto išlo na odpis, total rozbité. Časom sme cestovali tým istým smerom a presne na rovnakom mieste pred križovatkou som sa manžela pýtala: „Toto je to miesto, kde si nabúral...?“ a buch! Dáma za nami v bielom BMW do nás ťukla a nechápala náš záchvat smiechu. Tento krát to bolo bez škodovej udalosti.

 

Majka, zajazdili ste si na jednolitrovom trojvalci Škoda Fabia Combi v krásnej zelenej metalíze. Ako na vás zapôsobila?

 

Veľmi sa mi páčila dobrá svietivosť svetiel, bez kľúčové odomykanie auta, štartovanie gombíkom a zelená metalíza dobre viditeľná na ceste. Na preplnenom parkovisku by som ju nemala problém okamžite nájsť. Veľa praktických doplnkov, odkladacích priečinkov, ale hlavne priestor v celom aute i v kufri, kde naložím množstvo vecí a na dlhé trasy s rodinou alebo za prácou je to veľmi praktické a rodinné auto. Dobre sa mi sedelo na pohodlných sedadlách ani v zákrutách ma to nepustilo. Prístroje na palubovke boli prehľadné a manuálna prevodovka sa dobre preraďovala. Tichučký benzínový motor nabral na otáčkach, keď som na to riadne šliapla. Úsporné auto, ktoré každá rodina využije aj taká čo má psíka, pretože priestoru je tu naozaj požehnane. Som rada, že som si takýto svietivý šperk mohla vyskúšať a určite ho odporúčam rodinám.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode